Gibobouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een gibobouwer is verantwoordelijk voor het opbouwen van wanden die bestaan uit gipsbeton. Een gibobouwer werkt dan ook uitsluitend met gipsblokken om wanden op te kunnen bouwen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een gibobouwer dan ook het beste omschrijven als het zetten van gips beton wanden, inclusief alle bijkomende werkzaamheden zoals het verzagen van de blokken, het lijmen van de blokken en het gladstrijken van de naden tussen de blokken. Het beroep gibobouwer kan ook onder het beroep lijmwerker vallen echter kan een lijmwerker ook met andere materialen werken dan alleen gipsblokken. Een gibobouwer is alleen verantwoordelijk voor het opbouwen van binnenwanden die bestaan uit gipsblokken. Gipswanden zijn niet dragende binnenwanden die dus geen onderdeel uitmaken van de constructie. Een gibobouwer kan met losse blokken een wand bouwen of met hele elementen een wand opbouwen. Deze elementen beslaan dan in één keer de hoogte van vloer tot plafond. 

Op deze manier zijn woningen of andere gebouwen snel in te delen. De wanden kunnen ook verschillende diktes hebben. De wanden kunnen later gestukadoord worden, maar dit is lang niet altijd nodig.  De wanden worden vaak in een een kunststof gootje geplaatst, deze goot bepaalt dan onder en boven de maat van de muren. Tegenwoordig worden dit soort wanden in de nieuwbouw volop gebruikt. Het beroep gibobouwer is een beroep dat eigenlijk alleen van toepassing is op de nieuwbouw.

Het nadeel van dit soort muren is dat het draagvermogen beperkt is en bij het dicht slaan van een deur de wanden soms kunnen trillen. Het voordeel van dit soort wanden is dat een indeling in een woning relatief simpel en snel te veranderen is.

Het plaatsen van de wanden gaat erg snel als het door een ervaren persoon gedaan wordt. In de nieuwbouw zijn er vaak gespecialiseerde bedrijven, die niets anders doen dan binnenwanden plaatsen. De afwerking van de binnenwanden kan gedaan worden door ze te stukadoren. Lang niet altijd worden de binnenwanden gestukadoord, omdat het soms niet nodig is zoals als er behang overheen komt, of als de wanden afgewerkt worden met spuitwerk.

Met de gipsblokken zijn er ook in bestaande ruimtes, zoals een zolder, snel kamers te maken zonder dat er heel veel rotzooi gemaakt hoeft te worden. Met een grove handzaag, die speciaal gemaakt is om de gipsblokken te zagen, zijn de gipsblokken simpel te bewerken. Een groot voordeel van de gipsblokken is dat ze ook brandwerend zijn en geluiddempend werken.

Informatiefilm over het verlijmen van cellenbeton:

Informatiefilm over het verlijmen van ytong:

Opleidingen tot gibobouwer

Er bestaan geen echte opleidingen voor het beroep gibobouwer. Het beroep wordt over het algemeen geleerd in de praktijk. Het verwerken van gibo blokken is niet heel moeilijk. Wel is het zo dat de gibobouwer goed moeten kunnen maatvoeren, zodat alle muren haaks en op de juiste plek neer worden gezet.

Bedrijven waar een gibobouwer werkzaam kan zijn

Een gibobouwer is meestal werkzaam voor een lijmbedrijf of als zelfstandig ondernemer aan het werk.

Competenties gibobouwer

Als gibobouwer is het belangrijk om meters te maken. Nieuwe woningen worden vaak in een rap tempo voorzien van de binnenwanden, die meestal uit gibo wanden bestaan. Het maatvoeren en stellen van de blokken is erg belangrijk, omdat anders de wanden op een verkeerde plek komen te staan. Een gibobouwer werkt doorgaans met collega's samen in een woning en moet daarom goed kunnen samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gibobouwer

Als gibobouwer is er voldoende werk te vinden die meestal plaats vindt in de nieuwbouw. Als er veel nieuwbouw woningen worden gebouwd hebben de gibobouwers doorgaans veel werk. Het beroep is wel sterk afhankelijk van nieuwbouw. Als gibobouwer kan het ook zijn dat je kalkzandsteen muren plaatst, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Dit is vaak afhankelijk van het soort bedrijf waar je werkzaam bent.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gibobouwer

Als gibobouwer verdien je in loondienst afhankelijk van je leeftijd tussen de 1600 en 2400 euro bruto per maand. Als gibobouwer is er meestal extra te verdienen als bepaalde doelstellingen worden behaald. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, mits er voldoende opdrachten binnengehaald worden, wat niet altijd even makkelijk is als wandenzetter.

Mijnzzp.nl