Team Mijnzzp

Gastbloggen

Er zijn tegenwoordig letterlijk duizenden blogs op het Internet. Er zijn blogs over van alles, van mode tot films tot eten. Deze verschillende blogs helpen ons meer te weten te komen over onze passies, inspireren ons met nieuwe projecten en ideeën, of bieden ons gewoon een plek om te ontspannen na een lange dag op het werk. Er zijn ook blogs voor meer specifieke onderwerpen. Deze niche blogs helpen ons aan inside informatie die met onze specifieke interesses te maken heeft. Dit is de reden waarom gastbloggen zo'n goed idee is. Gastbloggen stelt iemand in staat zijn inhoud onder de aandacht te brengen van een nieuw publiek dat anders niet bereikt zou zijn.

Het leuke van gastbloggen is dat het bloggers uit verschillende niches in staat stelt met elkaar in contact te komen en ideeën met elkaar uit te wisselen. Een modeblogger kan misschien advies geven over het maken van een bandana voor een huisdier, terwijl de gastblogger suggesties zou kunnen geven over wat je moet dragen. Gastbloggen kan een waardevolle en leuke bron zijn. Het is wel belangrijk om je artikelen op relevante websites te plaatsen.

Inhoudsopgave
Wat is een "gastblog"
Redigeren van een blogartikel
Waarom zou ik beginnen met gastbloggen?
Eigen blog starten
Gastweblog bijhouden
Gastblog ook op je eigen website plaatsen?
Blogposts op verschillende websites?
Gevraagd worden om te gastbloggen?
Gastbloggen en SEO
Hoe vaak moet ik terug linken naar mijn gastblogger?
Meer doen met een gastblog artikel?
Betaalde gastblogs

Wat is een "gastblog"

Een gastblog is een blogbericht dat geschreven wordt door iemand die geen vast lid is van de redactie van de site of van de onderneming die het blog beheert. Het is vaak een expert in een bepaald onderwerp die zijn of haar deskundigheid gebruikt om mensen over de blog voor te lichten met het doel hun aandacht te trekken. Een gastblog is dus gewoon een artikel op een andere website of platform.

Wil jij gastblogs schrijven?

Veel gevestigde bloggers posten tegenwoordig gastberichten op sites van anderen, naast het runnen van hun eigen site. Als je wat aan gastbloggen wilt doen, maar nog geen eigen blog hebt, maak je geen zorgen. Een groot voordeel van gastbloggen is dat je het nog steeds zonder eigen blog kunt doen. Sommige sites nodigen zelfs mensen uit om op de ouderwetse manier, via e-mail inzendingen. Het is dus niet strikt noodzakelijk dat je over een eigen blog beschikt. Vanzelfsprekend beschikken de meeste bloggers tegenwoordig ook over een eigen website met blog.

Redigeren van een blogartikel

Een blog artikel redigeren kan moeilijk zijn. Het kan moeilijk zijn om er zeker van te zijn dat je de juiste opmaak, grammatica en spelling volgt. Er zijn veel hulpmiddelen die je bij dit proces kunnen helpen, bijvoorbeeld Microsoft word of sjablonen die je kunt maken. Je moet ook opletten wat voor soort voorwerpen je aan je blogbericht toevoegt. Staan ze op volgorde van datum? Staan ze in de juiste categorie? Als je wilt dat mensen je blogbericht lezen dan is het belangrijk dat het gemakkelijk te lezen is. De meeste mensen haken snel af als artikelen vol met fouten of verouderde informatie staat.

Waarom zou ik beginnen met gastbloggen?

Om met gastbloggen te beginnen hoef je alleen maar een paar andere blogs in je niche te zoeken, hun regels voor gastpost door te lezen, en je blog inzenden. Maak je geen zorgen als je niet meteen geaccepteerd wordt; het kost altijd tijd om relaties met andere bloggers op te bouwen. Het schrijven van relevante artikelen kan veel werk zijn. Volhouden en doorzetten zijn dus belangrijk woorden als gastblogger.

Je inhoud is waardevol, en mensen krijgen graag goede informatie. Als je je lezers een kans kunt bieden om hun favoriete hobby of onderwerp door de ogen van iemand anders te zien, zullen ze de kans met beide handen aangrijpen. Maak gebruik van voorbeelden op andere blogs als je geen idee hebt waarover je moet bloggen.

Eigen blog starten

Misschien wil je beginnen met een wat kleinere blog terwijl je je reputatie opbouwt. Je zou ook kunnen beginnen met een gratis blog platform, zoals Blogtrommel of WordPress.com, om later over te gaan op een volledig gehoste WordPress website. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen als het aankomt op het schrijven van artikelen.

Gastbloggen is een van de leukste dingen aan het runnen van een blog. Je kunt er meer van maken dan alleen een online dagboek door andere mensen toe te staan hun gedachten op je blog te publiceren. Je blog kan een plaats worden waar ideeën gedeeld en besproken kunnen worden. Het zal je mettertijd alleen maar helpen groter en beter te worden. Als blogger is het belangrijk om regelmatig gastblogs te plaatsen. Voorkom dus dat je laatste bijdrage oud is op je website. Ook helpt het wanneer je op verschillende manieren reacties krijgt op je blogs.

Gastweblog bijhouden

Doorgaans zullen sites die al meer dan 3-4 jaar actief publiceren minstens 100 gastbloggers op hun blog gehad hebben. Het actief bijhouden van je gastweblog is ook belangrijk. Denk hierbij vooral aan het aanpassen van verouderde informatie of aan het voorkomen van linken die niet meer werken. Een lijst van eerder geplaatste gastberichten zal ook een belangrijke factor zijn bij het zoeken naar nieuwe gastbloggers om aan je blog toe te voegen. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van andere websites die niet actief omkijken naar oude blogartikelen. Dit is over het algemeen geen goede basis voor samenwerking met andere ondernemers.

Gastblog ook op je eigen website plaatsen?

De inhoud die je op je blog of website geeft moet uniek zijn. Het is dus niet raadzaam om een gastblog op meerdere websites te publiceren. De mensen die je gastblog lezen zouden kunnen denken dat dit geen origineel artikel is en dat andere sites het eerst gepubliceerd hebben. Dit kan averechts werken voor potentiële klanten die je website bezoeken. Het voorkomen van duplicate content is belangrijk als blogger. Een gastschrijver zal in de meeste gevallen unieke content maken en het artikel niet op andere plekken publiceren. Daarnaast is het belangrijk om goede content te plaatsen.

Blogposts op verschillende websites?

Er zijn geen vastomlijnde regels over deze kwestie. Dat komt omdat het afhangt van wat je met je gastblog wilt bereiken. Als je doel is om veel verkeer naar je website te krijgen, dan is er geen probleem met het meer dan eens publiceren van een artikel op verschillende websites. Als je het aantal backlinks naar je website wilt vergroten, dan kan het publiceren van een gastblog op verschillende websites averechts werken.

Gevraagd worden om te gastbloggen?

Het is geen gemakkelijke opgave om goed genoeg te leren bloggen zodat mensen je vragen om voor hen te gastbloggen. Het vergt veel toewijding en tijd, maar het is de moeite waard. Het eerste wat je nodig hebt, is een onderwerp waar je echt gepassioneerd over bent en dat je met anderen wilt delen. Dan heb je een paar goede communicatieve vaardigheden nodig en de vaardigheid om goed te schrijven. Als je blogt zullen er momenten zijn dat de dingen niet gaan zoals gepland of zoals verwacht, dus het is belangrijk dat je over het nodige geduld en doorzettingsvermogen beschikt.

Gastbloggen en SEO

Gastbloggen is goed voor de SEO van je blog omdat het een signaal afgeeft aan de crawlers van zoekmachines en hen laat weten dat je blog met verse, nieuwe inhoud wordt bijgewerkt. Het verhoogt meestal ook het aantal sociale shares en inkomende links. De belangrijkste reden waarom je zou moeten gastbloggen is om je doelgroep te bereiken. Gastbloggen helpt daarnaast ook bij het opbouwen van backlinks, wat betekent dat het goed is voor SEO!

Hoe vaak moet ik terug linken naar mijn gastblogger?

Naar elk blogbericht van je gastblogger moet minstens een keer gelinkt worden. Je kunt ook terug linken naar de laatste blogpost van je gastblogger voordat je een nieuwe begint. Sommige bloggers geven er de voorkeur aan om alleen naar hun berichten terug te linken. Je kunt ook terug linken naar de blog van je gastblogger, als die er zelf een heeft. Voor de meeste gastbloggers en externe publicisten speelt linkbuilding een belangrijke rol.

Meer doen met een gastblog artikel?

Je kunt altijd meer doen met een gastblog artikel. Je kunt bijvoorbeeld een video maken bij het artikel en die op YouTube plaatsen. Je kunt er ook over twitteren om het onder de aandacht te brengen. Als je even rond zoekt, vind je allerlei platforms die je kunt gebruiken om je inhoud elders online te plaatsen. De meeste mensen die gastblog artikelen schrijven maken geen gebruik van deze mogelijkheden. De belangrijkste reden hiervoor is dat het om unieke content moet gaan. Vanzelfsprekend zijn er genoeg verschillende social media kanalen waarop je gastblog kan delen.

Betaalde gastblogs

Gastbloggen is een geweldige manier om wat extra geld te verdienen. Je kunt dit doen door je aan te melden als betaalde gastblogger voor sites die op zoek zijn naar inhoud. Het is in de meeste gevallen wel belangrijk dat je website over voldoende domain authority beschikt. Ook je naamsbekendheid als blogger kan een belangrijke rol spelen.

Je kunt veel verschillende websites vinden die bemiddelen, maar wees op je hoede voor degenen die je vragen te betalen om opdrachten te krijgen. Dit is niet iets waar je beter van wordt en dat je beter kunt vermijden. Het blijft namelijk wel jouw blog en je hoeft niet iedereen te accepteren. Het plaatsen van betaalde gastblogs kan een prachtig avontuur zijn, maar adverteerders moeten niet je blog overnemen.

De beste manier om bedrijven te vinden die je voor je werk willen betalen is door diegenen te vinden die al schrijven over het soort onderwerpen waar jij over schrijft. Als ze een rubriek voor gastbloggen op hun site hebben, betekent dit dat ze open staan om naast zichzelf ook andere schrijvers een bijdrage te laten leveren, dus zoeken ze gastschrijvers.

Om potentiële klanten te vinden typ je in Google iets als "gastpost" of "bijdragen" met je onderwerp erachter, bv. "gastpost marketing". Dit levert een lijst op van sites die geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen willen gaan gastbloggen. Zeker als je een grote groep lezers hebt op je blog kan gastbloggen interessant zijn voor je. Het is wel zo dat adverteerders zoeken naar relevante websites om een gastartikel te publiceren.

Mijnzzp.nl