Lijmwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een lijmwerker is verantwoordelijk voor het opbouwen van muren, die gemaakt worden door middel van kalkzandsteen blokken. Het beroep lijmwerker is een beroep dat bijna alleen binnen de nieuwbouw voorkomt. Lijmwerkers zijn verantwoordelijk voor het opbouwen van de binnenmuren van woningen of andere soorten gebouwen. Een lijmwerker maakt gebruik van een speciale kraan waarmee de kalkzandsteen blokken opgetild en op de juiste plek gezet worden. Deze kraan wordt bediend door een lijmwerker. Een andere lijmwerker is verantwoordelijk voor het op de juiste plek neerzetten van de kalkzandsteen blokken. Lijmwerkers werken dan ook in bijna alle gevallen samen als koppel. De kalkzandsteen blokken worden door middel van lijm aan elkaar gelijmd. Op deze manier ontstaat er uiteindelijk een sterke muur. Deze muren vormen dan de binnenmuren van een woning of ander soort gebouw. Kalkzandsteen blokken zijn te verkrijgen in diverse diktes en afmetingen en zijn over het algemeen zwaar, waardoor ze niet met de hand te tillen zijn. Tegenwoordig worden kalkzandsteen blokken in veel gevallen in de juiste pasvorm aangeleverd, zodat de lijmwerkers zelf geen kalkzand blokken pas hoeven te maken. Kalkzandsteenmuren worden binnen Nederland veel toegepast, omdat ze sterk zijn, goed isolerend zijn en omdat kalkzandsteenmuren relatief gezien snel op te bouwen zijn. Aan de buitenkant van kalkzandsteenmuren wordt over het algemeen de isolatie gemonteerd, waarna de metselaar de buitenmuur zal optrekken. Zoals eerder omschreven komt het beroep lijmwerker bijna alleen voor binnen de nieuwbouw.

Kalkzandsteenmuren zijn meestal de binnenmuren van woningen, echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn, omdat kalkzandsteenmuren ook afgewerkt kunnen worden door een dikke laag tempex die vervolgens gestukadoord wordt. In dat geval is de kalkzandsteenmuur ook direct de buitenmuur. Het opbouwen van kalkzandsteenmuren is secuur werk, omdat de maatvoering erg belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan alle sparingen voor kozijnen en aan de verdiepingsvloer, die rust op de kalkzandsteenmuren. Als de maatvoering van de muren niet klopt kan dit grote gevolgen hebben voor de bouw. Naast het opbouwen van kalkzandsteenmuren is het belangrijk dat een lijmwerkers de muren op de juiste manier stut, omdat kalkzandsteenmuren erg gevoelig zijn voor wind. Als kalkzandsteenmuren niet gestut of verkeerd gestut worden kan het zomaar zijn dat de muren omwaaien als er sprake is van harde wind. Het stutten van kalkzandsteenmuren wordt over algemeen uitgevoerd door middel van schoren, die aan de muur en de vloer geboord worden, zodat de muren niet meer kunnen omwaaien. Kalkzandsteenmuren krijgen pas echt stevigheid als de verdiepingsvloer geplaatst wordt. Na het plaatsen van de verdiepingsvloer worden de schoren verwijderd, zodat de schoren opnieuw gebruikt kunnen worden.

Een lijmwerker kan dus gezien worden als een soort metselaar, echter werkt een lijmwerker niet met metselstenen maar met kalkzandsteen blokken. Zoals eerder omschreven komen kalkzandsteen blokken op veel verschillende manieren en afmetingen voor. Kalkzandsteen blokken zijn milieuvriendelijk en beschikken ook over een goede isolerende functie. Een ander belangrijk voordeel van kalkzandsteen blokken is de kostenbesparing, omdat muren met kalkzandsteen blokken relatief gezien snel op te bouwen zijn.

Binnenmuren opbouwen

Niet alle binnenmuren worden opgebouwd met kalkzandsteenblokken, omdat dit niet nodig is. De bekende scheidingswanden van woningen en ander soort gebouwen worden meestal niet met kalkzandsteenblokken opgebouwd maar juist met gipsblokken. Deze gipsblokken zijn veel lichter en hebben ook geen dragend vermogen. Een vakman of vakvrouw, die gipsblokken plaatst noemt men een gibobouwer.

Kalkzandsteen blokken:

Opleidingen tot lijmwerker

Voor het beroep lijmwerker zijn geen echte erkende opleidingen beschikbaar. Over het algemeen is het zo dat een lijmwerker een bouwvakker is, die alle kneepjes met betrekking tot lijmwerkzaamheden aangeleerd heeft van ervaren collega's. Deze collega's kunnen in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Het is niet zo dat het beroep lijmwerker gezien kan worden als ongeschoolde arbeid, omdat een lijmwerken wel heel goed vanaf een bouwtekening moet kunnen werken. Het secuur werken is als lijmwerker erg belangrijk, omdat er geen fouten gemaakt mogen worden met betrekking tot de maatvoering. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie daarnaast ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen.

Bedrijven waar een lijmwerker werkzaam kan zijn

Over het algemeen is het zo dat een lijmwerker werkzaam is voor een lijmbedrijf. Lijmbedrijven zijn over het algemeen alleen actief binnen de nieuwbouw. Daarnaast is het denkbaar dat een lijmwerker werkzaam is als ondernemer. Als lijmwerker zal je in het algemeen alleen werkzaam zijn voor aannemers met betrekking tot nieuwbouw van woningen of ander soort gebouwen.

Competenties lijmwerker

De belangrijkste competentie van een lijmwerker is de vakinhoudelijke kennis met betrekking tot lijmwerkzaamheden. Deze vakinhoudelijke kennis heeft ook sterk betrekking op maatvoering, omdat maatvoering als lijmwerker erg belangrijk is. Ook de algemene veiligheid kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het werken met kalkzandsteen blokken potentieel gevaarlijk kan zijn. De grotere kalkzandsteen blokken zijn erg zwaar, waardoor ongelukken voorkomen moeten worden. Ook het schoren van kalkzandsteenmuren is belangrijke als lijmwerker. Omdat een lijmwerken in bijna alle gevallen zal samenwerken met een collega en ook te maken heeft met een uitvoerder kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid, controleren, flexibiliteit, presteren en overleggen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lijmwerker

Het arbeidsmarktperspectief als lijmwerken is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel betreft het werkzaamheden waarvoor verder geen echte opleidingen nodig zijn, waardoor de concurrentie in sommige gevallen redelijk groot kan zijn. De doorgroeimogelijkheden als lijmwerker kunnen gezien worden in de functie ploegbaas. De meeste lijmbedrijven zijn met meerde teams werkzaam op een bouwlocatie. Als ploegbaas ben je dus verantwoordelijk voor de verschillende lijmwerkers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lijmwerker

Een lijmwerker zal in loondienst afhankelijk van zijn leeftijd ongeveer tussen de 1600 en 2400 euro bruto verdienen. Als het om een zelfstandig ondernemer gaat kunnen de verdiensten hoger uitvallen, afhankelijk van de opdrachten die binnen gehaald worden.

Mijnzzp.nl