Aspergesteker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep aspergesteker
Werken als aspergesteker
Bijkomende werkzaamheden als aspergesteker
Het witte goud:
Aspergeoogstmachine:
Opleidingen tot aspergesteker
Bedrijven waar een aspergesteker werkzaam kan zijn
Competenties aspergesteker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als aspergesteker
Arbeidsvoorwaarden en salaris aspergesteker
Eigen bedrijf starten als Aspergesteker
Boekhoudprogramma vergelijken Aspergesteker

Beroep aspergesteker

Een aspergesteker is verantwoordelijk voor het uitgraven en uitsteken van asperges, door middel van een speciale aspergesteker. Het uitsteken van asperges is secuur werk, omdat de asperges op de maximale lengte moeten worden afgestoken zonder dat ze beschadigen. Andere werkzaamheden van een aspergesteker kunnen weer zijn het wassen en sorteren van de asperges. Ook het afdekken van de aspergebedden behoort tot het takenpakket van een aspergesteker. Het beroep aspergesteker moet gezien worden als seizoenswerk. Over het algemeen zijn aspergestekers werkzaam van eind april tot en met eind juni. Het werken als aspergesteker is aan te merken als zwaar werk, omdat de werkdagen meestal lang zijn en ook lichamelijk nogal zwaar kunnen zijn. Tegenwoordig bestaan er ook aspergeoogstmachines, die de werkzaamheden van een aspergesteker over kunnen nemen. De opkomst van de aspergeoogstmachines kan er dan ook voor zorgen dat dit beroep in de toekomst deels overbodig zal raken. Zoals eerder omschreven is het uitsteken van asperges aan te merken als arbeidsintensieve arbeid, die overgelaten moet worden aan mensen die de juiste techniek beheersen. Daarnaast is een goede fysieke conditie voor een aspergesteker erg belangrijk. In de meeste gevallen zullen akkerbouwers gebruikmaken van verschillende aspergestekers, omdat het in de meeste gevallen om veel asperges gaat. De werkzaamheden van een aspergesteker zijn verder niet heel moeilijk, echter moet een aspergesteker wel over veel verantwoordelijkheidsgevoel beschikken. Dit is het geval om dat de aspergeboer alleen de hoogste opbrengst krijgt voor de asperges als de asperges in de hoogste klasse vallen. Met andere woorden brengen beschadigde en/of verkeerd afgestoken asperges minder geld op. Het beroep aspergesteker kan verder niet gezien worden als fulltime beroep, omdat het steken van asperges gezien moet worden als seizoensgebonden arbeid. Het is wel denkbaar dat een aspergesteker ook andere agrarische werkzaamheden uitvoert.

Werken als aspergesteker

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd, omdat het kweken van asperges en het uitsteken van asperges arbeidsintensieve werkzaamheden zijn die de asperges relatief gezien kostbaar maken. Het is daarom zo belangrijk dat een aspergesteker in een vlot tempo asperges kan uitsteken zonder dat ze beschadigen. Ook het afdekken van aspergebedden met zwart plastic zijn extra werkzaamheden die arbeidsintensief zijn. Het afdekken van aspergebedden wordt gedaan omdat zwart plastic warmte aantrekt, waardoor de asperges beter groeien. Ook voorkomt het plastic dat asperges kunnen verkleuren door daglicht. Het verkleuren van asperges wordt voorkomen door het zeer vroeg in de ochtend oogsten van de asperges. Door het gebruik van plastic kan een aspergesteker ook later in de dag oogsten zonder dat de asperges verkleuren door het daglicht.

Bijkomende werkzaamheden als aspergesteker

Als aspergesteker zul je in veel gevallen ook verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken en sorteren van de asperges. Het sorteren van asperges is erg belangrijk, omdat de aspergekwekerij verschillende kwaliteitsklassen kan verkopen. De kwaliteit van asperges is afhankelijk van de dikte en de schoonheid van de asperges. Ook de lengte, het niet aanwezig zijn van verkleuringen en het recht zijn van de asperges zijn sterk van invloed op de uiteindelijke kwaliteitsklasse. De uiteindelijke opbrengst van asperges is ook afhankelijk van het aanbod op de veiling. Sommige jaren worden er veel asperges aangeboden op de veiling waardoor kopers, zoals supermarktmanagers en marktkooplieden, voordeliger uit zijn. Als de te verwachte opbrengsten echt te laag zijn kan een aspergeboer er ook voor kiezen om helemaal niet of zeer beperkt te oogsten. In dat geval zijn de oogstkosten in de meeste gevallen hoger dan de uiteindelijke opbrengst.

Het witte goud:

Aspergeoogstmachine:

Opleidingen tot aspergesteker

Er bestaan geen opleidingen voor het beroep aspergesteker. Nieuwe aspergestekers worden over het algemeen ingewerkt door ervaren medewerkers of de eigenaar van de aspergekwekerij, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. De werkzaamheden van een aspergesteker zijn verder niet heel moeilijk en worden hoofdzakelijk aangeleerd door het uitvoeren van de werkzaamheden. Het vinden van asperges in de grond en het op een goede manier uitsteken van asperges is overigens wel iets waarvoor de nodige ervaring nodig is. Zoals eerder omschreven moet het beroep aspergesteker gezien worden als ongeschoolde arbeid. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een aspergesteker werkzaam kan zijn

Als aspergesteker werk je meestal voor een aspergekwekerij of ben je werkzaam via een uitzendbureau. In de meeste gevallen zal het gaan om seizoensarbeiders, die voor enkele maanden werkzaam kunnen zijn als aspergesteker. Het is natuurlijk denkbaar dat een aspergesteker na het aspergeseizoen andere werkzaamheden voor de kweker kan uitvoeren. In dat geval kan een aspergesteker ook aangemerkt worden als agrarisch medewerker, die verantwoordelijk is voor verschillende akkerbouw werkzaamheden. Als een agrarisch medewerker verder niet over een erkende beroepsopleiding beschikt kan ook de benaming knecht van toepassing zijn.

Competenties aspergesteker

De belangrijkste competentie van een aspergesteker is het doorzettingsvermogen, omdat de werkzaamheden aangemerkt kunnen worden als eentonig en redelijk zwaar. Ook het secuur kunnen werken is erg belangrijk, omdat de asperges niet mogen beschadigen. Als laatste is het niet onbelangrijk om te benoemen dat je als aspergesteker een echte aanpakker moet zijn, omdat de werkdagen lang kunnen zijn en het werktempo over het algemeen hoog is. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, samenwerken, motivatie, energie, flexibiliteit, verantwoordelijkheidsgevoel, presteren en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als aspergesteker

Het arbeidsmarktperspectief als aspergesteker is alleen van toepassing binnen de periode eind april tot en met eind juni. Binnen deze maanden zal het verkrijgen van werk als aspergesteker geen probleem zijn. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als aspergesteker, anders dan het willen uitvoeren van andere werkzaamheden. Over het algemeen is het zo dat de meeste aspergestekers verder niks te maken hebben met mogelijke doorgroeimogelijkheden, omdat het steken van asperges seizoensgebonden arbeid betreft. De meeste aspergestekers zullen na het seizoen op zoek gaan naar ander werk.

Arbeidsvoorwaarden en salaris aspergesteker

De meeste aspergestekers werken via een uitzendbureau voor een aspergekwekerij en zijn niet in loondienst van de kwekerij. Een aspergesteker krijgt doorgaans een vast salaris per gewerkt uur of de aspergesteker krijgt zijn of haar salaris aan de hand van het aantal kilo asperges dat hij of zij uitsteekt, afhankelijk van de werkgever. In de meeste gevallen zal een aspergesteker echter een vast salaris ontvangen per uur en niet per kilo.

Eigen bedrijf starten als Aspergesteker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Aspergesteker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Aspergesteker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Aspergesteker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Aspergesteker.

Mijnzzp.nl