Lijmwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een lijmwerker is een bouwvakker die verantwoordelijk is voor het opbouwen van muren, die gemaakt worden door middel van kalkzandsteen blokken. Het beroep lijmwerker is een beroep dat bijna alleen binnen de nieuwbouw voorkomt. Lijmwerkers zijn verantwoordelijk voor het opbouwen van de binnenmuren van woningen of andere soort gebouwen. Een lijmwerker maakt gebruik van een speciale kraan waarmee de kalkzandsteen blokken opgetild en op de juiste plek gezet worden. Deze kraan wordt bediend door een lijmwerker. Een andere lijmwerker is verantwoordelijk voor het op de juiste plek neerzetten van de kalkzandsteen blokken. Lijmwerkers werken dan ook in bijna alle gevallen samen als koppel. De kalkzandsteen blokken worden door middel van lijm aan elkaar gelijmd. Op deze manier ontstaat er uiteindelijk een sterke muur. Deze muren vormen dan de binnenmuren van een woning of ander soort gebouw. Kalkzandsteen blokken zijn te verkrijgen in diverse diktes en afmetingen en zijn over het algemeen zwaar, waardoor ze niet met de hand te tillen zijn. Tegenwoordig worden kalkzandsteen blokken in veel gevallen in de juiste pasvorm aangeleverd, zodat de lijnwerkers zelf geen kalkzand blokken pas hoeven te maken. Kalkzandsteen muren worden binnen Nederland veel toegepast, omdat ze sterk zijn, goed isolerend zijn en omdat kalkzandsteen muren relatief gezien snel op te bouwen zijn. Aan de buitenkant van kalkzandsteen muren wordt meestal de isolatie gemonteerd, waarna de metselaar de buitenmuur zal optrekken. Zoals eerder omschreven komt het beroep lijmwerker bijna alleen voor binnen de nieuwbouw. Een andere benaming voor lijmwerker is ook weleens kalkzandsteen blokkenlijmer. In de meeste gevallen zijn lijmwerkers niet verantwoordelijk voor het stellen van profielen. Lijmwerkers doen eigenlijk niks anders dan het opbouwen van muren.

Een lijmwerker is dus een bouwvakker die verantwoordelijk is voor het opbouwen van binnenmuren. Kalkzandsteen muren zijn meestal de binnenmuren van woningen, echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn, omdat kalkzandsteen muren ook afgewerkt kunnen worden door een dikke laag tempex die vervolgens gestukadoord wordt. In dat geval is de kalkzandsteen muur ook direct de buitenmuur. Het opbouwen van kalkzandsteen muren is secuur werk, omdat de maatvoering erg belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan alle sparingen voor kozijnen en aan de verdiepingsvloer, die rust op de kalkzandsteen muren. Als de maatvoering van de muren niet klopt kan dit grote gevolgen hebben voor de bouw. Naast het opbouwen van kalkzandsteen muren is het belangrijk dat een lijmwerkers de muren op de juiste manier stut, omdat kalkzandsteen muren erg gevoelig zijn voor wind. Als kalkzandsteen muren niet gestut of verkeerd gestut worden kan het zomaar zijn dat de muren omwaaien als er sprake is van harde wind. Het stutten van kalkzandsteen muren wordt over algemeen uitgevoerd door middel van schoren, die aan de muur en de vloer geboord worden, zodat de muren niet meer kunnen omwaaien. Kalkzandsteen muren krijgen pas echt stevigheid als de verdiepingsvloer geplaatst wordt. Na het plaatsen van de verdiepingsvloer worden de schoren verwijderd, zodat de schoren opnieuw gebruikt kunnen worden.

Wat doet een lijmwerker

Een lijmwerker kan dus gezien worden als soort metselaar, echter werkt een lijmwerker niet met metselstenen, maar met kalkzandsteen blokken. Zoals eerder omschreven komen kalkzandsteen blokken op veel verschillende manieren en afmetingen voor. Kalkzandsteen blokken zijn milieuvriendelijk en beschikken ook over een goede isolerende functie. Een ander belangrijk voordeel van kalkzandsteen blokken is de kostenbesparing, omdat muren met kalkzandsteen blokken relatief gezien snel op te bouwen zijn.

Binnenmuren opbouwen

Niet alle binnenmuren worden opgebouwd met kalkzandsteen, omdat dit niet nodig is. De bekende scheidingswanden van woningen en ander soort gebouwen worden meestal niet met kalkzandsteen opgebouwd maar juist met gipsblokken. Deze gipsblokken zijn veel lichter en hebben ook geen dragend vermogen. Een vakman of vakvrouw, die gipsblokken plaatst noemt men een gibobouwer. Gibobouwers zijn juiste weer verantwoordelijk voor het plaatsen van alle binnenwanden. Ook het beroep gibobouwer komt eigenlijk alleen in de nieuwbouw voor.

Taken van een lijmwerker:

  • Het opbouwen van binnenmuren met kalkzandsteen blokken
  • Het eventueel pas maken van kalkzandsteen blokken
  • Het aanbrengen van lijm op de blokken
  • Het bedienen van een kraan
  • Het schoonmaken van de werkplek

Kalkzandsteen blokken:

Opleidingen tot lijmwerker

Voor het beroep lijmwerker zijn geen echte erkende opleidingen beschikbaar. Over het algemeen is het zo dat een lijmwerker een bouwvakker is, die alle kneepjes met betrekking tot lijmwerkzaamheden aangeleerd heeft van ervaren collega's. Deze collega's kunnen in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Het is niet zo dat het beroep lijmwerker gezien kan worden als ongeschoolde arbeid, omdat een lijmwerken wel heel goed vanaf een bouwtekening moet kunnen werken. Het secuur werken is als lijmwerker erg belangrijk, omdat er geen fouten gemaakt mogen worden met betrekking tot de maatvoering. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie daarnaast ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen.

Bedrijven waar een lijmwerker werkzaam kan zijn

Over het algemeen is het zo dat een lijmwerker werkzaam is voor een lijmbedrijf. Lijmbedrijven zijn over het algemeen alleen actief binnen de nieuwbouw. Daarnaast is het denkbaar dat een lijmwerker werkzaam is als ondernemer. Als lijmwerker zul je in het algemeen alleen werkzaam zijn voor aannemers met betrekking tot nieuwbouw van woningen of ander soort gebouwen.

Competenties lijmwerker

De belangrijkste competentie van een lijmwerker is de vakinhoudelijke kennis met betrekking tot lijmwerkzaamheden. Deze vakinhoudelijke kennis heeft ook sterk betrekking op maatvoering, omdat maatvoering als lijmwerker erg belangrijk is. Ook de algemene veiligheid kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het werken met kalkzandsteen blokken potentieel gevaarlijk kan zijn. De grotere kalkzandsteen blokken zijn erg zwaar, waardoor ongelukken voorkomen moeten worden. Ook het schoren van kalkzandsteen muren is belangrijke als lijmwerker. Omdat een lijmwerker in bijna alle gevallen zal samenwerken met een collega en ook te maken heeft met een uitvoerder kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid, controleren, flexibiliteit, presteren en overleggen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lijmwerker

Het arbeidsmarktperspectief als lijmwerken is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel betreft het werkzaamheden waarvoor verder geen echte opleidingen nodig zijn, waardoor de concurrentie in sommige gevallen redelijk groot kan zijn. De doorgroeimogelijkheden als lijmwerker kunnen gezien worden in de functie ploegbaas. De meeste lijmbedrijven zijn met meerde teams werkzaam op een bouwlocatie. Als ploegbaas ben je dus verantwoordelijk voor de verschillende lijmwerkers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lijmwerker

Een lijmwerker zal in loondienst afhankelijk van zijn leeftijd ongeveer tussen de 2000 en 2800 euro bruto verdienen. Als het om een zelfstandig ondernemer gaat kunnen de verdiensten hoger uitvallen, afhankelijk van de opdrachten die binnen gehaald worden. Over het algemeen zal een zelfstandig werkende blokkenlijmer aan voldoende opdrachten moeten kunnen komen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Lijmwerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lijmwerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl