Marktkramer opbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een marktkramer opbouwer is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die te maken hebben met het opbouwen en afbreken van marktkramen. Het opbouwen van markten zal over het algemeen door een of meerdere marktkramer opbouwers een dag van tevoren uitgevoerd worden, zodat alle verschillende marktkoopmannen de marktkramen kunnen gebruiken. Als een markt is afgelopen is het ook de verantwoordelijkheid van een marktkramer opbouwer om de marktkramen netjes te demonteren en af te voeren, zodat de marktkramen de volgende keer opnieuw gebruik kunnen worden. Ook het eventueel aanbrengen van bescherming, zoals dakzeil voor de marktkramen, kan tot de verantwoordelijkheden behoren van een marktkramer opbouwer. Marktkoopmannen zijn dus niet zelf verantwoordelijk voor het opbouwen en afbreken van hun gehuurde marktkramen, omdat dat gedaan wordt door speciale marktkramer opbouwers. De marktkramen worden in de meeste gevallen dan ook geplaatst door gespecialiseerde verhuurbedrijven. Het opbouwen van markten is vaak iets wat met een heel team gedaan wordt. Een vrachtwagen met aanhanger rijdt een marktplein op, en een uurtje later staan de marktkramen klaar om de volgende dag gebruikt te kunnen worden. Als de markt klaar is komt het team de kramen ophalen. De opbouw van markten gaat volgens strikte regels, die de marktkramer opbouwer van de marktmeester of gemeente gekregen heeft. De werkzaamheden van een marktkramer opbouwer zijn niet heel moeilijk, maar het opbouwen van markten kan wel aangemerkt worden als zware arbeid, omdat alle losse onderdelen van marktkramen in de meeste gevallen redelijk zwaar zijn. Over het algemeen is een marktkramer opbouwer ook verantwoordelijk voor het regelmatig schoonmaken van de afdekzeilen, die gebruikt worden boven marktkramen. De meeste marktkramer opbouwers zijn in de avond werkzaam, omdat marktkramen meestal in de avond opgebouwd worden.

Voor het beroep marktkramer opbouwer is geen specifieke opleiding nodig, maar wel een goede conditie, omdat het redelijk zwaar werk is om kramen op te bouwen en af te breken. Daarnaast zal er meestal in een hoog tempo gewerkt worden door de marktkramer opbouwers. Ook zijn de werktijden meestal heel vroeg en heel laat. De meeste gemeentes willen de markt zo laat mogelijk opgebouwd hebben, om overlast te voorkomen, en zo snel mogelijk afgebroken hebben, zodat het betreffende terrein vrijgegeven kan worden voor gewoon gebruik. De meeste vaste weekmarkten hebben een aangestelde marktmeester, die er op toeziet dat alles volgens de regels gebeurt. Als marktkramer opbouwer ben dus je verantwoordelijk voor het opbouwen en afbreken van marktkramen, die door marktkooplieden gebruikt worden om hun producten te verkopen. Een marktkoopman huurt de marktkraam meestal van de gemeente en het is de gemeente, die de opdracht geeft aan de marktkramer opbouwer om de marktkramen op te bouwen. Een marktkramer opbouwer is doorgaans niet werkzaam als zelfstandig ondernemer, maar werkzaam voor een verhuurbedrijf.

Opbouwen marktkramen

Het opbouwen van marktkramen betreft zeer specifieke werkzaamheden, die door het hele land uitgevoerd kunnen worden. Als marktkramer opbouwer is het over het algemeen belangrijk dat je een echte harde arbeider bent, omdat het opbouwen en afbreken van marktkramen over het algemeen in een hoogte tempo uitgevoerd wordt. Andere werkzaamheden waarvoor een marktkramer opbouwer verantwoordelijk kan zijn is het wassen van de dekzeilen, zodat ze de volgende keer netjes schoon zijn om te gebruiken. Marktramen kunnen ook gebruikt worden voor andere activiteiten dan weekmarkten. Denk bijvoorbeeld aan braderieën, die regelmatig gehouden worden door het hele land. De werkzaamheden worden als marktkramer opbouwer niet anders als het braderieën betreft.

Film over marktkramen:

Opleidingen tot marktkramer opbouwer

Voor het beroep marktkramer opbouwer zijn geen opleidingen beschikbaar. Het opbouwen en afbreken van marktkramen moet gezien worden als ongeschoolde arbeid waarvoor geen opleidingen bestaan. Wel kan het als marktkramer opbouwer belangrijk zijn dat je beschikt over het autorijbewijs en het aanhangerrijbewijs, omdat een marktkraamverhuurbedrijf dit verwacht. Als marktkramer opbouwer zal je in de meeste gevallen gebruikmaken van grotere auto's en aanhangers om alle marktkramen te kunnen vervoeren. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een marktkramen opbouwer werkzaam kan zijn

Een marktkramer opbouwer zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een marktkraamverhuurbedrijf, dat door het hele land werkzaam is. Afhankelijk van het soort marktkraamverhuurbedrijf is het mogelijk dat een marktkraamverhuurbedrijf ook andere goederen zal verhuren, zoals gereedschap en machines. Dit kan wel per bedrijf verschillen.

Competenties marktkramen opbouwer

Voor het opbouwen van een markt met al zijn marktkramen is het belangrijk dat de opbouwer fysiek gezond en sterk is. Het opbouwen van een markt is relatief simpel werk, maar vraagt wel de nodige inspanning omdat er meestal veel kramen opgebouwd moeten worden. Als medewerker van een verhuurbedrijf bouw je de marktkramen meestal in de avond voor de markt op, en breek je ze weer af als de markt afgelopen is. In veel gevallen zijn deze werkzaamheden later op de dag, zodat de marktkramen relatief zo kort mogelijk opgebouwd staan. Algemeen belangrijke woorden zijn veiligheid, arbeidsomstandigheden, zelfstandigheid, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als marktkramen opbouwer

Het arbeidsmarktperspectief van een marktkramer opbouwer is over het algemeen redelijk te noemen. Het betreft zeer specifieke werkzaamheden waarvoor verder geen opleiding nodig is. Met andere woorden kan er sprake zijn van veel concurrentie als er mogelijk een vacature vrijkomt voor het beroep marktkramer opbouwer. Als marktkramer opbouwer zijn er verder geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat het ongeschoolde arbeid betreft. Wel is het denkbaar dat een marktkramer opbouwer meer verantwoordelijkheid krijgt als ploegbaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris marktkramer opbouwer

Als medewerker van een marktkraamverhuurbedrijf ben je meestal veel aan het reizen omdat het opbouwen van de markt overal door het land gedaan kan worden. De werkdagen zijn per markt vaak verschillend. Wat een medewerker van een marktkraamverhuurbedrijf precies verdient is niet aan te geven, omdat het sterk afhankelijk is of iemand volledig werkt of alleen tijdens de opbouwwerkzaamheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Marktkramer opbouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Marktkramer opbouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl