Team Mijnzzp

Stagiair

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom het een goed idee is om als zzp'er een stagiaire aan te nemen. Je voegt op deze manier extra productiviteit toe aan je bedrijf. Bovendien zijn stagiaires doorgaans gemotiveerd en prestatiegericht. Het gaat vaak om jongeren die kennis hebben van social media en ook daarin een rol kunnen spelen. Er zijn dus meerdere voordelen aan verbonden, maar het is wel belangrijk dat je de tijd beschikbaar maakt voor de stagebegeleiding.

Inhoudsopgave
Erkend leerbedrijf voor mbo-stages
Op zoek naar een stagiaire
Stagebegeleiding zzp'er

Erkend leerbedrijf voor mbo-stages

Neem je een mbo'er als stagiaire aan dan is het belangrijk dat je voor de stage een erkend leerbedrijf wordt. De aanvraag voor deze erkenning is aan te vragen bij SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Voor de begeleiding van een vmbo stagiaire geldt eveneens dat je een erkend leerbedrijf dient te zijn. De erkenning wordt door SBB toegekend voor de periode van vier jaar.

Op zoek naar een stagiaire

Het is natuurlijk belangrijk dat je een stagiaire vindt die bij je bedrijf past. Er zijn verschillende manieren om te laten weten dat je een stageplek binnen je bedrijf aanbiedt. Dat is onder meer mogelijk via SBB op de Stagemarkt, maar ook bij de gemeente in het kader van Startersbeurs Nederland. Overigens zijn er ook leerlingen die zelf online laten weten op zoek te zijn naar een stageplaats, zoals via social media en LinkedIn. De vacature voor een stagiaire is daar uiteraard ook op te plaatsen.

Stagebegeleiding zzp'er

Het heeft natuurlijk geen zin om een stagiair duimen te laten draaien op het werk. Daarom is het belangrijk dat je de zekerheid hebt dat er voldoende werkzaamheden beschikbaar zijn. Jij draagt als zzp'er de verantwoordelijkheid voor de stagiair tijdens de werkuren. Wat dat betreft, is er een plicht om in goede arbeidsomstandigheden te voorzien en op de werktijden te letten. Je dient bovendien stagebegeleiding te bieden en dat kost uiteraard tijd.

Het doel van de stage is namelijk om de stagiaire vaardigheden te laten ontwikkelen en kennis in de praktijk op te doen. Stel een stageovereenkomst op en leg daar de afspraken in vast, waarbij je ook de eventuele stagevergoeding benoemt. Verder is het belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering te regelen. Er zijn veel stagiairs die moeite hebben met het vinden van een goede stageplek.

Lees ook: Help, hoe maak ik een stageverslag?

Mijnzzp.nl