Team Mijnzzp

School

Als scholier ga je meestal na je middelbare school een keuze maken voor een vervolgopleiding. Sommige weten precies wat ze willen gaan doen, maar voor een groot deel is dat anders. Het is logisch dat je misschien op jouw leeftijd nog niet precies weet wat je wil gaan doen, een snuffelstage kan je helpen bij het maken van een beroepskeuze.

Als je een snuffelstage gaat lopen wordt er van je verwacht dat je een stageverslag gaat schrijven. Dit geldt niet alleen voor een snuffelstage, maar voor welke soort van stage dan ook. Zie jij hier tegenop of weet je niet precies hoe je dit aan moet gaan pakken dan kan je daar stress van krijgen. Speciaal voor iedereen die hier vraagtekens bij heeft, een overzicht van hoe je nou een stageverslag maakt, wat daarbij belangrijk is en hoe en waar je de juiste informatie zoekt.

Inhoudsopgave
De structuur van je stageverslag
Het voorwoord
De inhoudsopgave
De inleiding
Het stagebedrijf
De stage-opdrachten of werkzaamheden
Conclusie
Alle beroepen met uitgebreide informatie:
Bronnenlijst
Het opzoeken van informatie
Bronvermelding in je stageverslag
Waarom maak je een stageverslag
Voor jouw docent
Voor jouw stagebegeleider
Voor jezelf
Populaire beroepen voor je stageverslag
Een beroepskeuze maken als scholier
Waar bestaat een stageverslag uit?

De structuur van je stageverslag

Tijdens het lopen van een stage maak je een stageverslag. Om dit goed te doen is het handig structuur aan te brengen in dit verslag. Dat betekent dat je het verslag overzichtelijk maakt en informatie geeft over bijvoorbeeld jouw stagebedrijf en de werkzaamheden of opdrachten die je hebt uitgevoerd. Met de volgende onderdelen kun jij jouw stageverslag structuur geven.

Het voorwoord

Begin je verslag met het voorwoord. Hierin kun je allereerst wat vertellen over jezelf zoals je naam, je leeftijd, de school waar je op zit en in welke klas je zit. Ook kun je hier omschrijven waarom je dit stageverslag schrijft en om wat voor stage je gaat lopen. Omschrijf hier ook waarom je juist voor deze stage hebt gekozen, wat je hierin aantrekt. Als laatste kun je in het voorwoord bijvoorbeeld de mensen die je geholpen hebben bedanken.

De inhoudsopgave

De inhoudsopgave is een overzicht van de verschillende onderdelen die in jouw stageverslag terug te vinden zijn. Achter elk onderdeel vermeld je ook het paginanummer waar dit onderdeel van je verslag staat. Op die manier kun je informatie makkelijk opzoeken of terugvinden.

De inleiding

In de inleiding omschrijf je kort wat er in het stageverslag te lezen is en hoe je stage eruit ziet. Je schrijft deze zodat de lezer bijvoorbeeld kan beoordelen of het verslag interessant is om te lezen. Om een goede inleiding te schrijven begin je met een motivatie van waarom je deze stage hebt gelopen en welke opdrachten of werkzaamheden daarbij kwamen kijken. Je stelt vervolgens kort je stagebedrijf voor en omschrijft welke doelen je hebt. Het kennismaken met een specifiek beroep kan bijvoorbeeld een doel zijn.

Het stagebedrijf

In de inleiding heb je jouw stagebedrijf kort voorgesteld, maar je wil hier meer informatie over geven en dat doe je in een apart hoofdstuk waar je jouw stageverslag mee begint. Je omschrijft hier bijvoorbeeld hoe jouw stagebedrijf eruit ziet, hoeveel werknemers er werken en waar het bedrijf gevestigd is. Daarnaast kun je hier informatie geven over de visie van het bedrijf of waar ze voor staan.

De stage-opdrachten of werkzaamheden

In het volgende hoofdstuk beschrijf je welke opdrachten je hebt gehad om tijdens je stage uit te voeren. Ook beschrijf je hier bijvoorbeeld de afspraken die je hebt gemaakt met jouw stagebegeleider en hoe de opdrachten verlopen of uitgevoerd zijn. Soms heb je niet een specifieke opdracht meegekregen, zoals bij een snuffelstage. Je maakt dan een beschrijving van de werkzaamheden die je tijdens deze stage hebt uitgevoerd en in welke functie je dit gedaan hebt.

Conclusie

Je sluit je stageverslag af met een conclusie of reflectie. Hierin vat je jouw stage kort samen. Daarnaast geef je hier aan wat je allemaal geleerd hebt en wat je vond van de stage. Ook kun je hier beschrijven welke ervaringen je meeneemt in de toekomst. Heb je een snuffelstage gelopen dan kun je bijvoorbeeld beschrijven welke invloed de stage heeft gehad op het kiezen van een vervolgstudie.

Alle beroepen met uitgebreide informatie:

Bronnenlijst

Soms kan het zijn dat je informatie gebruikt hebt voor het schrijven van je verslag. In de bronnenlijst maak je een overzicht van welke bronnen je gebruik hebt gemaakt. Dit onderdeel gebruik je dus alleen wanneer dit nodig is.

Het opzoeken van informatie

Voor jouw stageverslag heb je veel informatie nodig. Allereerst wil je misschien informatie opzoeken over verschillende beroepen. Je wil dan weten wat een beroep precies inhoudt, welke opleiding je daarvoor nodig hebt of hoeveel je bijvoorbeeld gaat verdienen. Op mijnzzp kun je veel van deze informatie vinden. Heb jij een beroep gekozen voor bijvoorbeeld een snuffelstage dan kun je hier ook bedrijven zoeken waar je dat specifieke beroep zou kunnen uitoefenen.

Bronvermelding in je stageverslag

Tijdens het schrijven van een stageverslag heb je waarschijnlijk informatie opgezocht en gebruikt. Deze info mag je alleen niet zomaar overnemen zonder erbij te zetten waar je deze gevonden hebt. Vaak wordt dit door jouw docent gecontroleerd en daarom is het verstandig een bronnenlijst te maken en deze aan het eind van je stageverslag op te nemen. In een bronnenlijst geef je bijvoorbeeld aan van welke website je informatie hebt gekregen. In de tekst verwoord je de gevonden informatie in jouw eigen woorden, dat heet parafraseren.

Waarom maak je een stageverslag

Misschien vraag jij je af waarom je een stageverslag moet maken en wat je daar aan hebt. Het antwoord op deze vraag bestaat uit 3 onderdelen. Je maakt dit verslag namelijk niet alleen voor jouw docent, maar ook voor je stagebegeleider en misschien nog wel belangrijker, voor jezelf.

Voor jouw docent

Allereerst maak je een stageverslag voor jouw docent. Door het lezen van jouw stageverslag kan je docent erachter komen waar je stage hebt gelopen, wat je allemaal gedaan hebt en wat je hiervan geleerd hebt. De docent kan met die informatie bijvoorbeeld jouw stage beoordelen.

Voor jouw stagebegeleider

Daarnaast maak je een verslag voor je stagebegeleider of bedrijf. Met jouw verslag kunnen ze bijvoorbeeld bekijken hoe jij jouw stage hebt ervaren of wat je allemaal geleerd hebt. Ze kunnen hierin ook jouw stage-opdrachten beoordelen.

Voor jezelf

Als laatste maak jij je stageverslag voor jezelf. Door deze te maken denk je na over jouw eigen ontwikkeling, dus wat je allemaal geleerd hebt. Het maken van een verslag van bijvoorbeeld een snuffelstage kan je helpen te beoordelen of je een bepaald beroep leuk vindt en welke vervolgopleiding je misschien zou willen doen.

Populaire beroepen voor je stageverslag

Als je, voor bijvoorbeeld een snuffelstage, een beroep gaat uitkiezen, wil je misschien meer informatie over verschillende beroepen. Die informatie kun je ook vinden op mijnzzp. Hier worden ruim 1700 beroepen beschreven en ook kun je hier populaire beroepen onder scholieren vinden. Leerkracht voor het basisonderwijs is een voorbeeld van een populair beroep.

Een beroepskeuze maken als scholier

Door zelf een stageverslag te maken van jouw snuffelstage kun je niet alleen jezelf, maar ook andere scholieren helpen bij het maken van een beroepskeuze. Je wil dan namelijk veel informatie hebben over wat een beroep precies inhoudt, welke vooropleiding je daar voor nodig hebt, welke taken je moet uitvoeren en wat je bijvoorbeeld gaat verdienen. Ligt jouw interessegebied bijvoorbeeld bij auto’s, dan kunnen stageverslagen je helpen om erachter te komen of je liever monteur of verkoper wordt. Dit maakt het maken van een beroepskeuze een stuk makkelijker.

Waar bestaat een stageverslag uit?

Je weet nu dat een stageverslag bestaat uit een voorwoord, inhoudsopgave, inleiding, informatie over het bedrijf en jouw opdrachten of werkzaamheden. Dat je jouw verslag eindigt met een conclusie en eventueel een bronnenlijst. Dat je dit niet alleen voor jezelf maakt, maar ook voor je docent, stagebegeleider en andere scholieren. Daarnaast weet jij waar je de juiste informatie voor je verslag kunt vinden. Niets staat jouw nu nog in de weg om van jouw stageverslag een mooi en leerzaam document te maken en erachter te komen waar jouw beroepskeuze heen gaat. Pas wel op met het zomaar gebruiken van foto's in je stageverslag.

Lees ook: Stagiaire aannemen als zzp, hier let je op

Mijnzzp.nl