Tatoeeerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep tatoeëerder
Wat doet een tatoeëerder
Spijt van een tattoo
Een eigen tattooshop starten
Werkzaamheden van een tatoeëerder zijn:
Film: tatoeëerder:
Film: 100% onder de tattoo's:
Opleiding tot tatoeëerder
Bedrijven waar een tatoeëerder werkzaam kan zijn
Competenties tatoeëerder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden tatoeëerder
Arbeidsvoorwaarden en salaris tatoeëerder
Eigen bedrijf starten als Tatoeeerder
Boekhoudprogramma vergelijken Tatoeeerder

Beroep tatoeëerder

Een tatoeëerder is een kunstenaar die met een tatoeagenaald en inkt inkttekeningen aanbrengt op de huid van zijn klanten. Het zijn vaak tekenaars en artiesten die hun werk toepassen op de kunst van het tatoeëren. Als tatoeëerder werk je meestal op zelfstandige basis, en ontvang je klanten in een tattoo shop. De tatoeëerder spreekt met zijn klanten, tekent designs voor hen uit in samenspraak met de klant, en tatoeëert die designs vervolgens op de huid van de klant. Dat doet de tatoeëerder met een machine die inkt injecteert via een trillende naald. Er bestaan tot nu toe geen fulltime opleidingen tot tatoeëerder, maar dat betekent niet dat iedereen capabel is de job uit te oefenen. Tatoeëren is namelijk een technische vaardigheid die, naast talent voor kunst en tekenen, ook jarenlange training vergt. Het is daarbij ook zeer moeilijk om de kans te krijgen om in de leer te gaan bij andere tatoeëerders. Een tatoeëerder kan het vak het beste aanleren van andere, meer ervaren tatoeëerders, die zelf een shop bezitten. Om wanpraktijken tegen te gaan, bestaat er wel wetgeving voor tatoeëerders. Deze houdt, naast leeftijdsbeperkingen, ook in dat de tatoeëerder een GGD-vergunning moet hebben om tattoos of piercings te mogen zetten bij anderen. Deze vergunning dient aangevraagd te worden, en wordt verkregen als uit een inspectie van de GGD blijkt dat de tatoeëerder hygiënisch te werk gaat. De meeste tatoeëerders kunnen ook piercings zetten. Ook instructies geven voor de nazorg van de huid, behoort tot de taken van de tatoeëerder. Het is ook zijn verantwoordelijkheid dat de tattoo goed geneest. Tattoos zijn permanente versieringen van het lichaam die niet zomaar ongedaan gemaakt kunnen worden. Binnen Nederland zijn er ongeveer negenhonderd tattooshops. Het beroep tatoeëerder heeft een behoorlijke aantrekkingskracht op creatieve mensen. Het worden van een bekende tatoeëerder is over het algemeen niet makkelijk.

Wat doet een tatoeëerder

Een tatoeëerder is dus een kunstenaar die gebruikmaakt van tatoeagenaalden en inkt om kunstvoorwerpen aan te kunnen brengen. Een tatoeëerder ontvangt mensen in zijn shop, zorgt dat ze zich op hun gemak voelen, en bindt een gesprek aan om te achterhalen wat de wensen van de klant zijn. Eens duidelijk is wat de klant wil, kan de tatoeëerder beginnen aan zijn ontwerp. Soms heeft de klant zeer specifieke wensen en soms zal de tatoeëerder veel vrijheid krijgen bij het uitwerken van zijn tekening. Soms werkt een tatoeëerder samen met een kunst tekenaar, of striptekenaar. Eens een ontwerp is overeengekomen, maakt de tatoeëerder een stencil, een soort blauwdruk van het design dat op de huid wordt gezet. Zo’n stencil is niet permanent. Vervolgens start de tatoeëerder met inkt en naald te tatoeëren. Als de tattoo af is, wikkelt de tatoeëerder het lichaamsdeel waarop de tattoo staat in met plasticfolie en geeft hij de klant instructies mee om de tattoo goed te laten genezen. Een tatoeëerder kan meestal ook piercings zetten. Het aanbrengen van tatoeages onder de 12 is verboden. Tussen 12 en 16 jaar is het toegestaan met toestemming van de ouders of verzorgers. Boven de 16 jaar is het aanbrengen van tatoeages altijd toegestaan.

Een tatoeëerder is dus een professionele kunstenaar die gespecialiseerd is in het aanbrengen van permanente tatoeages op de huid. Het werk van een tatoeëerder omvat verschillende taken, waaronder:

  • Consultatie: De tatoeëerder overlegt met de klant om hun wensen en ideeën voor de tatoeage te begrijpen. Ze bespreken het ontwerp, de grootte, de kleuren en de plaatsing van de tatoeage.
  • Ontwerpen: Op basis van de wensen van de klant en hun eigen artistieke vaardigheden, maakt de tatoeëerder een uniek ontwerp voor de tatoeage. Ze kunnen handmatig tekenen of digitale software gebruiken om het ontwerp te creëren.
  • Voorbereiding: Voordat de tatoeage wordt aangebracht, zorgt de tatoeëerder ervoor dat de werkruimte, het gereedschap en de materialen schoon en steriel zijn. Ze gebruiken wegwerphandschoenen en steriele naalden om de hygiëne te waarborgen.
  • Aanbrengen van de tatoeage: De tatoeëerder brengt de tatoeage aan op de huid van de klant met behulp van een tatoeagemachine. Ze volgen het ontwerp en gebruiken speciale technieken om de inkt in de huidlagen te injecteren.
  • Nazorg: Na het aanbrengen van de tatoeage geeft de tatoeëerder instructies aan de klant over hoe ze de tatoeage moeten verzorgen om infecties en complicaties te voorkomen. Ze kunnen ook advies geven over het genezingsproces en eventuele nabehandelingen.

Naast deze taken moet een tatoeëerder ook op de hoogte blijven van de laatste trends, technieken en veiligheidsprotocollen. Tatoeëerders moeten ook goede communicatieve vaardigheden hebben om effectief met klanten te kunnen omgaan en hun wensen te vertalen naar een artistiek ontwerp.

Spijt van een tattoo

Er zijn ook redelijk veel krijgen mensen die later spijt krijgen van een tattoo. Deze mensen laten hun tattoo daarom verwijderen door het bestralen van de tattoo met een laserapparaat. Het is voor het verwijderen van tattoos belangrijk om een specialist te benaderen, zoals een dermatoloog of huidtherapeut. Het verwijderen van tattoos mag alleen gebeuren door erkende zorgverleners, en dus niet door schoonheidsspecialisten of tatoeëerders. Om de kans tot spijt van een tattoo te beperken, is het ook aangeraden om voor een tattoo-artiest te kiezen wiens kunst van hoge kwaliteit is. Meestal is de prijs en reputatie van een tatoeëerder representatief voor de kwaliteit en creativiteit van de lichaamsversiering die hij creëert.

Een eigen tattooshop starten

Het starten van een eigen tattooshop kan een behoorlijke onderneming zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen bij het opzetten van je eigen tattooshop:

  • Opleiding en ervaring: Zorg ervoor dat je een grondige opleiding en training hebt gevolgd als tatoeëerder. Je moet de nodige vaardigheden en kennis hebben om hoogwaardige tatoeages aan te brengen. Het opdoen van ervaring door bij een gerenommeerde tattooshop te werken, kan ook van onschatbare waarde zijn.
  • Bedrijfsplan: Ontwikkel een gedetailleerd bedrijfsplan voor je tattooshop. Dit omvat aspecten zoals de locatie van de shop, het type diensten dat je aanbiedt, je doelgroep, concurrentieanalyse, marketingstrategieën en financiële projecties. Een goed doordacht bedrijfsplan helpt je om je doelen en verwachtingen te definiëren en je activiteiten efficiënt te beheren.
  • Financiën: Maak een realistische schatting van de startkosten die je nodig hebt om je tattooshop op te zetten. Dit omvat de huur of aankoop van een geschikte locatie, aanschaf van apparatuur en benodigdheden, vergunningen en licenties, marketing- en reclamekosten, enzovoort. Overweeg ook je financieringsmogelijkheden, zoals spaargeld, leningen of investeerders.
  • Vergunningen en regelgeving: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de plaatselijke wet- en regelgeving met betrekking tot het runnen van een tattooshop. Dit omvat vergunningen, gezondheids- en hygiënevoorschriften, veiligheidsvoorschriften en eventuele specifieke eisen voor tatoeagebedrijven.
  • Locatie en inrichting: Kies een geschikte locatie voor je tattooshop die gemakkelijk toegankelijk is voor klanten en voldoende ruimte biedt voor je werkplekken en eventuele wachtruimte. Richt je shop in met de benodigde apparatuur, werkstations, verlichting en andere benodigdheden om een professionele en comfortabele omgeving te creëren.
  • Marketing en klantenwerving: Ontwikkel een marketingstrategie om je tattooshop onder de aandacht te brengen. Maak gebruik van onlinemarketing, sociale media, mond-tot-mondreclame en eventuele andere geschikte kanalen om potentiële klanten te bereiken. Zorg ook voor een aantrekkelijke portfolio van je werk om potentiële klanten te laten zien.
  • Klantenservice en professionaliteit: Bied uitstekende klantenservice en zorg voor een professionele werkomgeving. Communiceer duidelijk met je klanten, luister naar hun wensen en zorg voor een goede nazorg en follow-up na het aanbrengen van de tatoeage. Bouw een goede reputatie op door hoogwaardige tatoeages en een positieve klantervaring te bieden.

Werkzaamheden van een tatoeëerder zijn:

  • Mensen op hun gemak laten voelen.
  • Regels tattoo zetten hanteren en naleven.
  • Ontvankelijk zijn voor feedback van de klant.
  • Designs ontwerpen van hoge kwaliteit die goed passen op het lichaamsdeel waarvoor het bedoeld is.
  • Stencils maken en deze aanbrengen
  • Tatoeëren met tatoeagenaald en tatoeage-inkt.
  • Begaafd zijn in één of meerdere stijlen en zich bijscholen waar nodig.
  • Zorgen dat de klant weet hoe hij de tattoo kan helpen genezen op een mooie en verantwoorde manier.
  • Zich houden aan de wetgeving die bestaat omtrent tatoeëren en piercen.
  • Indien hij zelfstandige is; boekhouding op orde houden.
  • Shop ordentelijk houden en aantrekkelijk maken naar klanten toe.

Film: tatoeëerder:

Film: 100% onder de tattoo's:

Opleiding tot tatoeëerder

Er bestaan geen erkende opleidingen om tatoeëerder te worden. Meestal leert men het van meer ervaren tatoeëerders, die je begeleiden als leermeester. Naast dit ‘leer-jongensschap’, bestaan er ook verschillende cursussen die je bepaalde zaken aanleren die gerelateerd zijn aan het tatoeëren. Zo kan je cursussen tot piercer volgen, op basis- en expertniveau. Het volgen van zulke cursussen is de ideale manier om je de nodige basis aan te leren, of de vaardigheden die je al bezit verder uit te breiden. Deze cursussen bestaan ook voor tatoeëren, zowel voor beginners zonder enige voorkennis, als voor professionele tatoeëerders die zich willen specialiseren of verder ontwikkelen. Het is ook mogelijk om cursussen te volgen voor zeer specifieke technieken zoals het plaatsen van een micro dermal anchor, dat is een piercing met een klein onderhuids plaatje. Er bestaat dus een hele waaier aan mogelijkheden om je te scholen in het tatoeëren of piercen, als blijft de beste leerschool de tattooshop van een leermeester. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf als tatoeëerder, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een tatoeëerder werkzaam kan zijn

Meestal is een tatoeëerder werkzaam op zelfstandige basis, en heeft hij of zij een eigen shop waar hij de klanten ontvangt. Het is natuurlijk ook mogelijk dat een tattoo-artiest werkzaam is als tatoeëerder in de shop waar hij leerjongen was. In dat geval werkt hij meestal in vast dienstverband. Daarnaast kan het ook zijn dat een tatoeëerder, meestal naast zijn werk als zelfstandige tatoeëerder, andere tatoeëerders (in spe) cursussen geeft om iets bij te verdienen.

Competenties tatoeëerder

Een tatoeëerder moet creatief en artistiek zijn, nauwgezet de wet- en regelgeving opvolgen en hygiënisch te werk gaan. Ook is het handig wanneer hij of zij of de nodige fantasie beschikt om kunst te creëren. Daarnaast is het ook belangrijk dat hij of zij goed met de klant kan communiceren en duidelijk maakt hoe de nazorg van de tattoo het best verloopt. Tatoeëren is een fysiek en mentaal uitputtende job, daarom is het ook belangrijk dat de artiest voldoende doorzettingsvermogen bezit om tijdens lange sessies toch werk af te leveren van hoge kwaliteit. Aangezien tatoeëerders meestal werken op zelfstandige basis, is het ook zeer belangrijk dat men zelfstandig kan werken, op eigen benen kan staan en organisatorisch sterk is. Ook het sociale aspect is belangrijk in deze job, het is immers de bedoeling dat klanten zich op hun gemak voelen als ze bij je langskomen voor een permanente huidtekening. Het helpt ook als een tatoeëerder enigszins over commerciële vaardigheden beschikt om de eigen kunst te verkopen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden tatoeëerder

De meeste tatoeëerders zijn werkzaam als ondernemer. Doorgroeimogelijkheden als tatoeëerder zijn beperkt, de grootste doorgroeikans is het oprichten van een eigen shop als je begon als leerjongen bij een andere shop. Verder is de tattoo-wereld een subcultuur, waar je voornamelijk in aanzien en respect kan winnen, niet zozeer in salaris of positie. De jobzekerheid of werkgelegenheid is zeer dubbelzijdig. Aan de ene kant is het zeer moeilijk om de kans te krijgen het vak te leren, in die zin is de jobkans dus eerder beperkt. Maar eens je de kneepjes van het vak kent, kan je als zelfstandige beginnen, en is werkgelegenheid meestal gegarandeerd, gegeven de grote en groeiende vraag naar tatoeages.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tatoeëerder

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op het beroep tatoeëerder, omdat je als tatoeëerder meestal werkzaam bent als ondernemer. Aangezien de meeste tatoeëerders zelfstandige zijn, vallen ze onder het statuut van zelfstandige, met bijbehorende regelgeving. Tatoeëerders verdienen gemiddeld tussen de 1800 en 2500 euro bruto. De meeste tatoeëerders die werkzaam zijn als ondernemer verdienen aanzienlijk meer.

Eigen bedrijf starten als Tatoeeerder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Tatoeeerder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Tatoeeerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tatoeeerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Tatoeeerder.

Mijnzzp.nl