Team Mijnzzp

Zorg

De zorgsector is een grote sector in Nederland en kent ook veel verschillende beroepen en soorten diensten die gevuld moeten worden. Nu kampt de zorg al jaren met een groot personeelstekort, waardoor mensen overbelast raken en dubbele diensten gedraaid moeten worden. Ook zorgt dit ervoor dat patiëntgroepen niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Deze open, moeilijk te vullen diensten en beroepen kunnen ook opgevuld worden door zzp'ers, wat een steeds groter wordende groep is binnen de zorgsector. Zij zijn vaak multi-inzetbaar, snel beschikbaar en kunnen voor een korte periode ingezet worden. Wil jij zzp'er worden in de zorg? Lees dan hier wat dat precies betekent en wat je moet regelen om zelfstandig zorgaanbieder te kunnen zijn.

Inhoudsopgave
Zzp beroepen in de zorg
Werken als zelfstandig zorgaanbieder
Aansluiten geschillencommissie
Een bedrijf starten in de zorg
KvK inschrijving
AGB code
BIG-registratie
Controle-inspectie
Patiëntendossier
Verzekeringen
Wat moet je allemaal regelen als zelfstandig zorgaanbieder?
Tarieven
Algemene voorwaarden
Administratie
Acquisitie
Boekhoudpakket voor de zorg

Zzp beroepen in de zorg

In principe kun je zzp'er worden voor bijna alle beroepen die de zorg bevat. Het gaat hierbij alleen om het hebben van de juiste diploma's en kwaliteitseisen om bepaalde beroepen te vervullen, zoals personeel in loondienst ook moet hebben. Daarnaast stellen sommige zorginstellingen ook nog extra vereisten om een dienst te kunnen draaien, zoals het hebben van genoeg ervaring. Je kunt bijna voor elk beroep zzp'er worden, maar een aantal beroepen zijn populaire zzp beroepen. Dit zijn de volgende beroepen:

  • Ambulant begeleider. Je werkt met lichamelijk, verstandelijk en/of zintuiglijk beperkte cliënten, waarbij je geen vaste werkplek hebt. Je geeft begeleiding op school, werk of thuis.
  • Fysiotherapeut. Je bent een expert in beweging en houding en helpt bij het verhelpen, verminderen of voorkomen van lichamelijke klachten.
  • Kraamverzorg(st)er. Je geeft uitleg over en ondersteunt de verzorging van baby's.
  • Maatschappelijk werker. Je begeleidt mensen met problemen in het psychosociaal functioneren, waardoor zij (weer) zelfstandig kunnen deelnemen aan de samenleving.
  • Pedagoog. Je bent opvoedkundige en begeleidt kinderen in probleemsituaties.
  • Psycholoog. Je behandelt cliënten met een psychische aandoening of mentale problemen.
  • Thuiszorgmedewerker. Je verzorgt de huishouding, persoonlijke verzorging en de planning van een zorgvrager aan huis.
  • Verpleegkundige. Je verzorgt gehandicapten en zieken ter genezing, levensverbetering, ontwikkeling of verzorging.
  • Verzorgende IG. Je ondersteunt mensen tijdens revalidatie en verricht verpleegtechnische handelingen en huishoudelijke taken.

Werken als zelfstandig zorgaanbieder

Om te kunnen werken als zzp'er in de zorg is het belangrijk om een aantal zaken geregeld te hebben. Een eerste vereiste is dat je verplicht bent aangesloten bij een erkende geschillen instantie. Dit moet volgens de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen zorg (Wkkgz). Voor kleinschalige zorgaanbieders is er de Stichting Klachtenregeling, waar je je bij aan kunt sluiten als je zzp'er bent of onderdeel van een kleinschalig groepsverband.

Deze Klachtenregeling bestaat uit allerlei aangesloten zorgaanbieders en een voorzitter en vicevoorzitter die geleerd zijn in het recht. Wanneer er een klacht is, wordt deze door de cliënt aan de geschillencommissie voorgelegd. Deze moet binnen zes maanden een uitspraak doen. Deze uitspraak is altijd bindend en onpartijdig. Wanneer er schade is, kan de commissie tot maximaal 25.000 euro aan vergoeding toekennen aan de cliënt.

Aansluiten geschillencommissie

De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, maar voor een zzp'er is het basisbedrag 75 euro per jaar. Dit is wel exclusief de kosten voor het afhandelen van een geschil. De kosten hiervoor zijn gemiddeld 2700 euro. Daarom is het verstandig ook een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering af te sluiten om de risico's van geschillen te dekken.

Een bedrijf starten in de zorg

Een eigen onderneming opzetten in de zorg, zoals zzp'er worden, is anders dan in andere sectoren, omdat je als zelfstandige zorgaanbieder erg afhankelijk bent van zorginstellingen en organisaties. Je hebt dus geen commercieel beroep. Op welke manier je ook een bedrijf start in de zorg, je moet aan een aantal specifieke regels voldoen.

KvK inschrijving

  • Het eerste belangrijke aspect is dat je ingeschreven moet staan bij de Kamer van koophandel (KvK), zoals elke onderneming dat moet. Je gegevens worden hierbij automatisch aangemeld bij de Belastingdienst, waarbij je een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer krijgt.

AGB code

  • De code van het Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners (AGB) is noodzakelijk om contracten af te sluiten en declaraties te doen bij zorgverzekeraars voor de verleende zorg. De AGB is een landelijk identificatieregister van de zorg, waar elke zorgverlener een unieke code van heeft.

BIG-registratie

  • Een aantal beroepen staan in het BIG-register, wat staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. In dit register staat vermeld welke handelingen uitgevoerd mogen worden voor deze beroepen. Het gaat om de beroepen apotheker, arts, fysiotherapeut, orthopedagoog-generalist, psycholoog in de gezondheidszorg, psychotherapeut, physician assistant, tandarts, verloskundige en verpleegkundige. Hierbij moet je onder andere voldoende educatiepunten halen en een registratie is vijf jaar geldig.

Controle-inspectie

  • Als zzp'er in de zorg moet je een digitale vragenlijst invullen voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarnaast krijgt iedere nieuwe zorgaanbieder een controle van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om de kwaliteit van de zorg te waarborgen.

Patiëntendossier

  • Elke zorgverlener moet van iedere cliënt een medisch dossier bijhouden met gegevens over de gezondheid en het behandeltraject. De patiënt in kwestie heeft het recht deze in te zien en het dossier moet minstens vijftien jaar bewaard worden.

Verzekeringen

  • Tot slot is het handig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als zzp'er. Deze biedt bescherming tegen schadeclaims en schade aan mensen of spullen van anderen. Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering, voor wanneer je langdurig ziek wordt, is een handige verzekering om achter de hand te hebben.

Wat moet je allemaal regelen als zelfstandig zorgaanbieder?

Naast de bovengenoemde praktische en wettelijke zaken die je als zzp'er geregeld moet hebben om aan de slag te kunnen, zijn er ook financiële aspecten die je moet regelen. Er is bijvoorbeeld geen algemeen administratie-punt meer die jouw uren bijhoudt, maandloon uitschrijft en andere zaken regelt.

Hoe bepaal ik mijn zzp uurtarief:

Tarieven

  • Je bent als zzp'er vrij om zelf je tarief te bepalen, maar de Nederlandse zorgautoriteit stelt wel ieder jaar een maximaal tarief op voor een aantal beroepen in de zorg. Ook kun je een geschikt tarief eenvoudig berekenen aan de hand van het salaris in loondienst.

Algemene voorwaarden

  • Hierin wordt beschreven wat de regels zijn over de aansprakelijkheid, de betalingsvoorwaarden en hoe een behandeling in zijn werking gaat. Dit document beschermt je tegen geschillen met klanten, aangezien klanten ermee akkoord gaan. Je kunt over de voorwaarden altijd overleggen met jouw brancheorganisatie of een juridisch adviseur.

Administratie

  • Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor het doen van de administratie en belastingaangifte. Je moet zelf de facturen sturen en de uren- en rittenadministratie bijhouden. Daarnaast moet je vaak declaraties doen via een pgb (persoonsgebonden budget) en patiëntdossiers bijhouden.

Acquisitie

  • Heel het jaar werken voor één opdrachtgever ziet eruit als een verkapt dienstverband en dit controleert de Belastingdienst. Daarom is het belangrijk steeds nieuwe klanten te werven en zelfstandigheid te creëren.

Boekhoudpakket voor de zorg

Om de boekhouding goed bij te houden, kun je gebruikmaken van een boekhoudprogramma. Dit programma structureert de administratie en maakt automatisch berekeningen voor de belastingaangifte. Zo houd je een beter financieel overzicht van je onderneming. Er zijn gratis pakketten, maar wanneer je een betaalde variant kiest, kost het ongeveer tien euro per maand. De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudpakket.

ZorgZorgondernemers hebben in veel gevallen te maken met extra regelgeving.

Het is als starter daarom erg belangrijk om je op de juiste manier te laten voorlichten. Binnen de zorgsector is er steeds vaker sprake van zzp'ers.

Mijnzzp.nl