Metaalconserveerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep metaalconserveerder
Wat doet een metaalconserveerder
Werken als metaalconserveerder
Taken als metaalconserveerder:
Film: beroep metaalconserveerder:
Opleidingen tot metaalconserveerder
Bedrijven waar een metaalconserveerder werkzaam kan zijn
Competenties metaalconserveerder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als metaalconserveerder
Arbeidsvoorwaarden en salaris metaalconserveerder
Eigen bedrijf starten als Metaalconserveerder
Boekhoudprogramma vergelijken Metaalconserveerder

Beroep metaalconserveerder

Een metaalconserveerder is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die te maken hebben met het stralen, coaten en schilderen van staalconstructies of losse onderdelen van metaal. Een metaalconserveerder is dan ook werkzaam binnen de metaalconserveringsbranche. Welke werkzaamheden een metaalconserveerder precies uitvoert is afhankelijk van waar een metaalconserveerder werkzaam is, omdat de werkzaamheden in een werkplaats uitgevoerd kunnen worden of op locatie. Lang niet alle metaalconstructies kunnen in een werkplaats behandeld worden, omdat ze bijvoorbeeld te groot zijn of niet afgebroken kunnen worden. Als metaalconserveerder kan je met verschillende voorwerpen te maken krijgen, zoals schepen, bruggen, antennemasten en kunstwerken van metaal. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een metaalconserveerder het beste omschrijven als het uitvoeren van diverse handelingen om metalen voorwerpen te beschermen tegen weers- en/of andere invloeden. Het beroep metaalconserveerder kan vergeleken worden met het beroep schilder, met het belangrijke verschil dat een metaalconserveerder alleen met metalen voorwerpen te maken heeft. Daarnaast betreft het meestal grotere voorwerpen en constructies. De metaalconservering branche is een redelijk grote branche, omdat metaalconstructies veel voorkomen. Ook nieuwe metaalconstructies moeten behandeld worden, zodat ze beschermd zijn tegen weersinvloeden. Deze conserveringsbehandelingen zijn belangrijk om schade door weersinvloeden te voorkomen. De verfraaiing van metaalconstructies speelt meestal een minder belangrijke rol dan de duurzaamheid van de constructies. Als metaalconserveerder ben je meestal een allround vakman of vakvrouw, die verschillende werkzaamheden kan uitvoeren. Denk aan het zandstralen van voorwerpen, aan het ontroesten van voorwerpen, aan het schuren van voorwerpen en aan het schilderen of spuiten van voorwerpen.

Wat doet een metaalconserveerder

Een metaalconserveerder is dus een allround vakman, die niet alleen aangemerkt kan worden als onderhoudsman. Een metaalconserveerder kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het behandelen van nieuwe constructies of voor het poedercoaten van voorwerpen. Welke techniek er toegepast wordt is afhankelijk van het voorwerp, omdat niet alle voorwerpen zich lenen voor het poedercoaten. Het poedercoaten van een brug of antennemast is meestal niet mogelijk, omdat deze constructies te groot zijn. Het poedercoaten van voorwerpen kan alleen uitgevoerd worden binnen speciale werkplaatsen en niet op locatie. Grotere voorwerpen van metaal worden geschilderd of gespoten door een metaalconserveerder. In dat geval kan de benaming constructieschilder van toepassing zijn. Als metaalconserveerder komt het redelijk veel voor dat je op locatie werkzaam bent. Denk hierbij aan het schilderen of spuiten van schepen, verkeerspalen, elektriciteitsmasten of aan het onderhouden van openbare trappen. Als het grote onderhoudswerkzaamheden betreft kan een metaalconserveerder ook te maken hebben met het zandstralen van voorwerpen.

Werken als metaalconserveerder

Zoals eerder omschreven is een metaalconserveerder in de kern niet verantwoordelijk voor het verfraaien van voorwerpen door het aanbrengen van een laklaag. Een metaalconserveerder is juist verantwoordelijk voor het beschermen van voorwerpen en constructies tegen weersinvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het gedeeltelijk behandelen van metalen voorwerpen op gevoelige punten om roest geen kans te geven. Het komt redelijk vaak voor dat grote constructies, zoals bruggen, alleen op de belangrijkste punten onderhouden worden. Vanzelfsprekend kan een metaalconserveerder bij groot onderhoud ook verantwoordelijk zijn voor het geheel behandelen van voorwerpen. Als metaalconserveerder ben je in alle gevallen verantwoordelijk voor het aanbrengen van harde verflagen, die een langere periode meegaan.

Taken als metaalconserveerder:

  • Het helpen demonteren en monteren van voorwerpen.
  • Het voorbehandelen van voorwerpen en constructies.
  • Het schilderen, spuiten of coaten van voorwerpen.
  • Het eventueel aanbrengen van anti-graffiti-coating.
  • Het verwijderen van oude verflagen.

Film: beroep metaalconserveerder:

Opleidingen tot metaalconserveerder

Wie een carrière ambieert als metaalconserveerder kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Vakkracht Industrieel Lakverwerken. Binnen deze opleiding is er veel aandacht voor alle verschillende disciplines waarmee je te maken kan krijgen als metaalconserveerder, inclusief verschillende verfsystemen en verftechnieken. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een metaalconserveerder werkzaam kan zijn

Als metaalconserveerder ben je werkzaam binnen de metaalconserveringsbranche, die bestaat uit verschillende soorten bedrijven. Een metaalconserveerder kan bijvoorbeeld werkzaam zijn in een werkplaats maar kan ook werkzaam zijn op locatie. De werkzaamheden als metaalconserveerder kunnen dan ook per soort bedrijf verschillen, omdat binnen een werkplaats ook gebruikgemaakt kan worden van andere technieken dan alleen het schilderen van metaal.

Competenties metaalconserveerder

De belangrijkste competentie als metaalconserveerder is de vakinhoudelijke kennis van behandelingsmethodes en de verschillende verftechnieken. Daarnaast is veiligheid een belangrijke competentie, omdat je veel met stof en verfdampen te maken kan krijgen tijdens de werkzaamheden. Omdat je meestal zal samenwerken met verschillende collega's moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook het netjes en secuur werken moet aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, overleggen, kwaliteit en energie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als metaalconserveerder

Het arbeidsmarktperspectief van een metaalconserveerder is redelijk te noemen. Het beroep metaalconserveerder komt in de praktijk op verschillende manieren voor, waardoor het verkrijgen van werk vroeg of laat mogelijk moet zijn. Wel kunnen de werkzaamheden per bedrijf verschillen. Er zijn veel bedrijven werkzaam binnen de metaalconservering techniek. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als metaalconserveerder, anders dan het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de functie chef-werkplaats of aan de functie ploegbaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris metaalconserveerder

Als metaalconserveerder zal je over het algemeen onder de cao metaal en techniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn, afhankelijk van het soort bedrijf waarbinnen je werkzaam bent. Een metaalconserveerder in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Metaalconserveerder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Metaalconserveerder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Metaalconserveerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Metaalconserveerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Metaalconserveerder.

Mijnzzp.nl