Verloskundige

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep verloskundige
Werken als verloskundige
Taken van een verloskundige
Wat doet een verloskundige allemaal:
Film: Verloskunde:
Opleidingen tot verloskundige
Bedrijven waar een verloskundige werkzaam kan zijn
Competenties verloskundige
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verloskundige
Arbeidsvoorwaarden en salaris verloskundige
Eigen bedrijf starten als Verloskundige
Boekhoudprogramma vergelijken Verloskundige

Beroep verloskundige

Een verloskundige is verantwoordelijk voor het begeleiden en controleren van normale ongecompliceerde zwangerschappen en bevallingen. Een andere benaming voor verloskundige is ook wel vroedvrouw of vroedkundige, echter is de officiële benaming verloskundige. De werkzaamheden van een verloskundige bestaan uit het controleren van de groei van de baarmoeder en foetus, het meten van de bloeddruk van de zwangere vrouwen, het luisteren naar de harttonen van de baby en het geven van voorlichting met betrekking tot de zwangerschap. Daarnaast zal een verloskundige bloedproeven afnemen bij zwangere vrouwen. Ook het voorschrijven van medicatie of het doorverwijzen naar een medisch specialist behoort tot het takenpakket van een verloskundige. Een verloskundige is geen arts, echter mag een verloskundige wel specifieke medicijnen voorschrijven. Een verloskundige heeft dan ook een voorschrijfbevoegdheid voor een beperkt aantal geneesmiddelen. Zwangere vrouwen komen regelmatig bij de verloskundige, die de vrouwen onderzoekt en controleert met betrekking tot de zwangerschap. Ook geeft een verloskundige informatie aan vrouwen die met de zwangerschap en de bevalling te maken hebben, zoals de voorbereidingen hierop, het kraambed en hoe er borstvoeding geven moet worden. Als een verloskundige onregelmatigheden constateert, verwijst de verloskundige de betreffende vrouw naar een gynaecoloog of kinderarts, afhankelijk van de complicaties. De werkzaamheden van een verloskundige zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat het de verloskundige is die zwangere vrouwen controleert en begeleidt tijdens de zwangerschap. Verloskunde is een verzamelnaam voor alle kennis rondom de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Kraambed of kraamtijd is de periode na de bevalling van acht tot tien dagen, waarbinnen het lichaam verandert in een niet-zwangere toestand.

Werken als verloskundige

Als verloskundige ben je werkzaam binnen de geneeskunde en mag je alleen gezonde zwangerschappen, geboortes en kraamtijden begeleiden. Als er tijdens de zwangerschap complicaties geconstateerd worden door de verloskundige zal een gynaecoloog of kinderarts de begeleiding overnemen, omdat zij medisch specialisten zijn. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een verloskundige het beste omschrijven als het controleren van zwangere vrouwen door middel van het uitvoeren van verschillende onderzoeken. Deze onderzoeken zijn gericht op de controle van de normale ontwikkeling van een zwangerschap. De begeleiding van zwangere vrouwen is intensief te noemen en gaat verder dan alleen de bevalling. De begeleiding start al in een vroeg stadium en gaat door tot in de kraamtijd. Zoals eerder omschreven is een verloskundige ook verantwoordelijk voor het geven van voorlichting. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de borst- of flesvoeding en op de voordelen van het thuis bevallen. Als een verloskundige te maken heeft met moeders die thuis willen bevallen is het ook de verloskundige, die bij mogelijke complicaties het vervoer regelt naar het ziekenhuis. Ongeveer de helft van alle vrouwen die voor het eerst bevallen wordt alsnog naar het ziekenhuis verwezen, om alle risico's uit te sluiten gedurende de zwangerschap en bevalling.

Taken van een verloskundige

Een verloskundige is ook verantwoordelijk voor het controleren van de baby en moeder gedurende de kraamtijd. De kraamtijd betreft de eerste acht dagen na de bevalling. Tijdens de kraamtijd controleert de verloskundige of de baarmoeder na de bevalling goed herstelt en/of eventuele hechtingen goed genezen. Vanzelfsprekend controleert de verloskundige ook de baby. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de voeding, de algemene ontwikkeling en mogelijke infecties, die kunnen optreden. Tijdens de kraamtijd heeft de verloskundige meestal ook te maken met een kraamverzorger en huisarts. Zoals eerder omschreven is een verloskundige alleen verantwoordelijk voor het begeleiden van gezonde zwangerschappen. In alle andere gevallen zal een verloskundige zwangere vrouwen doorverwijzen naar een medisch specialist. Als baby's te vroeg geboren worden of een afwijking hebben worden ze meestal opgenomen op de afdeling neonatologie. Neonatologie heeft betrekking op hoog complexe zorg voor pas geboren baby's. Een kinderarts die zich gespecialiseerd heeft in neonatologie noemt men een neonatoloog.

Wat doet een verloskundige allemaal:

  • Het begeleiden van gezonde zwangerschappen.
  • Het geven van algemene voorlichting.
  • Het bijhouden van de groei en ontwikkeling van de baby.
  • Het houden van poliklinische spreekuren.
  • Het controleren van de harttonen van de baby.
  • Het vaststellen van het begin van de bevalling.
  • Het meten van de ontsluiting.
  • Het eventueel doorverwijzen van zwangere vrouwen.
  • Het bieden van nazorg aan de moeder en baby.
  • Het algemeen ondersteunen van zwangere vrouwen.

Film: Verloskunde:

Opleidingen tot verloskundige

Om als verloskundige aan het werk te kunnen zal de Hbo-opleiding verloskunde gevolgd moeten worden. Tijdens de opleiding verloskunde leer je alles over de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. De opleiding zal ongeveer vier jaar in beslag nemen en is alleen voltijds te volgen. De hbo-opleiding verloskunde is geen gemakkelijke opleiding en is dus zwaar te noemen. Dit komt eigenlijk door het feit dat je medisch opgeleid wordt en zelfstandig in staat moet zijn om soms moeilijke en snelle beslissingen te nemen. Tijdens de opleiding zal er ook regelmatig stage gelopen worden om je bekend te maken met de praktijk. Als verpleegkundige met een Mbo-opleiding niveau vier is het ook mogelijk om je aan te melden voor de selectieprocedure. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de zzp boekhouding als verloskundige is belangrijk.

Bedrijven waar een verloskundige werkzaam kan zijn

Een verloskundige kan werkzaam zijn voor een ziekenhuis of gezondheidscentrum. Daarnaast kan een verloskundige werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen praktijk. Er zijn relatief gezien veel verloskundigen werkzaam als zelfstandig ondernemer. Een verloskundige kan ook werkzaam zijn binnen een echocentrum. In dat geval ben je verantwoordelijk voor het maken van echo's.

Competenties verloskundige

De belangrijkste competentie van een verloskundige is de algemene vakinhoudelijke kennis van verloskunde. Daarnaast moet de professionele zorg voor vrouwen en baby's aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook het fungeren als vertrouwenspersoon en het kunnen coachen van zwangere vrouwen is belangrijk. Omdat een verloskundige te maken heeft met verschillende collega's en medisch specialisten kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn luisteren, sociaal, samenwerken, overleggen, controleren, waakzaamheid, stressbestendigheid, plannen en monitoren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verloskundige

Het arbeidsmarktperspectief van een verloskundige is goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel is het zo dat redelijk veel verloskundigen werkzaam zijn als ondernemer. Over het algemeen zal een verloskundige geen enkel probleem hebben bij het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden van een verloskundige moeten gezien worden in het verder studeren of het verkrijgen van een leidinggevende functie. Ook het starten van een eigen praktijk kan aangemerkt worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verloskundige

Als verloskundige zijn je arbeidsvoorwaarden lastig aan te geven, omdat de verloskundige bij verschillende soorten werkgevers kan werken en ook als zelfstandig ondernemer of in een maatschap kan werken. Een verloskundige in loondienst van een ziekenhuis verdient tussen de 3500 en 4500 euro bruto per maand, afhankelijk van de leeftijd en dienstjaren. Een verloskundige als zelfstandig ondernemer of in een maatschap verdient doorgaans stukken meer.

Eigen bedrijf starten als Verloskundige

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Verloskundige, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Verloskundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verloskundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Verloskundige.

Mijnzzp.nl