Monteur buitenboordmotoren

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep monteur buitenboordmotoren
Werken als monteur buitenboordmotoren
Onderhoud buitenboordmotoren
Wat doet een monteur buitenboordmotoren:
Film verbrandingsmotortechnicus:
Opleidingen tot monteur buitenboordmotoren
Bedrijven waar een monteur buitenboordmotoren werkzaam kan zijn
Competenties monteur buitenboordmotoren
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur buitenboordmotoren
Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur buitenboordmotoren
Eigen bedrijf starten als Monteur buitenboordmotoren
Boekhoudprogramma vergelijken Monteur buitenboordmotoren

Beroep monteur buitenboordmotoren

Een monteur buitenboordmotoren is een technicus en/of monteur, die beschikt over de juiste kennis van buitenboordmotoren. Een buitenboordmotor heeft over het algemeen ieder jaar een onderhoudsbeurt nodig, wil deze op een goede manier blijven functioneren. Dit noemt men ook wel het winterklaar maken van de motor. Door het geven van een onderhoudsbeurt aan de buitenboordmotor is men er zeker van dat het volgende seizoen de buitenboordmotor probleemloos zal werken. De meest gebruikte buitenboordmotoren van speedboten zijn watergekoelde buitenboordmotors. Echter, er zijn ook buitenboordmotors, die luchtgekoeld worden om in kleine slootjes te kunnen varen met modderig water. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer elektrische motoren beschikbaar voor kleine boten. Deze motoren zijn ideaal voor het varen in een stiltegebied. Het vermogen van deze motoren is wel beperkt. Het laten controleren van buitenboordmotoren is over het algemeen raadzaam, omdat de bedrijfszekerheid van buitenboordmotor erg belangrijk is. Het is de monteur buitenboordmotoren, die precies weet wat de aandachtspunten allemaal zijn van de motor. Het beroep monteur buitenboordmotoren moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een monteur buitenboordmotoren meestal ook aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus, die verantwoordelijk is voor andere technische werkzaamheden. Dit neemt niet weg dat het inspecteren en onderhouden van buitenboordmotoren gezien kan worden als aparte specialisatie. Over het algemeen zal een monteur buitenboordmotoren in veel gevallen werkzaam zijn binnen een werkplaats. Dit is een belangrijk verschil met monteurs die aan binnenboordmotoren werken, omdat hiervoor meestal op locatie gewerkt moet worden. Vanzelfsprekend kan een monteur ook andere werkzaamheden uitvoeren.

Werken als monteur buitenboordmotoren

Een monteur buitenboordmotoren is dus een onderhoudstechnicus die zich gespecialiseerd heeft in buitenboordmotoren. Als monteur buitenboordmotoren krijg je dus te maken met verschillende buitenboordmotoren die op benzine werken. Daarnaast kan je als monteur buitenboordmotoren te maken krijgen met elektrische motoren. Buitenboordmotoren zijn vaak complexe motoren, die in sommige gevallen behoorlijk storingsgevoelig kunnen zijn. Het is daarom zo belangrijk om buitenboordmotoren regelmatig te laten controleren, zodat een buitenboordmotor niet kan uitvallen tijdens het varen. Buitenboordmotoren komen tegenwoordig in alle vormen voor en kunnen behoorlijk verschillen van vermogen. In veel gevallen zal het gaan om relatief kleine motoren, echter kan het ook gaan om complexe grote motoren. De kleinere motoren worden bijvoorbeeld gebruikt om lichte boten voort te stuwen. Specialistische kennis is belangrijk wanneer we het hebben over buitenboordmotoren.

Onderhoud buitenboordmotoren

Ook het smeren van alle interne onderdelen is belangrijk bij buitenboordmotoren. Denk bijvoorbeeld aan het smeren van het tandhuis. Ook is het verstandig om jaarlijks de impeller te laten vervangen. De impeller in het kwetsbaarste onderdeel van binnenboordmotoren en buitenboordmotoren. Een impeller is gemaakt van rubber en heeft de vorm van een schoepenrad. Bij beschadiging van de impeller kan de motor ernstige schade oplopen. Om dit soort problemen te voorkomen is het verstandig om een monteur buitenboordmotoren in te schakelen. Het is denkbaar dat een monteur buitenboordmotoren ook aangemerkt kan worden als revisietechnicus.

Wat doet een monteur buitenboordmotoren:

  • Het afstellen van de buitenboordmotor.
  • Het keuren van de buitenboordmotor.
  • Het smeren van het tandwielhuis.
  • Het vervangen van andere versleten onderdelen.
  • Het vervangen van de impeller.
  • Het visueel inspecteren van de buitenboordmotor.
  • Het winterklaar maken van de buitenboordmotor.

Film verbrandingsmotortechnicus:

Opleidingen tot monteur buitenboordmotoren

Om monteur voor buitenboordmotoren van schepen, boten of jachten te worden kan je het beste de Mbo-opleiding eerste verbrandingsmotortechnicus volgen op niveau drie. Deze opleiding duurt over het algemeen twee tot vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. Na het behalen van het diploma mag je jezelf dieselmonteur noemen. De meeste binnenboordmotoren draaien op diesel en de buitenboordmotoren zoals die bij speedboten voorkomen op benzine. Met deze opleiding kan je zowel binnenboordmotoren als buitenboordmotoren onderhouden. Het is mogelijk dat een monteur buitenboordmotoren over een andere technische beroepsopleiding zal beschikken. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een monteur buitenboordmotoren werkzaam kan zijn

Als monteur buitenboordmotoren werk je doorgaans voor een onderhoudsbedrijf, op het gebied van motoren en aandrijvingstechnieken. Daarnaast is het denkbaar dat een monteur buitenboordmotoren aangemerkt kan worden als ondernemer. Over het algemeen zal een monteur buitenboordmotoren ook andere werkzaamheden uitvoeren, zoals het keuren van gasinstallaties aan boord van motorboten en zeilboten. In dat geval kan een monteur buitenboordmotoren ook aangemerkt worden als keurmeester gasinstallaties. Er zijn ook relatief veel zelfstandig ondernemers werkzaam op dit gebied, die vaak op locatie motoren een onderhoudsbeurt geven.

Competenties monteur buitenboordmotoren

De belangrijkste competentie van een monteur buitenboordmotoren is de algemene vakinhoudelijke vakkennis van buitenboordmotoren. Een monteur buitenboordmotoren moet daarnaast aangemerkt kunnen worden als allround monteur, diagnosetechnicus en technicus. Omdat je als monteur buitenboordmotoren veel te maken krijgt met verschillende klanten moet je ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn onderzoeksvaardigheden, energie, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, passie, nauwkeurigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur buitenboordmotoren

Het arbeidsmarktperspectief van een monteur buitenboordmotoren is over het algemeen redelijk goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. Wel is het zo dat redelijk veel monteurs van buitenboordmotoren werkzaam zijn als ondernemer. Over het algemeen zal een monteur buitenboordmotoren geen moeite hebben met verkrijgen van werk, omdat eigenlijk alle buitenboordmotoren jaarlijks onderhouden moeten worden. Daarnaast staat het bedrijfsleven meestal te springen om goede vaklieden. De doorgroeimogelijkheden van een monteur buitenboordmotoren zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Het is denkbaar dat een ervaren monteur buitenboordmotoren ook kan werken als chef-werkplaats.

Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur buitenboordmotoren

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat deze te verschillend zullen zijn per werkgever. Daarnaast zijn er in dit beroep veel zelfstandigen aan het werk, die zelf hun arbeidsvoorwaarden bepalen. Het salaris als monteur zal doorgaans ergens tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van je leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer zijn je inkomsten geheel afhankelijk van de binnen gehaalde opdrachten en mogelijke andere kosten, zoals de huur van werkplaats en machines.

Eigen bedrijf starten als Monteur buitenboordmotoren

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Monteur buitenboordmotoren, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Monteur buitenboordmotoren

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Monteur buitenboordmotoren bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Monteur buitenboordmotoren.

Mijnzzp.nl