Vlieginstructeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een vlieginstructeur of flight instructor is een piloot en instructeur die verantwoordelijk is voor de opleiding van kandidaat-piloten en de eventuele bijscholing van piloten, afhankelijk van de bevoegdheden van de vlieginstructeur. Een vlieginstructeur is meestal niet alleen verantwoordelijk voor het geven van vlieglessen, maar ook voor het geven van theorielessen aan kandidaat-piloten. Er bestaan verschillende bevoegdheden als vlieginstructeur, waardoor de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden van een vlieginstructeur kunnen verschillen per opleiding. Daarnaast bestaat er een belangrijk verschil tussen het opleiden van hobbyvliegers en het opleiden van verkeersvliegers, omdat deze piloten niet zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden. Een hobbyvlieger en verkeersvlieger moeten beide beschikken over het juiste vliegbrevet, maar er bestaan verschillende vliegbrevetten, zoals het vliegbrevet GPL (zweefvlieger), het vliegbrevet RPL (sportvlieger), het vliegbrevet PPL (privévlieger), het vliegbrevet CPL (beroepsvlieger) en het vliegbrevet ATL (verkeersvlieger). Deze verschillende vliegbrevetten kunnen niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Het beroep vlieginstructeur kan dan ook betrekking hebben op verschillende vlieginstructeurs. Alle vlieginstructeurs hebben wel gemeen dat ze verantwoordelijk zijn voor het opleiden van piloten. Dit doet een vlieginstructeur door het gezamenlijk vliegen in een lesvliegtuig en door het houden van oefeningen in een flight simulator. Het doel is dat kandidaat-piloten uiteindelijk zelfstandig kunnen en mogen vliegen na het behalen van het vliegbrevet. Het opleiden van piloten betreft gespecialiseerde werkzaamheden, die alleen uitgevoerd mogen worden door de juiste instructeurs die beschikken over veel kennis en ervaring. De opleiding tot vlieginstructeur is een combinatie van theorie- en praktijkles.

Een vlieginstructeur is dus werkzaam als instructeur en is verantwoordelijk voor het opleiden van piloten. Het is niet zo dat vlieginstructeurs alleen verantwoordelijk zijn voor het geven van praktijklessen, omdat de theorie net zo belangrijk is. De theorieles bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de kennis van aerodynamica en het aanleren van instructietechnieken. Een belangrijk onderdeel van de opleiding tot vlieginstructeur is het klassikaal lesgeven aan kandidaat-piloten. Daarnaast maken de meeste vliegscholen gebruik van vluchtsimulators om aanstaande piloten vliegervaring op te laten doen. Als vlieginstructeur ben je dus een bijzondere instructeur, gericht op het opleiden van piloten en de bijscholing van piloten, afhankelijk van de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de vlieginstructeur. Er bestaan verschillende opleidingen tot vlieginstructeur, zoals de opleiding Flight Instructor (FI), de opleiding Instrument Rating Instructor (FI for IR) en de opleiding Multi Engine Instructor (MEI). Deze opleidingen hebben allemaal betrekking op vlieginstructeurs. De bevoegdheden verschillen wel per opleiding, omdat er verschillende piloten bestaan, zoals sportvliegers en beroepsvliegers.

Werken als vlieginstructeur

Het beroep vlieginstructeur is aan te merken als een bijzonder beroep, omdat je verantwoordelijk bent voor het opleiden van piloten. Zoals eerder omschreven bestaan er wel verschillende pilotenopleidingen, waardoor de bevoegdheid als vlieginstructeur kan verschillen. Als vlieginstructeur heb je niet alleen te maken met beroepsvliegers, omdat er juist ook veel hobbyisten zijn die zelfstandig willen kunnen vliegen. Vliegtuigen en het vliegen hebben nu eenmaal een grote aantrekkingskracht op mensen. Denk bijvoorbeeld ook aan gepassioneerde vliegtuigspotters, die regelmatig actief zijn om bijzondere foto's van vliegtuigen te maken. Het is goed denkbaar dat een vliegtuigspotter vroeg of laat ook zelfstandig wil kunnen vliegen. Ook zijn er genoeg praktijkvoorbeelden te bedenken van artiesten en directeuren, die als hobby hebben het vliegen. Een vlieginstructeur heeft dus niet alleen te maken met toekomstige verkeersvliegers.

Wat doet een vlieginstructeur:

Vluchtsimulator:

Opleidingen tot vlieginstructeur

Wie een carrière ambieert als vlieginstructeur kan, afhankelijk van de certificering en bevoegdheden als vlieginstructeur, kiezen uit verschillende opleidingen, zoals de opleiding Flight Instructor (FI), de opleiding Instrument Rating Instructor (FI for IR) of de opleiding Multi Engine Instructor (MEI). Welke opleiding van toepassing is op de aanstaande vlieginstructeur is afhankelijk van de bevoegdheden als piloot. Om deel te kunnen nemen aan deze opleidingen zal de piloot over het algemeen over minimaal 200 uur vliegervaring moeten beschikken, waarvan 150 uur als PIC (pilot in command). Dit kan wel per opleiding verschillen, omdat niet alle opleidingen tot vlieginstructeur hetzelfde zijn. Door het volgen van deze opleidingen zal de piloot opgeleid worden tot gecertificeerd vlieginstructeur. De opleidingen tot vlieginstructeur bestaan uit theorie- en praktijklessen. De theorie- en de praktijklessen hebben ook betrekking op de manier van lesgeven als vlieginstructeur. Denk hierbij aan de communicatie met de kandidaat-piloten en aan het les geven vanuit de rechterstoel als vlieginstructeur. Ook de boekhouding opzetten is belangrijk als startende ondernemer. Dit kan gedaan worden met behulp van de beste boekhoudsoftware.

Bedrijven waar een vlieginstructeur werkzaam kan zijn

Als vlieginstructeur ben je over het algemeen werkzaam voor een vliegschool of luchtvaartmaatschappij, of de vlieginstructeur is verbonden aan een onderwijsinstelling. Daarnaast is het denkbaar dat een vlieginstructeur werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Waar een vlieginstructeur precies werkzaam is kan verschillen per vlieginstructeur. Een vlieginstructeur kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het opleiden en bijscholen van helikopterpiloten.

Competenties vlieginstructeur

De belangrijkste competentie van een vlieginstructeur is dat je beschikt over ervaring en alle bevoegdheden om vliegles te mogen geven. Daarnaast is het belangrijk dat je over didactische vaardigheden beschikt, omdat je met leerlingen te maken hebt. Het lesgeven als vlieginstructeur heeft niet alleen betrekking op vliegles maar ook op theorieles, die meestal klassikaal geven wordt door de vlieginstructeur. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen als vlieginstructeur niet ontbreken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, coachen, motivatie, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren. Vanzelfsprekend kan een vlieginstructeur ook te maken hebben met vaste beroepscompetenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vlieginstructeur

Over het algemeen is er voldoende arbeidsmarktperspectief als vlieginstructeur, afhankelijk van de certificering als vliegtuiginstructeur. Wel bestaat er een groot verschil tussen sportvliegers en beroepsvliegers, waardoor het arbeidsmarktperspectief als vlieginstructeur niet geheel eenduidig is. De doorgroeimogelijkheden als vlieginstructeur zijn geheel afhankelijk van de bevoegdheden als vlieginstructeur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vlieginstructeur

De arbeidsvoorwaarden als vlieginstructeur zijn geheel afhankelijk van de maatschappij waar de vlieginstructeur werkzaam is. Daarnaast is het denkbaar dat een vlieginstructeur ook nog een andere baan heeft, naast het geven van vliegles. Er zijn redelijk veel vlieginstructeurs die er ook nog een andere baan naast hebben. Er zijn geen voorbeelden te geven van het salaris als vlieginstructeur, omdat de meeste vlieginstructeurs niet fulltime werkzaam zijn als vlieginstructeur.

Read this information on Flight instructor in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Fluglehrer auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Instructor de vuelo en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Vlieginstructeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vlieginstructeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl