Reumaverpleegkundige

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep reumaverpleegkundige
Werken reumaverpleegkundige
Op welke afdeling werkt een reumaverpleegkundige
Diverse taken van een reumaverpleegkundige:
Film reumaverpleegkundige:
Film Reumaconsulente:
Opleidingen tot reumaverpleegkundige
Bedrijven waar een reumaverpleegkundige werkzaam kan zijn
Competenties reumaverpleegkundige
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reumaverpleegkundige
Arbeidsvoorwaarden en salaris reumaverpleegkundige
Eigen bedrijf starten als Reumaverpleegkundige
Boekhoudprogramma vergelijken Reumaverpleegkundige

Beroep reumaverpleegkundige

Een reumaverpleegkundige is een gespecialiseerde verpleegkundige, die beschikt over de aanvullende opleiding reumaverpleegkundige. Als reumaverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor het begeleiden en ondersteunen van patiënten met een reumatische aandoening. Als patiënten reuma hebben krijgen ze niet alleen te maken met een reumatoloog maar ook met een reumaverpleegkundige. Een reumaverpleegkundige is verantwoordelijk voor diverse specialistische werkzaamheden die met reuma te maken hebben. De werkzaamheden van een reumaverpleegkundige kunnen in het kort het beste omschreven worden als het verzorgen van reumapatiënten en het geven van voorlichting aan reumapatiënten. Reuma is een chronische ziekte, die in veel gevallen niet meer zal overgaan. Reumapatiënten moeten dan ook in de meeste gevallen leren leven met hun chronische ziekte. Over het algemeen is het zo dat reumapatiënten voor controleonderzoeken niet iedere keer naar de reumatoloog gaan, omdat in veel gevallen ook de reumaverpleegkundige controleonderzoeken kan uitvoeren. Een reumaverpleegkundige is geen arts, maar beschikt wel over meer bevoegdheden dan een gewone verpleegkundige. Een reumaverpleegkundige kan dan ook aangemerkt worden als verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen. Een reumaverpleegkundige zal in de meeste gevallen zelfstandig spreekuren houden op de polikliniek. Omdat reumapatiënten bijna nooit genezen heeft een reumaverpleegkundige in de meeste gevallen een langdurige relatie met reumapatiënten. Als reumaverpleegkundige ben je dan ook verantwoordelijk voor het zo goed mogelijk begeleiden en ondersteunen van patiënten om de kwaliteit van het leven zo goed mogelijk te houden. Vanzelfsprekend heeft een reumaverpleegkundige ook veel te maken met reumatologen. Reumatologen zijn artsen die veel samenwerken met reumaverpleegkundigen.

Werken reumaverpleegkundige

Een reumaverpleegkundige moet dus aangemerkt worden als verpleegkundig specialist, die beschikt over een aanvullende opleiding. De werkzaamheden van een reumaverpleegkundige kunnen gezien worden als begeleidende werkzaamheden, waardoor de reumatoloog ontlast zal worden. Een andere belangrijke taak van de reumaverpleegkundige is het geven van voorlichting aan reumapatiënten. Denk hierbij aan het geven van prikinstructies, het leren injecteren of aan het gebruik van medicijnen. Een ander belangrijk punt als reumaverpleegkundige is het beantwoorden van vragen, omdat de meeste mensen die reuma hebben tegen dagelijkse problemen aanlopen zoals het niet meer kunnen sporten, het steeds pijn hebben of problemen hebben met hun bewegelijkheid. In dat soort gevallen kan een reumaverpleegkundige reumapatiënten ook doorverwijzen naar andere specialisten zoals een oefentherapeut, ergotherapeut of een fysiotherapeut afhankelijk van de soort klachten en problemen.

Op welke afdeling werkt een reumaverpleegkundige

Over het algemeen is het zo dat reumaverpleegkundigen werkzaam zijn op de polikliniek, waar mensen terecht kunnen voor medische consultatie. Een reumaverpleegkundige zal dus zelf ook zelfstandig spreekuren houden met reumapatiënten. Een reumaverpleegkundige kan dan ook niet gezien worden als een gewone verpleegkundige die aan het bed van patiënten te vinden is. Zoals eerder omschreven is reuma een chronische ziekte en moeten de meeste mensen leren leven met hun ziekte. De werkzaamheden van een reumaverpleegkundige moeten dan ook eerder gezien worden als instructiewerkzaamheden en onderzoekswerkzaamheden die gericht zijn op de zelfstandigheid van reumapatiënten, inclusief de beste kwaliteit van leven. Reuma is een vervelende ziekte omdat reuma niet zichtbaar is voor andere mensen terwijl reumapatiënten wel veel pijn kunnen hebben door de reuma.

Diverse taken van een reumaverpleegkundige:

  • Het begeleiden van reumapatiënten.
  • Het doorverwijzen van reumapatiënten.
  • Het geven van instructies over medicijngebruik.
  • Het geven van voorlichting aan reumapatiënten.
  • Het geven van prikinstructies.
  • Het overleggen met de reumatoloog.
  • Het uitvoeren van administratie-werkzaamheden.
  • Het uitvoeren van controles en onderzoeken.

Film reumaverpleegkundige:

Film Reumaconsulente:

Opleidingen tot reumaverpleegkundige

De opleiding reumaverpleegkundige is alleen toegankelijk als je al beschikt over de Mbo-opleiding Verpleegkundige of de Hbo-opleiding Verpleegkundige. De opleiding Reumaverpleegkundige betreft dan ook een aanvullende beroepsopleiding voor geregistreerde verpleegkundigen. De opleiding reumaverpleegkundige zal over het algemeen twaalf maanden in beslag nemen. Tijdens deze opleiding ben je werkzaam op de afdeling Reumatologie van een ziekenhuis of ander soort zorginstelling. Als zelfstandig reumaverpleegkundige kun je gebruikmaken van meerdere goede boekhoudprogramma's.

Bedrijven waar een reumaverpleegkundige werkzaam kan zijn

Een reumaverpleegkundige is niet werkzaam voor gewone bedrijven, omdat een reumaverpleegkundige werkzaam is binnen de zorgsector. Denk hierbij aan ziekenhuizen, verpleeghuizen of aan de thuiszorg. Een reumaverpleegkundige is in de meeste gevallen werkzaam op de polikliniek van een ziekenhuis.

Competenties reumaverpleegkundige

De kerncompetenties waarover een reumaverpleegkundige moet beschikken worden tijdens de aanvullende opleiding bijgebracht. De belangrijkste competentie van een reumaverpleegkundige is het kunnen stellen van verpleegkundige diagnoses evenals het klinisch redeneren. Omdat een reumaverpleegkundige te maken heeft met veel verschillende patiënten en andere vaklieden kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, oordeelkunde, inzicht, luisteren, sensitiviteit, plannen, organiseren, stressbestendigheid, monitoren, waken, controleren, overleggen en samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reumaverpleegkundige

Het arbeidsmarktperspectief van een reumaverpleegkundige is over het algemeen afhankelijk van de opleiding, omdat je zonder de opleiding reumaverpleegkundige niet werkzaam kan zijn als reumaverpleegkundige. Het beroep reumaverpleegkundige betreft een zeer specifiek beroep waarvoor niet zomaar veel banen te vinden zijn. In de meeste gevallen zal een reumaverpleegkundige aan de opleiding mogen beginnen als er vraag is naar nieuwe reumaverpleegkundigen. De doorgroeimogelijkheden als reumaverpleegkundige moeten gezien worden als het volgen van extra opleidingen omdat anders de doorgroeimogelijkheden beperkt zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris reumaverpleegkundige

Een reumaverpleegkundige zal over het algemeen onder de cao Ziekenhuizen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een reumaverpleegkundige zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2200 en 3400 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Reumaverpleegkundige

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Reumaverpleegkundige, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Reumaverpleegkundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Reumaverpleegkundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Reumaverpleegkundige.

Mijnzzp.nl