Hypnotiseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep hypnotiseur
Werken als hypnotiseur
Werkt hypnose bij iedereen
Een hypnotiseur kan helpen bij:
Wat doet een hypnotiseur:
Hypnotiseur verrast studenten:
Opleidingen tot hypnotiseur
Bedrijven waar een hypnotiseur werkzaam kan zijn
Competenties hypnotiseur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hypnotiseur
Arbeidsvoorwaarden en salaris hypnotiseur
Eigen bedrijf starten als Hypnotiseur
Boekhoudprogramma vergelijken Hypnotiseur

Beroep hypnotiseur

Een hypnotiseur is iemand die speciale handelingen uitvoert om mensen te kunnen hypnotiseren. Hypnose is een kunstmatig opgewekte trance waarbinnen de persoon in kwestie in een kunstmatige gecreëerde staat van bewustzijn wordt gebracht. Mensen die onder hypnose gebracht worden bevinden zich in een toestand tussen het slapen en wakker zijn, waardoor het onderbewustzijn kan worden aangesproken door de hypnotiseur. Een hypnotiseur kan samen met de betreffende persoon op deze manier proberen het onderbewustzijn opnieuw te programmeren. Een voorbeeld hiervan kan zijn wanneer iemand slaapproblemen ondervindt. Door het opnieuw programmeren van het onderbewustzijn kunnen deze problemen mogelijk verholpen worden. Binnen het hypnotiseren is het wel erg belangrijk dat de persoon in kwestie open staat voor de behandeling, omdat het onder hypnose brengen anders niet zal werken. Een hypnotiseur kan mensen niet onder hypnose brengen als ze dit niet toelaten. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een hypnotiseur het beste omschrijven als het in een tranceachtige toestand brengen van mensen, waarbij het de bedoeling is om het bewustzijn van mensen te beïnvloeden. Het beroep hypnotiseur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een hypnotiseur op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Een hypnotiseur kan bijvoorbeeld ook een artiest zijn die speciale hypnose voorstellingen geeft. Hypnose kan dan ook om verschillende redenen toegepast worden, afhankelijk van de soort hypnotiseur. Hypnose kan niet aangemerkt worden als therapie, echter kan hypnose wel een hulpmiddel zijn om therapeutische doelen te bereiken. Hypnose kan om verschillende redenen toegepast worden. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van pijn, het verminderen van stress, het behandelen van verslavingen en aan het behandelen van depressies.

Werken als hypnotiseur

Een hypnotiseur is dus gespecialiseerd in het toepassen van hypnose. Zoals eerder omschreven kan hypnose niet aangemerkt worden als therapie en moet hypnose gezien worden als belangrijk hulpmiddel om therapeutische doelen te kunnen bereiken. Hypnose wordt soms toegepast binnen regressietherapie en hypnotherapie. Regressietherapie heeft betrekking op het terugkeren naar een eerdere fase van de levensontwikkeling, waarbinnen steeds negatieve gevoelen of emoties optreden. Hypnotherapie is gericht op het tegengaan van psychische en lichamelijke klachten. Een hypnotiseur kan ook ingeschakeld worden voor meer algemene ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan mensen die willen stoppen met roken, stoppen met nagelbijten of als iemand overgewicht heeft. Ook bij het verhelpen van examenvrees kan een hypnotiseur nuttig zijn. De meeste mensen kennen de hypnotiseur alleen van televisieprogramma's, waarbinnen de hypnotiseur mensen uit het publiek uitnodigt op het podium. Als deze mensen mee willen werken zal de hypnotiseur de mensen onder hypnose brengen en allemaal dingen laten doen. Deze vorm van hypnose heeft een hoog entertainmentgehalte maar geen andere bedoelingen.

Werkt hypnose bij iedereen

Hypnose werkt niet bij iedereen, omdat er sprake moet zijn van hypnose gevoeligheid. Met andere woorden moet iemand gevoelig zijn voor hypnose. Professionele hypnotiseurs kunnen bepaalde technieken toepassen om te bepalen of iemand gevoelig is voor hypnose. Hypnose is een bewustzijnstoestand, die wordt gekenmerkt door diepe ontspanning. Om deze bewustzijnstoestand te kunnen bereiken is het belangrijk dat de betreffende persoon openstaat en gevoelig is voor hypnose. Het onderzoeken van de hersenactiviteiten blijkt dat mensen tijdens hypnose niet slapen.

Een hypnotiseur kan helpen bij:

  • Het stoppen met roken.
  • Het afvallen.
  • Het behandelen van depressie.
  • Het bestrijden van pijn.
  • Het behandelen van slaapproblemen.
  • Het vergrote van zelfvertrouwen.
  • Het behandelen van concentratieproblemen.
  • Het verbeteren van het zelfbeeld.
  • Het verwerken van trauma's.

Wat doet een hypnotiseur:

Hypnotiseur verrast studenten:

Opleidingen tot hypnotiseur

Voor het beroep hypnotiseur bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden. Wel worden er uiteenlopende soorten cursussen en externe opleidingen aangeboden voor mensen die geïnteresseerd zijn in hypnose. Er bestaat overigens wel een verschil tussen een hypnotiseur en een hypnotherapeut, die wel kan beschikken over een herkenning en diploma van het Internationaal Register Hypnotherapeut. Zie voor meer informatie hierover de website IHR Register waar meer informatie te vinden is over dit onderwerp. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk als zelfstandig werkende hypnotiseur.

Bedrijven waar een hypnotiseur werkzaam kan zijn

Een hypnotiseur zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Het beroep hypnotiseur komt relatief gezien niet veel voor. Daarnaast kan hypnose een aanvulling zijn op andere beroepen. Denk bijvoorbeeld aan relatietherapeuten, stresscoaches, homeopaten en aan dierenfluisteraars, die gebruik van hypnose als aanvulling op therapiebehandelingen. Zoals eerder omschreven kan een hypnotiseur in sommige gevallen ook aangemerkt worden als artiest.

Competenties hypnotiseur

De belangrijkste competenties van een hypnotiseur zijn integriteit en het kunnen coachen. Daarnaast mag een hypnotiseur alleen handelingen uitvoeren die passen binnen de genoten opleiding. Dit betekent dat een hypnotiseur geen diagnoses stelt en geen medische handelingen uitvoert. Ook communicatie moet aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, sensitiviteit, passie, inzicht, kennis, zelfstandigheid en plannen. Zoals eerder omschreven kunnen verschillende vaklieden gebruikmaken van hypnose. Er kan dus sprake zijn van aanvullende beroepscompetenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hypnotiseur

Het arbeidsmarktperspectief van een hypnotiseur is niet echt van toepassing, omdat de meeste hypnotiseurs werkzaam zijn als ondernemer. Het is daarnaast denkbaar dat een hypnotiseur helemaal niet beroepsmatig werkzaam is. Ook kan het hypnotiseren een aanvulling zijn op therapiebehandelingen. Er bestaan als hypnotiseur geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het opbouwen van een goede naam. De meeste hypnotiseurs hebben verder niks te maken met arbeidsmarktperspectief of mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hypnotiseur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als hypnotiseur omdat een hypnotiseur als ondernemer werkzaam zal zijn die zijn eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Het beroep hypnotiseur komt zover wij weten niet voor in loondienst. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat een hypnotiseur niet werkzaam zal zijn in loondienst. De meeste hypnotiseurs zullen een vaste vergoeding vragen per opdracht en meestal niet per uur werken.

Eigen bedrijf starten als Hypnotiseur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hypnotiseur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Hypnotiseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hypnotiseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hypnotiseur.

Mijnzzp.nl