Vliegtuigspotter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Hobby vliegtuigspotter
Een bijzondere hobby voor liefhebbers
Wat doet een vliegtuigspotter?
Vliegtuig spottersplaats
Film: vliegtuigspotters:
Opleiding vliegtuigspotter
Bedrijven waar een vliegtuigspotter werkzaam kan zijn
Bijzondere vermelding branche hobby
Eigen bedrijf starten als Vliegtuigspotter
Boekhoudprogramma vergelijken Vliegtuigspotter

Hobby vliegtuigspotter

Een vliegtuigspotter is een luchtvaart liefhebber die vliegtuigen spot voor zijn hobby. Naast het vliegtuigspotten kan een vliegtuigspotter eventueel het radioverkeer beluisteren via een scanner als onderdeel van zijn hobby. Wat een vliegtuigspotter precies doet kan per vliegtuigspotter verschillen. Er zijn bijvoorbeeld ook veel vliegtuigspotters die foto's maken van gespotte vliegtuigen als onderdeel van de hobby. Voor de meeste vliegtuigspotters hebben vliegtuigen een grote aantrekkingskracht vanwege de grootte, de zwaarte en het vermogen van vliegtuigen. Ook speciale vliegtuigen kunnen een grote aantrekkingskracht hebben op vliegtuigspotters, zoals klassieke vliegtuigen of regeringstoestellen. Er is verder geen vaste definitie te geven van een vliegtuigspotter, omdat iedere spotter zijn persoonlijke voorkeur heeft. Ondanks dat in Nederland veel vliegtuigspotters hun hobby zonder problemen kunnen uitoefenen zijn er landen waar dit niet het geval is. Er zijn zelfs landen waar vliegtuigspotters opgepakt worden met de verdenking van spionage. In sommige landen is het niet ongebruikelijk dat passagiersluchthavens ook een militaire functie hebben, waardoor fotograferen verboden is op de luchthaven. Stewardessen vermelden dit ook bij iedere landing, zodat passagiers niet onnodig in de problemen komen. Het spotten van vliegtuigen is dus niet overal zonder risico. Naast het spotten van vliegtuigen bezitten de meeste spotters een scanner, zodat ze mee kunnen luisteren met de piloten en de luchtverkeersleiding om het plaatje compleet te maken. Daarnaast gaat de aandacht voornamelijk uit naar het fotograferen van bijzondere vliegtuigen. De hobby vliegtuigspotter kent verder geen vaste omschrijving, omdat vliegtuigspotters op verschillende manieren hun hobby kunnen uitoefenen. Een vliegtuigspotter kan bijvoorbeeld ook alleen vliegtuigen spotten van bepaalde luchtvaartmaatschappijen.

Een bijzondere hobby voor liefhebbers

Een vliegtuigspotter is dus een hobbyist die een grote passie heeft voor de luchtvaart. Het vliegtuigspotten moet niet onderschat worden, omdat de spotterswereld redelijk groot te noemen is. Naast het spotten van vliegtuigen maken de meeste vliegtuigspotters gebruik van een scanner om te kunnen meeluisteren met de verkeersleiding en de piloten. Welke vliegtuigen een vliegtuigspotter precies wil spotten kan verschillen per vliegtuigspotter. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuigspotter die alleen bepaalde regeringstoestellen wil spotten, of aan een vliegtuigspotter die alleen vrachtvliegtuigen wil spotten. Daarnaast kan een vliegtuigspotter gewoon willekeurig vliegtuigen spotten. Zoals eerder omschreven is het spotten van vliegtuigen niet op alle luchthavens toegestaan. Dit betreft vaak luchthavens, die ook een militaire status hebben. Op dit soort luchthavens is het meestal verboden om foto's te maken. In het ergste geval kan een vliegtuigspotter zelfs opgepakt worden op de verdenking van spionage. Binnen Nederland is het vliegtuigspotten meestal geen probleem. Alleen tijdens bijzondere activiteiten met een groot veiligheidsrisico kan het vliegtuigspotten tijdelijk verboden worden.

Wat doet een vliegtuigspotter?

Een vliegtuigspotter doet niks anders dan het spotten van vliegtuigen. Het spotten heeft in de meeste gevallen betrekking op vliegtuigspotters, die fysiek aanwezig zijn bij een luchthaven om bijzondere foto's te kunnen maken van vliegtuigen. Een ander onderdeel van de hobby is voor de meeste vliegtuigspotters het delen van foto's en andere relevante informatie via luchtvaartforums. Ook het samen spotten van vliegtuigen met andere vliegtuigspotters maakt een belangrijk onderdeel uit van de hobby. Het vliegtuigspotten kan tegenwoordig ook betrekking hebben op het volgen van vliegtuigen via het internet. In dat geval is een vliegtuigspotter dus niet fysiek aanwezig op een luchthaven. De meeste vliegtuigspotters volgen tegenwoordig via het internet vliegtuigen om de beste spottersplek te kunnen bepalen.

Vliegtuig spottersplaats

Een vliegtuigspottersplaats, ook wel bekend als een vliegtuigspottinglocatie of spottersplek, is een specifieke locatie waar vliegtuigliefhebbers, ook wel spotters genoemd, samenkomen om vliegtuigen te observeren, fotograferen en hun hobby te delen. Deze plaatsen bevinden zich meestal in de buurt van luchthavens, vliegbases of andere gebieden waar vliegtuigen opstijgen, landen of taxiën.

Vliegtuig spottersplaatsen bieden vaak een goed uitzicht op de start- en landingsbanen, taxibanen of andere gebieden waar vliegtuigen zich bevinden. Ze zijn meestal uitgerust met faciliteiten en voorzieningen die het spotten vergemakkelijken, zoals parkeerplaatsen, zitgelegenheid, informatieborden, telescoopplatforms en soms zelfs cateringfaciliteiten. Sommige plekken hebben ook speciale constructies, zoals observatietorens of verhoogde platforms, om spotters een beter zicht te geven op de vliegtuigen. In Nederland is vooral de vliegtuigen spottersplaats Schiphol populair. Dit kan ook betrekking hebben op de spottersplek Polderbaan

Film: vliegtuigspotters:

Opleiding vliegtuigspotter

Er bestaan geen opleidingen als vliegtuigspotter. Een vliegtuigspotter is hobbymatig actief en kan veel leren van andere vliegtuigspotters. Iedereen kan verder actief zijn als vliegtuigspotter, omdat er voor het spotten van vliegtuigen geen opleiding nodig is. Wel is het kunnen maken van goede foto's belangrijk als vliegtuigspotter. Zie voor meer informatie ook de website Scramble, de website AIR nieuws, de website luchtvaartnieuws of de algemene spotters startpagina. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een vliegtuigspotter werkzaam kan zijn

Een vliegtuigspotter werkt niet voor bedrijven, maar is hobbymatig actief. Er bestaan wel competities onder vliegtuigspotters, zoals wedstrijden vliegtuigherkenning of wie de mooiste foto heeft gemaakt. Zoals eerder omschreven betreft het spotten van vliegtuigen een hobby, die redelijk populair te noemen is. Wereldwijd zijn er veel vliegtuigspotters actief, die allemaal aangemerkt moeten worden als luchtvaart liefhebber.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als vliegtuigspotter zijn niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij die in de andere branches wel hebben omschreven. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Eigen bedrijf starten als Vliegtuigspotter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Vliegtuigspotter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Vliegtuigspotter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vliegtuigspotter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Vliegtuigspotter.

Mijnzzp.nl