Thoraxchirurg

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Thoraxchirurg?

Een thoraxchirurg is een chirurg die zich gespecialiseerd heeft in het uitvoeren van operaties aan in de thorax gelegen organen. Denk hierbij aan behandelingen van hart- en longaandoeningen, vaatproblemen en borstkas afwijkingen. Een andere benaming voor een thoraxchirurg is ook wel cardiothoracaal chirurg of hart-longchirurg. De term thorax heeft dus betrekking op de in de thorax gelegen organen, namelijk hart, longen en de intrathoracale bloedvaten. Een andere benaming voor thorax is ook wel borstkas of ribbenkast. Wat een thoraxchirurg precies uitvoert qua werkzaamheden kan per ziekenhuis verschillen, omdat er bijvoorbeeld ook speciale longchirurgen zijn. Er zijn dus thoraxchirurgen die alleen longoperaties uitvoeren en er zijn thoraxchirurgen, die alleen hartoperaties uitvoeren, inclusief operaties aan de intrathoracale bloedvaten. Thoraxchirurgie betreft in alle gevallen zeer gespecialiseerde werkzaamheden, die alleen voorbehouden zijn aan medisch specialisten, die beschikken over de aanvullende studie thoraxchirurgie. De specialisatie thoraxchirurgie zal ongeveer vier jaar in beslag nemen na de studie algemene chirurgie. Een gewone chirurg kan dus niet zomaar aangemerkt worden als thoraxchirurg, omdat een thoraxchirurg over een aanvullende studie beschikt. Als thoraxchirurg heb je met complexe operaties (behandelingen) te maken. Denk bijvoorbeeld aan de bekende openhartoperaties waarbij de hartfunctie overgenomen wordt door een hart-longmachine. Een hart-longmachine is nodig om het hart tijdelijk stil te leggen, zodat de thoraxchirurg de behandeling kan uitvoeren. Openhartoperaties kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het repareren of vervangen van een hartklep, het verhelpen van hartritmestoornissen of het aanbrengen van een bypass. Bij openhartoperaties is het niet in alle gevallen nodig om het borstbeen helemaal op te maken. Bij operaties aan de hartklep is dit tegenwoordig meestal niet meer nodig.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Thoraxchirurg

Wat is het salaris en tarief van een Thoraxchirurg? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Thoraxchirurg in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Thoraxchirurg

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Thoraxchirurg bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl