Klinisch geriater

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep klinisch geriater
Werken als klinisch geriater
Wat doet een klinisch geriater allemaal
Patiënten afdeling geriatrie:
Beroepsfilm klinisch geriater:
Geriatrie:
Opleidingen tot klinisch geriater
Bedrijven waar een klinisch geriater werkzaam kan zijn
Competenties klinisch geriater
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als klinisch geriater
Arbeidsvoorwaarden en salaris klinisch geriater
Eigen bedrijf starten als Klinisch geriater
Boekhoudprogramma vergelijken Klinisch geriater

Beroep klinisch geriater

Een klinisch geriater is een medisch specialist die zich richt op kwetsbare ouderen, die vaak meerdere aandoeningen tegelijkertijd hebben. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van psychische en lichamelijke klachten en aan sociale problemen. De patiënten waarmee een klinisch geriater te maken heeft zijn over het algemeen minimaal zeventig jaar oud. Als klinisch geriater krijg je bijvoorbeeld te maken met patiënten die alzheimer hebben, mobiliteitsproblemen hebben, incontinent zijn of met patiënten, die eenzaam zijn. Een klinisch geriater werkt op de afdeling geriatrie van een ziekenhuis of binnen een speciale instelling gericht op ouderenzorg. De werkzaamheden van een klinisch geriater zijn over het algemeen gericht op herstel en behoud van zelfredzaamheid. Als klinisch geriater werk je dus met oudere patiënten, die behoefte hebben aan specialistische medische zorg, omdat ze in de meeste gevallen zeer kwetsbaar zijn. Ook de belastbaarheid van oudere patiënten is specifiek iets waarmee een klinisch geriater rekening moet houden, omdat oudere patiënten over het algemeen beperkingen hebben. Een klinisch geriater kan niet gezien worden als een specialist ouderengeneeskunde, omdat een klinisch geriater oudere patiënten zal onderzoeken en behandelen die ziek zijn geworden. Een specialist ouderengeneeskunde is betrokken bij oudere patiënten, die aan het revalideren of aan het herstellen zijn. Ook oude patiënten die chronische zorg nodig hebben vallen meestal onder de specialist ouderengeneeskunde. Een ander verschil is dat een specialist ouderengeneeskunde meer te maken heeft met huisartsen en verpleeghuizen. Een klinisch geriater dus gespecialiseerd in het behandelen van oudere mensen, die verblijven binnen een ziekenhuis of speciale instelling. Als klinisch geriater heb je te maken met veelvoorkomende ouderdomsziektes en ouderdomsaandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan dementie, alzheimer, parkinson, osteoporose en aan verwardheid.

Werken als klinisch geriater

Een klinisch geriater is dus een arts, die zich gespecialiseerd heeft in geriatrie. Binnen de geriatrische afdeling van ziekenhuizen of instellingen werkt de klinisch geriater in een multidisciplinair team dat onder andere bestaat uit psychologen, oefentherapeuten, fysiotherapeuten en geriatrie verpleegkundigen. Al deze verschillende medewerkers hebben als doel het geven van de best mogelijke klinische zorg aan ouderen, wat ook betrekking heeft op welzijn en zingeving van ouderen. Omdat klinische zorg betrekking heeft op kwetsbare ouderen betreft het een medische specialisatie, die vraagt om specifieke deskundigheid. Als klinisch geriater heb je te maken met kwetsbare ouderen, die in veel gevallen een combinatie van complexe aandoeningen hebben. De werkzaamheden van een klinisch geriater zijn dan ook gericht op het diagnosticeren en behandelen van oudere patiënten, die meestal meervoudige aandoeningen hebben. Ouderen mensen, die ziek worden en/of andere problemen ondervinden komen dus meestal terecht bij een klinisch geriater, omdat deze arts gespecialiseerd is in kwetsbare ouderen. Zoals eerder omschreven kan een klinisch geriater niet zomaar vergeleken worden met een specialist ouderengeneeskunde, omdat dit inhoudelijke andere werkzaamheden betreft.

Wat doet een klinisch geriater allemaal

Een klinisch geriater is een medisch specialist die te maken heeft met zieke patiënten op hoge leeftijd. Oudere mensen die verblijven in ziekenhuis krijgen in veel gevallen te maken met een klinisch geriater. Een belangrijke aanvulling hierop is wel dat er sprake moet zijn van meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Dit betreft niet alleen lichamelijke klachten. Denk juist ook aan sociale problemen en aan emotionele problemen waarmee ouderen te maken kunnen hebben. Het is aan de klinisch geriater om de vervolgstappen te bepalen en deze te coördineren. Ook het beoordelen van het medicijngebruik en het aanpassen van de medicatie is een belangrijke taak, omdat ouderen gebruik kunnen maken van veel verschillende medicijnen. De belangrijkste uitgangspunten van een klinisch geriater zijn het behoud van functionele mogelijkheden en de kwaliteit van leven met betrekking tot ouderen. Het is niet zo dat alle ouderen automatisch te maken krijgen met een klinisch geriater. In veel gevallen is het de huisarts, die patiënten zal doorverwijzen naar de juiste specialist.

Patiënten afdeling geriatrie:

  • Alzheimer
  • Continentieproblemen
  • Dementie
  • Eenzaamheid
  • Mobiliteitsproblemen (vallen)
  • Osteoporose
  • Parkinson
  • Problemen door meerde medicijnen tegelijkertijd
  • Problemen met het dagelijks functioneren
  • Verwardheid

Beroepsfilm klinisch geriater:

Geriatrie:

Opleidingen tot klinisch geriater

Klinisch geriater worden is alleen mogelijk na het afronden van de studie geneeskunde. De basisarts zal dan moeten kiezen voor de specialisatie Klinische Geriatrie. Klinische Geriatrie is een combinatie van interne geneeskunde, psychiatrie en geriatrie. De specialisatie Klinische Geriatrie zal over het algemeen nog eens vijf jaar in beslag nemen. Eerder was de opleiding klinisch geriater een specialisatie binnen de opleiding internist echter is dit niet meer het geval. Zie voor meer informatie over mogelijke opleidingen ook de website Klinisch Geriater. Ook de administratie en boekhouding zijn belangrijk als zelfstandig klinisch geriater.

Bedrijven waar een klinisch geriater werkzaam kan zijn

Een klinisch geriater is over het algemeen werkzaam binnen de afdeling geriatrie van een ziekenhuis of instelling gericht op ouderenzorg. Zoals eerder omschreven heeft een klinisch geriater alleen te maken met ouderen die meerdere aandoeningen tegelijkertijd hebben. Een klinisch geriater kan ook binnen gespecialiseerde klinieken werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een geheugenpolikliniek, dagkliniek en aan een valkliniek als er sprake is van mobiliteitsproblemen.

Competenties klinisch geriater

Een klinisch geriater moet voldoen aan vastgestelde beroepscompetenties zoals, die aangeleerd worden tijdens de studie. De belangrijkste competentie is het medisch handelen. Ook communicatie is een belangrijke competentie, omdat je te maken krijgt met verschillende patiënten en collega's. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, sociaal, geduld, stressbestendigheid, samenwerken, onderzoek, analyseren, luisteren, empathie, analytisch en plannen. Vanzelfsprekend moeten de werkzaamheden van een klinisch geriater bij je passen, omdat je te maken hebt met een kwetsbare doelgroep.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als klinisch geriater

Het arbeidsmarktperspectief van een klinisch geriater is goed te noemen, omdat het een beroep betreft waarvoor een lange studie genoten zal moeten worden. De vraag naar medisch specialisten binnen de ouderenzorg is groot te noemen. De doorgroeimogelijkheden als klinisch geriater kunnen gezien worden in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en het eventueel promoveren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris klinisch geriater

Een klinisch geriater werkzaam in loondienst zal doorgaans onder de cao Medisch Specialisten vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een klinisch geriater in loondienst zal een salaris verdienen tussen de 6.000 en 11.000 bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wanneer een klinisch geriater niet in loondienst werkzaam is kan het salaris veel hoger uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Klinisch geriater

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Klinisch geriater, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Klinisch geriater

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Klinisch geriater bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Klinisch geriater.

Mijnzzp.nl