Team Mijnzzp

Online bedrijf starten

Het starten van een online-business is tegenwoordig populair te noemen. Er zijn veel mensen die hun kansen grijpen en een online-business opzetten. Helaas is het niet zo makkelijk als je misschien denkt en slagen veel ondernemers er niet in. Het opzetten van een succesvolle online-onderneming vereist de juiste kennis en vaardigheden. Wij geven je graag wat tips mee om te starten met online ondernemen.

 • 1 - Waarom wil je online ondernemen?

Er zijn veel mensen die online willen ondernemen, maar die soms niet goed weten waarom. Het is belangrijk om eerst het doel helder voor ogen te hebben voordat je begint met online ondernemen. Zonder een duidelijk doel is de kans groot dat je snel afhaakt. Ook zijn er redelijk veel mensen die denken dat het online ondernemen makkelijk is. Dit is helaas niet het geval, online ondernemen is net zo moeilijk als het opzetten van een fysieke onderneming.

 • 2 - Doe onderzoek als startende ondernemer

Om succesvol te worden is het belangrijk dat je weet wat er speelt in jouw markt. Welke producten of diensten verkopen de concurrenten en waarom doen mensen bij hen een aankoop? Doe onderzoek naar de trends in jouw markt en denk na over hoe je hierop kunt inspelen. Het onderzoeken van de afzetmarkt is dan ook erg belangrijk. Wanneer je weet wat er speelt in jouw markt kun je hierop inspelen en een uniek product of dienst aanbieden.

 • 3 - Bepaal je doelen

Het is belangrijk dat je weet wat je doel is, want hieraan kan je dan weer jouw strategie en marketingplan op aanpassen. Wil je bijvoorbeeld digitale producten verkopen of juist alleen fysieke producten. Wanneer je weet wat je wilt gaan verkopen kun je hier een strategie voor bedenken.

Een ander belangrijk doel is het aantal bezoekers dat je op jouw website of webshop krijgt. Wanneer je weet hoeveel bezoekers je wilt hebben, kun je hier een strategie voor bedenken. Het is belangrijk dat je realistische doelen stelt, want anders raak je snel ontmoedigd. Het binnenhalen van voldoende bezoekers is tegenwoordig niet eenvoudig.

 • 4 - Belang van een duidelijke missie en visie

Het heeft geen zin om een online-business op te zetten als je niet weet wat je wilt bereiken. Een duidelijke missie en visie is dan ook erg belangrijk. Wanneer je een duidelijke missie en visie hebt, is het makkelijker om hier een strategie voor te bedenken. Ook is het makkelijker om je doelgroep te bepalen en je marketing op deze doelgroep af te stemmen.

Een missie geeft aan wat je wilt bereiken met jouw online-business. Een visie geeft aan hoe je dit wilt bereiken. Wanneer je beide hebt, is het makkelijker om doelgericht te werk te gaan en hier een strategie voor op te stellen.

 • 5 - Denk vanuit de klantbehoefte

Wanneer je een online-business wilt opzetten, is het belangrijk dat je vanuit de klantbehoefte denkt. Wat is er precies voor nodig om jouw doelgroep te bereiken. Doe eerst onderzoek naar de trends in jouw markt en denk na over hoe je hierop kunt inspelen. Het is belangrijk dat je weet wat er speelt in jouw markt, want hieraan kan je dan weer jouw strategie en marketing op aanpassen. Het is dan ook echt belangrijk dat je vanuit de klantbehoefte denkt.

 • 6 - Focus je op de belangrijkste zoekwoorden

Online ondernemen draait tegenwoordig vooral om het bereiken van je doelgroep via internet. Wanneer je een online-business wilt opzetten, is het belangrijk dat je weet welke zoekwoorden er door jouw doelgroep worden gebruikt. Hieraan kan je dan weer jouw website of webshop optimaliseren, zodat je hoger in de zoekresultaten komt te staan. Dit is erg belangrijk, want veel mensen vinden bedrijven via internet.

Afhankelijk van de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt, kan je een lijst maken met de belangrijkste zoekwoorden. In veel gevallen is het raadzaam om je vooral te focussen op longtail zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden die bestaan uit meerdere woorden. Longtail zoekwoorden hebben meestal minder zoekvolume, maar zijn wel makkelijker om mee te scoren.

 • 7 - Denk niet alleen aan het willen verkopen

Het goed scoren binnen de verschillende zoekmachines is niet makkelijk. Zeker niet als je net begint met online ondernemen. Daarom is het belangrijk dat je vooral in de beginfase denkt aan het aantrekken van bezoekers, en niet per se aan het verkopen van producten of diensten. Wanneer je eenmaal bezoekers hebt, kun je hier altijd weer aan werken om ze over te laten gaan tot een aankoop.

Een manier waarop je bezoekers kunt aantrekken, is door het schrijven van goede blogposts. Zorg ervoor dat je blogposts relevant zijn voor jouw doelgroep en focus je op de belangrijkste zoekwoorden. Op deze manier kun je mensen naar je website of webshop trekken, en kun je ze vervolgens overhalen tot een aankoop.

 • 8 - Domain rating en trust flow verhogen

Het is mogelijk om meer referring domains te krijgen naar je website of webshop. Dit is een belangrijke ranking factor binnen de zoekmachines. Het helpt je om hoger in de zoekresultaten te komen en kan je helpen om meer bezoekers naar je website of webshop te trekken. Het is belangrijk om actief aan de domain rating en trust flow te werken van je website. Dit kan je doen door het aanmaken van een linkbuilding strategie. Een linkbuilding strategie is eigenlijk niets meer dan een plan waarin je beschrijft hoe je meer backlinks gaat verkrijgen.

 • 9 - Content is er op verschillende manieren

Het maken van goede content is erg belangrijk als je online-ondernemer wilt worden. Content is er op verschillende manieren. Zo kun je blogposts schrijven, maar ook video’s maken of podcasts opnemen. De keuze is aan jou. Het is belangrijk dat je weet wat jouw doelgroep leuk vindt om te lezen en te zien. Wanneer je weet wat dit is, kun je hier actief mee aan de slag gaan en relevante content maken. Relevante content maken is niet makkelijk, maar wel erg belangrijk. Wanneer je goede content hebt, kun je hier weer bezoekers mee aantrekken. Dit is een vicieuze cirkel waarin je steeds meer bezoekers gaat krijgen, en dit kan je helpen om meer online te gaan verkopen.

Content is erg belangrijk, maar het is niet alles. Het is ook belangrijk dat je content deelt op de juiste manier. Dit doe je door actief te zijn op social media, maar ook door e-mailmarketing in te zetten. Wanneer je de juiste mensen bereikt met jouw content, kun je veel extra bezoekers aantrekken.

 • 10 - Online verdienmodellen

Als online-ondernemer, is het belangrijk dat je weet hoe je online omzet kunt maken. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo kun je producten of diensten verkopen, bloggen, maar je kunt ook aan affiliate marketing doen. Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij je commissie krijgt wanneer iemand via jouw link een aankoop doet. Hiervoor is het wel belangrijk om een duidelijke call to action te bedenken. Een andere manier om online geld te verdienen, is door online-advertenties te laten zien. Dit kun je doen via Google AdSense of een andere advertentie netwerk.

 • 11 - Trap niet in de praatjes van snelle jongens

Het internet staat vol met mensen die beweren dat ze je snel rijk kunnen maken. Dit zijn de zogenaamde ‘snelle jongens’. Trap hier niet in, want dit is onzin. Er is geen manier waarop je snel rijk kunt worden met online ondernemen. Het is belangrijk dat je hier realistisch in bent, en dat je weet dat het tijd kost om een online bedrijf op te zetten. Ook is het niet mogelijk om binnen enkele weken een succesvolle website of webshop te maken. Het gaat vaak om mensen die inspelen op de emotie en zwakte van anderen, en die hier geld mee willen verdienen.

Klassieke voorbeelden zijn:

 • Je hebt geen bezoekers, dat kunnen wij snel veranderen;
 • Je verkoopt niks, dat kunnen wij snel veranderen;
 • Volg deze cursus en binnen no time ben je rijk.

Er zijn veel voorbeelden te vinden van dit soort praatjes, en het is belangrijk dat je hier niet in trapt. Doe altijd goed onderzoek, en laat je niet verleiden door mooie beloftes. In veel gevallen zul je achteraf teleurgesteld zijn, en dan heb je ook nog eens geld uitgegeven aan iets wat niet werkt.

 • 12 - Houdt het simpel

Als je net begint met online ondernemen, is het belangrijk dat je het simpel houdt. Dit geldt vooral voor je website of webshop. Zorg ervoor dat deze overzichtelijk is, en maak gebruik van een eenvoudig webdesign. Op deze manier kunnen bezoekers makkelijk navigeren op je website of webshop, en is de kans groter dat ze daadwerkelijk converteren en een aankoop doen. Succesvolle restaurants hebben ook geen 20 gerechten op de menukaart staan. Het is belangrijk om het allemaal overzichtelijk te houden.

 • 13- Niet alles zelf willen doen

Als ondernemer wil je natuurlijk alles zelf doen. Dit is echter niet mogelijk, en ook niet verstandig. Wanneer je alles zelf wilt doen, raak je snel overbelast en kan het zo zijn dat je bedrijf hieronder gaat lijden. Het is belangrijk om taken uit te besteden, zodat je meer tijd hebt voor de dingen waar je echt goed in bent. Denk bijvoorbeeld aan het uitbesteden van social media, het maken en onderhouden van de website, de online marketing of aan het laten schrijven van content. Wanneer je taken uitbesteedt, kun je je bedrijf beter laten groeien.

 • 14 - Automatiseer de administratie en boekhouding zoveel mogelijk

Als ondernemer kan je dagelijks met veel administratie te maken krijgen. Dit kan erg tijdrovend zijn, en daarom is het belangrijk om dit zo veel mogelijk te automatiseren. Zo kun je gebruikmaken van een online boekhoudprogramma, en hoeft je boekhouder alleen nog maar de gegevens te controleren. Dit scheelt veel tijd, en voorkomt ook fouten in de boekhouding. Op deze manier hoef je minder tijd te besteden aan de administratie, en kun je je richten op andere belangrijke zaken.

 • 15 - Kijk niet alleen naar de concurrentie

Het is belangrijk om uniek te zijn in wat je doet. Dit betekent dat je niet alleen naar de concurrentie moet kijken. Wanneer je uniek bent, zullen mensen je sneller opmerken en zal je bedrijf meestal sneller groeien. Kijk dus niet alleen naar wat de concurrentie doet, maar probeer ook uniek te zijn in wat je aanbiedt.

 • 16 - Focus je op het bouwen van een merk

Als ondernemer is het belangrijk dat je de focus legt op het bouwen van een sterk merk. Dit betekent niet alleen dat je een mooi logo en website moet hebben, maar ook dat je een duidelijke boodschap uitzendt. Zorg ervoor dat je weet waarom mensen voor jouw bedrijf kiezen, en probeer dit zo duidelijk mogelijk over te brengen. Een sterk merk zal je bedrijf helpen groeien, en zorgt er ook voor dat mensen je sneller onthouden. Het is belangrijk om aan de naamsbekendheid van je merk te werken.

 • 17- Verdienmodel opzetten

Er zijn best veel internetondernemers die een succesvolle website hebben opgezet, maar niet echt nagedacht hebben over hun verdienmodel. Dit is echt belangrijk, want zonder een goed verdienmodel kan je bedrijf niet groeien of winst maken. Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met je website. Denk bijvoorbeeld aan advertenties, abonnementen, e-books en aan fysieke producten.

 • 18 - Blijf op de hoogte van de laatste mogelijkheden

Technologie ontwikkelt zich snel, en als ondernemer moet je hierop inspelen. Dit betekent dat je regelmatig moet kijken naar de laatste mogelijkheden, en ervoor moet zorgen dat je bedrijf meegaat in deze ontwikkelingen. Op deze manier blijf je relevant, en kunnen mensen altijd bij jou terecht voor de nieuwste producten of diensten. Dit kan ook echt verschil maken in de groei van je bedrijf.

 • 19 - Geef je klanten wat ze willen

Als ondernemer is het belangrijk dat je weet wat je klanten willen. Dit betekent niet alleen dat je een goed aanbod moet hebben, maar ook dat je goed moet luisteren naar wat ze willen. Wanneer je weet wat ze willen, kun je hierop inspelen en zorg je ervoor dat je bedrijf groeit. Het is daarnaast belangrijk om je klanten te blijven verrassen.

 • 20 - Ga niet voor de korte termijn

Als ondernemer is het belangrijk dat je niet alleen voor de korte termijn gaat. Dit betekent dat je soms dingen moet doen die niet direct rendabel zijn, maar wel op lange termijn. Wanneer je alleen voor de korte termijn gaat, kan dit er uiteindelijk toe leiden dat je bedrijf niet groeit of dat je wellicht moet stoppen. Kies daarom bewust voor de lange termijn, en denk goed na over elke stap die je zet.

Conclusie

Het starten als online-ondernemer kan spannend zijn, maar wanneer je deze tips opvolgt kan je er zeker van zijn dat je bedrijf een stevige start maakt. Het is belangrijk om te investeren in de toekomst, en niet alleen voor de korte termijn te gaan. Wanneer je de focus legt op het bouwen van een sterk merk, en je klanten altijd voorziet van wat ze willen, zal je bedrijf vroeg of laat groeien. Blijf ook altijd op de hoogte van de laatste mogelijkheden, en zorg ervoor dat je meegaat in de nieuwste ontwikkelingen.

Mijnzzp.nl