Team Mijnzzp

Voetbalclub

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma voor een vereniging, club of stichting? Dan is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden voor een online boekhoudprogramma met ledenadministratie en/of donateursadministratie. In dit artikel geven we enkele tips over waar je op moet letten bij het kiezen van een dergelijk pakket.

Als penningmeester van een vereniging, club of stichting ben je verantwoordelijk voor de financiële administratie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het bijhouden van de inkomsten en uitgaven. Je moet hierbij denken aan contributies van leden, donaties, uitgaven voor evenementen of de aankoop van materialen. Het is belangrijk dat je een goed overzicht hebt van alle inkomsten en uitgaven, zodat je weet waar de financiële middelen van de vereniging naartoe gaan.

Om een goed overzicht te krijgen van alle inkomsten en uitgaven, is het aan te raden om een boekhoudprogramma met ledenadministratie te gebruiken. Dit type programma biedt namelijk niet alleen een boekhoudmodule, maar ook een ledenadministratie. Hierdoor kun je alle inkomsten en uitgaven in één overzichtelijke database bijhouden.

Koppelingen maken

Voor de meeste boekhoudprogramma’s met ledenadministratie is het mogelijk om koppelingen te maken met andere systemen. Denk hierbij aan een lidmaatschap managementpakket, de bank, de Belastingdienst of aan een CRM-systeem of webshop. Dit kan handig zijn, omdat je dan niet alle gegevens handmatig hoeft in te voeren. Bovendien kun je op deze manier gegevens uitwisselen tussen verschillende systemen, waardoor er minder fouten worden gemaakt.

Btw-aangifte doen

Een stichting, vereniging of club kan btw-plichtig zijn. Dit is afhankelijk van het doel en de activiteiten. Als je een boekhoudprogramma met ledenadministratie gebruikt, is het mogelijk om hiermee de btw-aangifte te doen. Het is dan niet nodig om een apart boekhoudprogramma aan te schaffen voor de btw-aangifte. Ook de Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden. De belangrijkste reden hiervoor is dat met online boekhouden minder snel fouten worden gemaakt.

Wat kost een boekhoudprogramma met ledenadministratie?

De prijs van een boekhoudprogramma met ledenadministratie is afhankelijk van het aantal gebruikers en het aantal functionaliteiten. De prijs ligt gemiddeld tussen de € 8,- en € 100,- per maand. Voor een vereniging of stichting is er soms sprake van een extra gereduceerd tarief.

Welke functies heb je nodig:

  • Het kunnen opstellen van facturen;
  • Het registreren van alle inkomsten en uitgaven;
  • Het eenvoudig bijhouden van de ledenadministratie;
  • Het automatisch kunnen incasseren van de contributie;
  • Het eventueel kunnen aanmaken van mailings en andere correspondentie.

Het is als penningmeester en/of als bestuurder aan te raden om gebruik te maken van online boekhouden. Hierdoor zul je veel tijd besparen en zul je ook een beter overzicht hebben van de financiële situatie van de vereniging, club of stichting. Door gebruik te maken van online boekhouden ben je minder tijd kwijt aan de administratie en kun je je meer richten op andere taken. Ook kun je de boekhouding eenvoudig laten controleren door bijvoorbeeld de boekhouder of accountant. Het is overigens ook mogelijk om gebruik te maken van aanvullende functies, zoals:

Vergelijk aanbieders

Als je op zoek bent naar een boekhoudprogramma met ledenadministratie, is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld naar de prijs, het aantal gebruikers, de gebruiksvriendelijkheid en naar de extra functionaliteiten. Op die manier kun je het boekhoudprogramma vinden dat het beste bij jouw vereniging, stichting of club past. Het is met alle boekhoudpakketten mogelijk om een gratis en vrijblijvend proefaccount aan te maken. In de meeste gevallen kun je het programma minimaal dertig dagen uitproberen.

Enkele populaire aanbieders zijn:

GolfbaanEr zijn dus verschillende boekhoudpakketten beschikbaar voor organisaties met leden.

Zie voor extra informatie ook onze handige keuzewijzer.

Mijnzzp.nl