Thoraxchirurg

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een thoraxchirurg is een chirurg die zich gespecialiseerd heeft in het uitvoeren van operaties aan in de thorax gelegen organen. Denk hierbij aan behandelingen van hart- en longaandoeningen, vaatproblemen en borstkas afwijkingen. Een andere benaming voor een thoraxchirurg is ook wel cardiothoracaal chirurg of hart-longchirurg. De term thorax heeft dus betrekking op de in de thorax gelegen organen, namelijk hart, longen en de intrathoracale bloedvaten. Een andere benaming voor thorax is ook wel borstkas of ribbenkast. Wat een thoraxchirurg precies uitvoert qua werkzaamheden kan per ziekenhuis verschillen, omdat er bijvoorbeeld ook speciale longchirurgen zijn. Er zijn dus thoraxchirurgen die alleen longoperaties uitvoeren en er zijn thoraxchirurgen, die alleen hartoperaties uitvoeren, inclusief operaties aan de intrathoracale bloedvaten. Thoraxchirurgie betreft in alle gevallen zeer gespecialiseerde werkzaamheden, die alleen voorbehouden zijn aan medisch specialisten, die beschikken over de aanvullende studie thoraxchirurgie. De specialisatie thoraxchirurgie zal ongeveer vier jaar in beslag nemen na de studie algemene chirurgie. Een gewone chirurg kan dus niet zomaar aangemerkt worden als thoraxchirurg, omdat een thoraxchirurg over een aanvullende studie beschikt. Als thoraxchirurg heb je met complexe operaties (behandelingen) te maken. Denk bijvoorbeeld aan de bekende openhartoperaties waarbij de hartfunctie overgenomen wordt door een hart-longmachine. Een hart-longmachine is nodig om het hart tijdelijk stil te leggen, zodat de thoraxchirurg de behandeling kan uitvoeren. Openhartoperaties kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het repareren of vervangen van een hartklep, het verhelpen van hartritmestoornissen of het aanbrengen van een bypass. Bij openhartoperaties is het niet in alle gevallen nodig om het borstbeen helemaal op te maken. Bij operaties aan de hartklep is dit tegenwoordig meestal niet meer nodig.

Een thoraxchirurg is dus een chirurg die beschikt over een aanvullende studie. Als thoraxchirurg opereer je patiënten die iets aan het hart, de longen of bloedvaten mankeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hartklep-operatie, aan een hartritmeoperatie, aan een longoperatie, aan de aorta, aan het plaatsen van stents of aan het uitvoeren van een bypass. Een thoraxchirurg kan zowel kinderen als volwassenen opereren. Als thoraxchirurg ben je voornamelijk werkzaam op de operatiekamer (OK). Het is ook de thoraxchirurg, die een harttransplantatie of longtransplantatie kan uitvoeren als dat nodig is. Als thoraxchirurg ben je dus meestal werkzaam in de operatiekamer. Dit betekent niet dat de thoraxchirurg alleen werkzaam is, omdat binnen de operatiekamer meestal veel meer specialisten aanwezig zijn, zoals één of meerdere operatieassistenten, de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker.

Wat doet een thoraxchirurg

Daarnaast heb je als thoraxchirurg te maken met andere medisch specialisten, zoals internisten, laboranten, cardiologen of medisch oncologen. Deze medisch specialisten zijn meestal niet aanwezig tijdens de operatie maar kunnen wel betrokken zijn bij de patiënt, afhankelijk van de aandoening. Als thoraxchirurg ben je dus niet alleen aan het opereren maar voer je ook overleg met betrokken medisch specialisten en de patiënt. Vooral voor patiënten is het belangrijk dat ze precies weten wat er gaat gebeuren en hoe dit gaat gebeuren. De afdeling thoraxchirurgie bestaat meestal uit drie onderdelen, namelijk de operatiekamer, de afdeling intensive care en de afdeling medium/high care. Binnen de afdeling intensive care en de afdeling medium/high care worden patiënten verpleegd, die zijn geopereerd aan aandoeningen aan het hart of longen. Op deze afdeling werken speciaal opgeleide verpleegkundigen, die een extra opleiding hebben genoten gericht op het hart, hartoperaties en aanverwante onderwerpen.

Wat doet een thoraxchirurg allemaal:

  • Het uitvoeren van bypass-operaties
  • Het uitvoeren van hartklep-operaties
  • Het uitvoeren van aneurysma operaties (verwijding vaatstelsel)
  • Het uitvoeren van longoperaties
  • Het plaatsen van een stent (bloedvaten openhouden)
  • Het behandelen van ontstekingen van het hartzakjes (pericard)
  • Het samenwerken met andere medisch specialisten

Beroep thoraxchirurg:

Opleidingen tot thoraxchirurg

Een opleiding tot thoraxchirurg is alleen mogelijk als je al beschikt over de universitaire studie geneeskunde. Na de studie geneeskunde zal de basisarts moeten kiezen voor de studie thoraxchirurgie of cardiothoracale chirurgie, die alleen intern te volgen is. De studie thoraxchirurgie of cardiothoracale chirurgie zal in totaal nog eens zes jaar in beslag nemen. Tijdens deze studie ben je werkzaam als arts in opleiding tot specialist (AIOS), onder begeleiding van ervaren medisch specialisten. Deze opleiding moet erkend worden door Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) en is niet in alle ziekenhuizen te volgen, omdat niet alle ziekenhuizen dit soort operaties mag uitvoeren. Zie voor meer informatie ook de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie.

Bedrijven waar een thoraxchirurg werkzaam kan zijn

Als thoraxchirurg werk je in een ziekenhuis op de afdeling thoraxchirurgie of de afdeling cardiologie. Het is niet zo dat je werkzaam kan zijn in alle ziekenhuizen, omdat binnen Nederland gespecialiseerde ziekenhuizen zijn op het gebied van hartoperaties. Dit kan natuurlijk wel per thoraxchirurg verschillen, omdat er ook weer speciale longchirurgen zijn.

Competenties thoraxchirurg

De meeste ziekenhuizen die thoraxchirurgen opleiden werken met vaste competentieprofielen waarbinnen veel aandacht is voor de verschillende competenties. Algemeen belangrijke competenties als thoraxchirurg zijn onderzoeksvaardigheden, besluitvaardigheid, kennis, stressbestendigheid, leiderschap, doorzettingsvermogen, analytisch, integriteit en sociabiliteit. Daarnaast moet je over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je als thoraxchirurg met verschillende andere specialisten samenwerkt. Ook moet je leergierig zijn, omdat je als thoraxchirurg nooit uitgeleerd zal zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als thoraxchirurg

Het arbeidsmarktperspectief van een thoraxchirurg is over het algemeen zeer goed te noemen, mits je in aanmerking komt voor de studie. De doorgroeimogelijkheden als thoraxchirurg moeten gezien worden in het verder specialiseren, het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, het promoveren of en het verkrijgen van een managementfunctie of bestuursfunctie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris thoraxchirurg

Als thoraxchirurg werkzaam in loondienst zal je in veel gevallen onder de cao ziekenhuizen of de cao medisch specialisten vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Het salaris als thoraxchirurg in loondienst zal doorgaans tussen de 6500 en 11000 bruto per maand bedragen, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden. Als een thoraxchirurg werkzaam is als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld in een maatschap, kan het salaris vele malen hoger uitvallen. Tijdens de opleidingsperiode zal het salaris als thoraxchirurg lager uitvallen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Thoraxchirurg

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Thoraxchirurg bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl