Monteur brandpreventie

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep monteur brandpreventie
Verantwoordelijke baan als monteur brandpreventie
Verschillende functies als monteur brandpreventie
Werken als monteur brandpreventie
Werkzaamheden van een monteur brandpreventie:
Brandveiligheid gebouwen:
Opleidingen tot monteur brandpreventie
Bedrijven waar een monteur brandpreventie werkzaam kan zijn
Competenties monteur brandpreventie
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur brandpreventie
Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur brandpreventie
Eigen bedrijf starten als Monteur brandpreventie
Boekhoudprogramma vergelijken Monteur brandpreventie

Beroep monteur brandpreventie

Een monteur brandpreventie houdt zich bezig met het aanbrengen van bouwkundige toepassingen met brandpreventie als doel. Hij of zij weet op de juiste manier om te gaan met brandwerende materialen. Dit type monteur is een specialist op het gebied van bouwtechnische brandbeveiligingstechnieken. Hij of zij voert hiervoor verschillende werkzaamheden zelfstandig en vakkundig uit. In de meeste gevallen wordt een monteur brandpreventie aangestuurd door een uitvoerder of opzichter. Deze persoon controleert de werkzaamheden van de monteur brandpreventie en stuurt eventueel bij. Om een goede monteur brandpreventie te worden, moet je beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden. Tijdens de uitvoering van de taken wordt vaak gewerkt met bouwtekeningen. De monteur brandpreventie moet de tekeningen kunnen lezen en de werkzaamheden volgens de bouwtekeningen uitvoeren. Daarnaast moet een monteur brandpreventie in staat zijn om constructief om te gaan met feedback van een uitvoerder of opzichter. Hij of zij luistert naar de feedback en past het direct toe op het werk. Verder moet een monteur brandpreventie vaak zelf digitaal bijhouden welke werkzaamheden hij of zij heeft uitgevoerd. Als monteur brandpreventie kan je verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van brandwerende afdichtingen voor onder andere luchtkanalen, kabelgoten, kunststof-leidingen, cv-leidingen en waterleidingen. Ook het aftimmeren van staalconstructies en het bekleden van plafonds kunnen tot de werkzaamheden van een monteur brandpreventie behoren. Het beroep monteur brandpreventie komt tegenwoordig steeds vaker voor. In de meeste gevallen ben je als monteur brandpreventie werkzaam in grote openbare gebouwen. Denk vooral aan kantoorgebouwen, scholen of aan gemeentehuizen.

Verantwoordelijke baan als monteur brandpreventie

Een monteur brandpreventie wordt ook wel een monteur brandwerende afdichtingen genoemd. Deze persoon is dus verantwoordelijk voor het aanbrengen van bouwkundige toepassingen die de brandweerbaarheid vergroten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het afdichten van sparingen, kabelgoten, luchtkanalen, kunststof-, cv- en waterleidingen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, bijvoorbeeld met plaatmateriaal, steenwol, pur, coating of kit. Dit soort werkzaamheden komen vooral voor in grote gebouwen zoals flats, bioscopen, gemeentehuizen, kantoor- of theatergebouwen. Een monteur brandpreventie heeft vaak te maken met een opzichter, uitvoerder of bouwinspecteur. Deze persoon controleert de werkzaamheden van de monteur brandpreventie. Alle werkzaamheden moeten voldoen aan specifieke eisen. Anders bestaat het risico dat een gebouw niet wordt goedgekeurd en er geen vergunning wordt afgegeven. Het is daarom erg belangrijk dat een monteur brandpreventie goed bouwtekeningen kan lezen en op een nauwkeurige en secure manier te werk gaat. Dit is erg belangrijk, omdat de uitvoerder anders in de knel kan komen met andere werkzaamheden. Verder zijn er ook eisen verbonden aan de brandveiligheid van een gebouw.

Verschillende functies als monteur brandpreventie

Er zijn een aantal functies die je als monteur brandpreventie kunt uitvoeren. Zo kun je aan de slag als (onder) keurmeester brandpreventie, bouwinspecteur of bouwkundig adviseur. Een bouwkundig adviseur geeft advies bij de aankoop of renovatie van een pand. Hij of zij stelt een bouwtechnisch keuringsrapport op, waarin alle belangrijke punten omtrent een bepaald pand worden opgenomen. Ook kun je aan de slag gaan als bouwkundig tekenaar. In deze functie maak je tekeningen van gebouwen, specifieke constructies en bouwkundige uitvoeringen. Hierbij vertaal je de visie van een architect naar een werkbare tekening. Een andere optie is de functie van installateur. Tot slot bestaan er ook diverse doorgroeimogelijkheden voor een monteur brandpreventie. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar opzichter of uitvoerder.

Werken als monteur brandpreventie

Op grote bouwlocaties is vaak een VCA verplicht. Dit staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu (afgekort tot VGM) Checklist voor Aannemers. Dit is een beproefd programma, waarin diverse Nederlandse industriële branches hun kennis en ervaring op het gebied van veiligheid en gezond werken hebben gebundeld. Met een VCA certificaat kun je dus veilig en gezond aan de slag gaan als monteur brandpreventie.

Werkzaamheden van een monteur brandpreventie:

  • Het aanbrengen van brandwerende afdichtingen/doorvoeringen (kabelgoten, luchtkanalen of leidingen), betimmering of coating op staal.
  • Het plaatsen van stalen deuren en kozijnen.
  • Het isoleren achter muren, tussen plafonds en dergelijke.
  • Het aanbrengen van brandwerende strips.
  • Het op maat maken van afdichtingsplaten.
  • Het uitvoeren van inspecties.
  • Het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.
  • Het lezen van bouwtekeningen en het uitvoeren van werkzaamheden volgens de tekening.
  • Het bijhouden van montagegegevens op een tablet.
  • Het samenwerken met andere monteurs.
  • Het opgeruimd houden van de werkplek.

Brandveiligheid gebouwen:

Opleidingen tot monteur brandpreventie

Je hebt meestal geen specifieke vooropleiding nodig om monteur brandpreventie te worden. Het is wel een pluspunt als je over bouwkundige kennis beschikt. Deze kun je hebben opgedaan in het werkveld of tijdens een opleiding. Je kunt een allround opleiding voor monteur volgen op verschillende mbo-niveaus. Bij dit type opleidingen is het leren vaak gecombineerd met werken. Je gaat bijvoorbeeld één dag in de week naar school en de overige vier dagen werk je. Op deze manier heb je na het behalen van je diploma al veel werkervaring opgedaan. Er worden ook specifieke cursussen aangeboden. Via (Brand)Veiligheid & Opleidingen (BVO) kun je bijvoorbeeld een cursus Montage Expert Brandveilige Doorvoeringen volgen. Om in aanmerking te komen voor deze cursus, moet je in het bezit zijn van een vmbo-diploma. Ga je als zzp’er monteur brandpreventie aan de slag, dan is het bijhouden van een nauwkeurige boekhouding erg belangrijk. Dit kan het beste gedaan worden door he gebruiken van een eenvoudig boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een monteur brandpreventie werkzaam kan zijn

In de meeste gevallen is een monteur brandpreventie werkzaam in een bedrijf, dat gespecialiseerd is in het toepassen van brandwerende afdichtingen. Bij nieuwbouwprojecten zijn meestal de allround timmermannen van een aannemer verantwoordelijk voor het monteren van brandwerende toepassingen. Daarnaast kunnen ook installateurs verantwoordelijk zijn voor het afdichten van openingen. Het kan dus heel goed voorkomen dat je voor een aannemer gaat werken als allround monteur.

Competenties monteur brandpreventie

De competenties van een monteur brandpreventie zijn eigenlijk dezelfde als die van een allround monteur. Als eerste heeft een monteur brandpreventie een goede beheersing van de Nederlandse taal. Ten tweede is het belangrijk dat hij of zij affiniteit heeft met de bouwsector, technisch inzicht heeft en beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Voor de uitvoer van de functie is het van belang dat je fysiek in goede conditie bent en hard, snel en nauwkeurig kunt werken. Je voert werkzaamheden uit aan de hand van een bouwtekening. Alles moet 100% kloppen, anders is het gebouw niet veilig. Het is dus belangrijk dat je bouwtekeningen kunt lezen en deze goed kunt interpreteren. Verder is een monteur brandpreventie kwaliteitsbewust en betrouwbaar. Hij of zij heeft geen 9-tot-5-mentaliteit en is bereid om in sommige gevallen ook ’s avonds of in het weekend te werken. Andere belangrijke competenties zijn zelfstandigheid, communicatie, flexibiliteit, oplossingsgerichte houding, inspecteren en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur brandpreventie

Het arbeidsperspectief voor een monteur brandpreventie is goed. Bouwbedrijven zijn eigenlijk altijd wel op zoek naar monteurs. Ook voor dit specialisme zijn genoeg vacatures te vinden. Wil je als zelfstandig ondernemer aan de slag, dan kan dat ook. Er zijn voldoende mogelijkheden voor zzp’ers. Er zijn tal van doorgroeimogelijkheden voor een monteur brandpreventie. Zo kun je bijvoorbeeld stagiaires of leerling-monteurs gaan begeleiden. Het is jouw taak om deze aankomende monteurs de kneepjes van het vak te leren, terwijl ze één of meerdere dagen met jou meelopen. Tijdens het begeleidingstraject heb je contact met de opleiding van de stagiaire en zal je gevraagd worden om de persoon te beoordelen. Naast begeleiding kun je als monteur brandpreventie ook doorgroeien naar een leidinggevende functie, zoals voorman of projectleider. In deze functie voert de persoon niet meer zelf de montages uit, maar stuurt dan een team aan. Diegene is dus zelf minder fysiek aan de slag, maar krijgt meer leidinggevende taken onder zijn hoede. Tot slot is het ook mogelijk om keurmeester brandpreventie te worden. Een keurmeester brandpreventie is verantwoordelijk voor het inspecteren van de brandveiligheid van gebouwen. Dit kan betrekking hebben op het gebruik van gebouwen, de technische installaties in gebouwen, de gebruikte bouwmaterialen, de brand blusvoorzieningen en de toegankelijkheid van vluchtwegen. Eigenlijk beoordeelt een keurmeester brandpreventie alle facetten waar een monteur brandpreventie aan werkt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur brandpreventie

Het salaris van een monteur brandpreventie ligt ongeveer tussen de € 2000,- en € 2600,- bruto per maand. Een monteur brandpreventie kan ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. In dit geval verdient een monteur iets meer, maar heeft diegene ook meer verantwoordelijkheden. Zo moet er zelf gezorgd worden voor de opdrachten en moet de verzekeringen, het pensioen en de administratie zelf gedaan worden.

Eigen bedrijf starten als Monteur brandpreventie

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Monteur brandpreventie, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Monteur brandpreventie

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Monteur brandpreventie bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Monteur brandpreventie.

Mijnzzp.nl