Aspergesteker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een aspergesteker is verantwoordelijk voor het uitgraven en uitsteken van asperges, door middel van een speciale aspergesteker. Het uitsteken van asperges is secuur werk, omdat de asperges op de maximale lengte moeten worden afgestoken zonder dat ze beschadigen. Andere werkzaamheden van een aspergesteker kunnen weer zijn het wassen en sorteren van de asperges. Ook het afdekken van de aspergebedden behoort tot het takenpakket van een aspergesteker. Het beroep aspergesteker moet gezien worden als seizoenswerk. Over het algemeen zijn aspergestekers werkzaam van eind april tot en met eind juni. Het werken als aspergesteker is aan te merken als zwaar werk, omdat de werkdagen meestal lang zijn en ook lichamelijk nogal zwaar kunnen zijn. Tegenwoordig bestaan er ook aspergeoogstmachines, die de werkzaamheden van een aspergesteker over kunnen nemen. De opkomst van de aspergeoogstmachines kan er dan ook voor zorgen dat dit beroep in de toekomst deels overbodig zal raken.

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd, omdat het kweken van asperges en het uitsteken van asperges arbeidsintensieve werkzaamheden zijn die de asperges relatief gezien kostbaar maken. Het is daarom zo belangrijk dat een aspergesteker in een vlot tempo asperges kan uitsteken zonder dat ze beschadigen. Ook het afdekken van aspergebedden met zwart plastic zijn extra werkzaamheden die arbeidsintensief zijn. Het afdekken van aspergebedden wordt gedaan omdat zwart plastic warmte aantrekt, waardoor de asperges beter groeien. Ook voorkomt het plastic dat asperges kunnen verkleuren door daglicht. Het verkleuren van asperges wordt voorkomen door het zeer vroeg in de ochtend oogsten van de asperges. Door het gebruik van plastic kan een aspergesteker ook later in de dag oogsten zonder dat de asperges verkleuren door het daglicht.

Als aspergesteker zal je in veel gevallen ook verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken en sorteren van de asperges. Het sorteren van asperges is erg belangrijk, omdat de aspergekwekerij verschillende kwaliteitsklassen kan verkopen. De kwaliteit van asperges is afhankelijk van de dikte en de schoonheid van de asperges. Ook de lengte, het niet aanwezig zijn van verkleuringen en het recht zijn van de asperges zijn sterk van invloed op de uiteindelijke kwaliteitsklasse.

Het witte goud:

Aspergeoogstmachine:

Opleidingen tot aspergesteker

Er bestaan geen opleidingen voor het beroep aspergesteker. Nieuwe aspergestekers worden over het algemeen ingewerkt door ervaren medewerkers of de eigenaar van de aspergekwekerij. De werkzaamheden als aspergesteker zijn verder niet heel moeilijk en worden hoofdzakelijk aangeleerd door het uitvoeren van de werkzaamheden. Het vinden van asperges in de grond en het op een goede manier uitsteken van asperges is overigens wel iets waar meerdere seizoenen overheen kunnen gaan voordat deze vaardigheid echt aangeleerd is.

Bedrijven waar een aspergesteker werkzaam kan zijn

Als aspergesteker werk je meestal voor een aspergekwekerij of ben je werkzaam via een uitzendbureau. In de meeste gevallen zal het gaan om seizoensarbeiders, die voor enkele maanden werkzaam kunnen zijn als aspergesteker. Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat een aspergesteker na het aspergeseizoen andere werkzaamheden voor de kweker kan uitvoeren.

Competenties aspergesteker

De belangrijkste competentie als aspergesteker is toch wel het doorzettingsvermogen, omdat de werkzaamheden aangemerkt kunnen worden als eentonig en redelijk zwaar. Ook het secuur kunnen werken is erg belangrijk, omdat de asperges niet mogen beschadigen. Als laatste is het niet onbelangrijk om te benoemen dat je als aspergesteker een echte doorpakker moet zijn, omdat de werkdagen lang kunnen zijn en het werktempo over het algemeen ook hoog zal zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als aspergesteker

Het arbeidsmarktperspectief als aspergesteker is alleen van toepassing binnen de periode eind april tot en met eind juni. Binnen deze maanden zal het verkrijgen van werk als aspergesteker geen probleem zijn. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als aspergesteker, anders dan het willen uitvoeren van andere werkzaamheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris aspergesteker

De meeste aspergestekers werken via een uitzendbureau voor een aspergekwekerij en zijn niet in loondienst van de kwekerij. Een aspergesteker krijgt doorgaans een vast salaris per gewerkt uur of de aspergesteker krijgt zijn of haar salaris aan de hand van het aantal kilo asperges dat hij of zij uitsteekt, afhankelijk van de werkgever. In de meeste gevallen zal een aspergesteker echter een vast salaris ontvangen per uur en niet per kilo.

Mijnzzp.nl