Gibobouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een gibobouwer is een bouwvakker die verantwoordelijk is voor het opbouwen van wanden die bestaan uit gipsbeton. Een gibobouwer werkt uitsluitend met gipsblokken om wanden op te kunnen bouwen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een gibobouwer het beste omschrijven als het zetten van gipsbeton wanden, inclusief alle bijkomende werkzaamheden zoals het verzagen van de blokken, het lijmen van de blokken en het gladstrijken van de naden tussen de blokken. Gipswanden zijn niet dragende binnenwanden die geen onderdeel uitmaken van de constructie. Een gibobouwer kan met losse blokken een wand bouwen of met hele elementen een wand opbouwen. Deze elementen beslaan dan in één keer de hoogte van vloer tot plafond. Door het toepassen van gipsblokken zijn woningen en andere gebouwen snel in te delen. De wanden die een gibobouwer zal opbouwen kunnen ook weer verschillende diktes hebben, afhankelijk van de toepassing. Gipswanden kunnen later ook gestukadoord worden, maar dit is lang niet altijd nodig. De gipswanden worden vaak in een kunststof gootje geplaatst, deze goot bepaalt dan onder en boven de maat van de muren. Tegenwoordig worden gipswanden in de nieuwbouw volop toegepast. Het beroep gibobouwer is een beroep dat eigenlijk alleen van toepassing is binnen de nieuwbouw. Een nadeel van gipswanden is dat het draagvermogen beperkt is en dat bij het dichtslaan van een deur de wanden soms kunnen trillen. Het grote voordeel van gipswanden is dat woningen relatief makkelijk opnieuw ingedeeld kunnen worden. De meeste gibobouwers doen niks anders dan het opbouwen van binnenwanden. Meestal werken gibobouwers in teamverband waarbinnen iedereen een eigen taak heeft. Het werken als gibobouwer is verder niet heel moeilijk, echter is het wel belangrijk dat een gibobouwer secuur kan werken. Dit is het geval omdat je met maatvoering te maken hebt.

Een gibobouwer is dus een bouwvakker die verantwoordelijk is voor het opbouwen van binnenwanden. Het plaatsen van de gipswanden gaat over het algemeen snel als de werkzaamheden door een ervaren gibobouwer uitgevoerd worden. Binnen de nieuwbouw zijn er dan ook speciale bedrijven actief die niks anders doen dan het plaatsen van gipswanden voor aannemers. De afwerking van de gipswanden kan gedaan worden door de wanden te stukadoren, echter behoort dit niet tot de werkzaamheden van een gibobouwer. Een gibobouwer is alleen verantwoordelijk voor het uitzetten en plaatsen van gipswanden. Ook het dicht smeren van alle naden behoort tot de werkzaamheden van een gibobouwer. Gipsblokken kunnen ook toegepast worden binnen bestaande ruimtes, zoals een zolder. Met een grove handzaag, die speciaal gemaakt is om de gipsblokken te zagen, zijn de gipsblokken simpel te bewerken. Een groot voordeel van de gipsblokken is dat ze ook brandwerend zijn en geluiddempend werken.

Wat zijn giboblokken?

Giboblokken zijn bouwstenen die gebruikt worden om binnenwanden op te bouwen. Het zijn blokken gemaakt van geperst gips, waardoor ze licht en gemakkelijk te hanteren zijn. Giboblokken hebben vaak een rechthoekige vorm en zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes. Giboblokken worden veel gebruikt in zowel woning- als utiliteitsbouw vanwege hun eigenschappen. Ze hebben een goede geluidsisolatie en thermische isolatie, waardoor ze bijdragen aan een comfortabel binnenklimaat. Daarnaast zijn giboblokken brandwerend, wat de veiligheid van een gebouw verhoogt.

Het plaatsen van giboblokken gebeurt meestal met behulp van speciale lijm. Ze kunnen gemakkelijk op maat worden gezaagd en aangepast worden aan de gewenste wandconstructie. Na het plaatsen kunnen de blokken verder afgewerkt worden met bijvoorbeeld stucwerk of behang. Giboblokken worden vaak gebruikt in combinatie met andere bouwmaterialen, zoals houten of metalen constructies, om solide en duurzame wanden te creëren. Ze worden zowel in nieuwbouwprojecten als bij renovaties toegepast, vanwege hun veelzijdigheid en gebruiksgemak. Een andere benaming voor gibsblokken is ook wel gibo blokken.

Werken als gibobouwer

De werkzaamheden als gibobouwer zijn over het algemeen niet heel moeilijk, echter is het als gibobouwer wel belangrijk dat je goed tekening kunt lezen. Dit omdat een gibobouwer ook verantwoordelijk is voor het uitmeten van de juiste locatie van wanden. In de meeste gevallen zal een gibobouwer met diverse collega's samenwerken, waardoor het gipswanden snel opgebouwd kunnen worden. In dat geval hebben alle gibobouwers specifieke taken en verantwoordelijkheden. Zoals eerder omschreven komt het beroep gibobouwer in de praktijk bijna alleen voor binnen de nieuwbouw. Het zijn de gibobouwers die alle nieuwe woningen voorzien van de binnenwanden.

Wat doen een gibobouwer:

  • Het stellen van profielen
  • Het pasmaken van gipsblokken
  • Het plaatsen van gipsblokken of gipsplaten
  • Het verlijmen van wanden
  • Het dichtsmeren van alle naden
  • Het opruimen van de werkplek

Verlijmen van cellenbeton:

Verlijmen van ytong:

Opleidingen tot gibobouwer

Er zijn geen echte opleidingsmogelijkheden voor het beroep gibobouwer via gewone scholen. Over het algemeen is een gibobouwer een bouwvakker die beschikt over voldoende praktijkervaring. Het is denkbaar dat nieuwe gibobouwers de werkzaamheden aanleren van ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Het werken als gibobouwer is niet heel moeilijk, maar het uitmeten en stellen van wanden is wel belangrijk. Maatvoering is belangrijk bij het opbouwen van wanden. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Als zzp'er in de bouwbranche is het belangrijk om de administratie op de juiste manier bij te houden. Dit kan eenvoudig gedaan worden met een boekhoudprogramma voor de bouw.

Bedrijven waar een gibobouwer werkzaam kan zijn

Een gibobouwer is over het algemeen werkzaam voor een afbouwbedrijf. Afbouwbedrijven zijn over het algemeen alleen actief binnen de nieuwbouw. Het is denkbaar dat een afbouwbedrijf ook actief is als lijmbedrijf. Een lijmbedrijf is verantwoordelijk voor opbouwen van kalkzandsteen muren. In dat geval hebben we het wel over een lijmwerker en niet over een gibobouwer. Er zijn ook redelijk veel gibobouwers die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties gibobouwer

De belangrijkste competentie van een gibobouwer is nauwkeurigheid, omdat het erg belangrijk is dat de wanden op de juiste plek opgebouwd worden. Met andere woorden moet een gibobouwer kennis hebben van maatvoering. Omdat een gibobouwer met diverse andere vaklieden te maken zal hebben zoals een uitvoerder en collega gibobouwers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Daarnaast is het belangrijk dat een gibobouwer over een goede fysieke conditie beschikt, omdat gibobouwers over het algemeen harde arbeiders zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, flexibiliteit, samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen, presteren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gibobouwer

Het arbeidsmarktperspectief als gibobouwer is over het algemeen redelijk goed te noemen. Het betreft zeer specifieke werkzaamheden, die alleen binnen de nieuwbouw voorkomen. Relatief gezien zijn er niet veel bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het plaatsen van gipswanden. De doorgroeimogelijkheden als gibobouwer kunnen gezien worden in het worden van een ploegbaas. Een ploegbaas is over het algemeen verantwoordelijk voor enkele medewerkers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gibobouwer

Als gibobouwer verdien je in loondienst afhankelijk van je leeftijd tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand. Als gibobouwer is er meestal extra te verdienen als bepaalde doelstellingen worden behaald. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, mits er voldoende opdrachten binnengehaald worden, wat niet altijd even makkelijk is als gibobouwer.

Eigen bedrijf starten als Gibobouwer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Gibobouwer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Gibobouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gibobouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Gibobouwer.

Mijnzzp.nl