Orthomoleculair voedingstherapeut

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een orthomoleculair voedingstherapeut is een therapeut, homeopaat, gewichtsconsulent of bijvoorbeeld een voedingsdeskundige, die zich gespecialiseerd heeft in orthomoleculaire voeding. Binnen de orthomoleculaire voeding draait alles om het binnenkrijgen van de juiste voeding om het lichaam te kunnen versterken en/of te kunnen onderhouden. De belangrijkste werkzaamheden van een orthomoleculair voedingstherapeut komen in het kort neer op het geven van voedingsadviezen aan cliënten. Het woord orthomoleculair is samengesteld uit orthos en molecair. Deze woorden betekenen goed en moleculen. Het is voor iedereen belangrijk om de juiste hoeveelheden moleculen binnen te krijgen om ons lichaam goed te laten werken of te genezen. Hoe een orthomoleculair voedingstherapeut precies te werk gaat kan verschillen per orthomoleculair voedingstherapeut en kan verschillen per behandeling, omdat er verschillende soorten behandelingen mogelijk zijn. Bij alle behandelingen staan voeding en voedingssupplementen centraal, omdat orthomoleculaire voeding daarom draait. Enkele aandachtsgebieden van een orthomoleculair voedingstherapeut kunnen zijn spijsverteringsproblemen, ontstekingen, overgewicht, verslavingen en vermoeidheidsproblemen. Een orthomoleculair voedingstherapeut zal zich dan ook richten op het behandelen van een patiënt door middel van voeding en voedingssupplementen. Dit kan bijvoorbeeld zijn het weg laten van bepaalde voedingsstoffen of het juist aanvullen van missende voedingsstoffen. Een orthomoleculair voedingstherapeut maakt over het algemeen veel gebruik van verschillende natuurproducten, die bijvoorbeeld gemaakt zijn van planten of kruiden. Orthomoleculaire behandelwijzen moeten aangemerkt worden als alternatieve behandelwijzen met voedingstoffen. Een orthomoleculair voedingstherapeut kan niet aangemerkt worden als arts of als andere medisch specialist.

Een orthomoleculair voedingstherapeut is dus een therapeut, die zich gespecialiseerd heeft in orthomoleculaire voeding. Binnen de orthomoleculaire voeding draait alles om het binnenkrijgen van de juiste bouwstoffen, zodat mensen optimaal kunnen functioneren. Het creëren van balans speelt een belangrijke rol binnen de orthomoleculaire voeding. Ook het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheden vitamines en mineralen is belangrijk. Vitamines en mineralen zijn erg belangrijk voor mensen om gezond te kunnen leven. Een van de oorzaken van een tekort kan gezocht worden in het feit dat er veel vitamines verloren kunnen gaan tijdens het bereiden van eten, of omdat iemand simpelweg ongezond eet. Om eventuele tekorten aan te vullen kan iemand voedingssupplementen tot zich nemen. Over het algemeen kunnen voedingssupplementen helpen bij stress, ziekte of als aanvulling bij een tekort aan vitamines of mineralen. Ondanks dat orthomoleculaire behandelwijzen gezien moeten worden als alternatieve behandelwijzen, maken diverse therapeuten en andere vaklieden gebruik van orthomoleculaire behandelwijzen. Denk bijvoorbeeld ook aan mesologen, die alternatieve geneeskunde combineren met gewone geneeskunde.

Het principe van gezonde voeding

Het zijn de orthomoleculair voedingstherapeuten, die zich op een brede manier gespecialiseerd hebben in gezonde voeding. In veel gevallen zijn orthomoleculair voedingstherapeuten voedingsdeskundige of bijvoorbeeld gewichtsconsulenten, die beschikken over een aanvullende opleiding tot orthomoleculair voedingstherapeut. Orthomoleculaire behandelwijze houdt niks anders in dan het bewust omgaan met eten. Denk bijvoorbeeld aan het zoveel mogelijk eten van natuurlijke, verse en vooral biologische voedingsmiddelen. Het bewust eten van goede voedingstoffen draagt voor een belangrijk deel bij aan het binnenkrijgen van evenwichtige voeding, waardoor gezondheidsklachten voorkomen kunnen worden. Mensen die heel bewust eten hebben bijvoorbeeld minder snel last van ontstekingen. Ook mentaal en fysiek gezien zijn mensen meestal weerbaarder.

Wanneer naar een orthomoleculair voedingstherapeut:

  • Als je je voedingspatroon onder de loep wenst te nemen
  • Als je last hebt van kwalen en daar vanaf wenst te komen
  • Als je gewoon je lichaam optimaal wenst te houden
  • Als je sneller wenst te herstellen van een ziekte
  • Als je hulp zoekt bij afvallen
  • Bij ernstige vermoeidheid
  • Bij een verslaving zoals roken

Voedingssupplementen echt Nodig:

Opleidingen tot orthomoleculair voedingstherapeut

Er bestaan geen landelijk erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep orthomoleculair voedingstherapeut. Wel zijn er op verschillende plekken in Nederland cursussen te volgen voor orthomoleculaire voedingsleer. De lengte van de cursussen kan variëren van één dag tot een aantal dagen. Tijdens de cursus is er onder meer aandacht voor het herkennen van voedingstekorten en het herkennen wanneer er extra voedingssupplementen nodig zijn, het geven van voedingsadviezen en het helpen voorkomen of verbeteren van aandoeningen zoals griep, reuma, verkoudheid, overgangsklachten, darmproblemen en allergieën. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een orthomoleculair voedingstherapeut werkzaam kan zijn

Een orthomoleculair voedingstherapeut moet in veel gevallen aangemerkt worden als ondernemer, die beschikt over een eigen praktijk. Zoals eerder omschreven kunnen orthomoleculaire behandelingen door verschillende vaklieden geven worden. Denk bijvoorbeeld ook aan homeopaten en aan natuurgeneeskundige. De specialisatie orthomoleculair voedingstherapeut moet dan ook in de meeste gevallen gezien worden als een aanvulling op een beroep. Het is niet zo dat orthomoleculair voedingstherapeuten allemaal op dezelfde manieren werkzaam zijn, omdat orthomoleculair voedingstherapeuten verschillende uitgangspunten kunnen hanteren.

Competenties orthomoleculair voedingstherapeut

De belangrijkste competentie van een orthomoleculair voedingstherapeut is de algemene kennis van voedingsleer. Daarnaast kan het adviseren en begeleiden van cliënten aangemerkt worden als belangrijke competentie. Het adviseren en begeleiden van cliënten heeft betrekking op goede communicatieve vaardigheden en het coachen van cliënten. Algemeen belangrijke woorden zijn inspireren, motiveren, kennis, inzicht, luisteren, monitoren en verantwoordelijkheidsgevoel. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als orthomoleculair voedingstherapeut

Het arbeidsmarktperspectief van een orthomoleculair voedingstherapeut is niet zomaar aan te geven, omdat orthomoleculair voedingstherapeuten op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. In de meeste gevallen is orthomoleculaire voedingsleer een aanvulling op een ander beroep. Daarnaast zijn de meeste orthomoleculair voedingstherapeuten werkzaam als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden van een orthomoleculair voedingstherapeut moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvolle praktijk als ondernemer. Verder mogelijke doorgroeimogelijkheden zijn niet zomaar aan te geven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris orthomoleculair voedingstherapeut

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een orthomoleculair voedingstherapeut verschillende beroepen kan uitoefenen. Daarnaast zijn orthomoleculair voedingstherapeuten redelijk vaak werkzaam als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Orthomoleculair voedingstherapeut

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Orthomoleculair voedingstherapeut bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl