Team Mijnzzp

Online onderneming

Ben je op zoek naar ideeën en mogelijkheden om een online bedrijf te starten? In dit artikel geven we verschillende voorbeelden van online bedrijven die je eenvoudig vanuit huis kunt starten. Ook geven we verschillende tips om bekende valkuilen te vermijden als online ondernemer. Met het juiste doorzettingsvermogen heeft iedereen de mogelijkheid om een online bedrijf succesvol te maken.

Inhoudsopgave
Waarom een online onderneming starten?
Online bedrijf starten met lage opstartkosten
1: Starten een WordPress hulpdienst
2: Start met affiliate marketing
3: Starten met e-commerce en webshop
4: Inzetten op online educatie
5: Start met het bieden van ondersteuning
En wat waren dan de valkuilen?
Het (online) gras is altijd groener bij de buren

Waarom een online onderneming starten?

Het is raadzaam om eerst een marketingplan en ondernemingsplan op te stellen, en dit hoeft geen ingewikkeld plan te zijn. Wel is het belangrijk dat je eerst de doelgroep onderzoekt, de concurrentie analyseert en het verdienmodel bepaalt. Aan de hand van de rapporten kun je dan vaste doelstellingen stellen, zodat je op ieder moment weet of er sprake is van groei en hoeveel dit precies is. Het is belangrijk om dit inzichtelijk te maken, omdat je hierdoor tijdig kunt bijsturen wanneer dat nodig is. Hier heb je dus meteen de eerste mogelijke valkuil te pakken, namelijk het niet eerst maken van een marketingplan en ondernemingsplan.

Online bedrijf starten met lage opstartkosten

Een groot voordeel als internetondernemer is dat je met een relatief klein budget je eigen bedrijf kunt starten. Het opzetten van een WordPress website of webshop is bijvoorbeeld niet kostbaar en kan eigenlijk door iedereen gedaan worden die een beetje handig is met software. Voor het maken van een eigen WordPress website hoef je overigens geen programmeur te zijn, omdat WordPress werkt met een CMS. Wel is het belangrijk dat je leert werken met WordPress en de bijbehorende WordPress plug-ins. Plug-ins maken het mogelijk om op een eenvoudige manier nieuwe modules aan je website toe te voegen. Er zijn online veel voorbeelden te vinden van hoe WordPress precies werkt.

1: Starten een WordPress hulpdienst

Ben je al een specialist op het gebied van WordPress? Dan heb je meteen je eerste kans om een online bedrijf te starten. Veel mensen beschikken niet over de kennis om een eigen WordPress website te maken. Bied bijvoorbeeld je diensten aan om mensen te helpen en maak eventueel ook een waardevolle online cursus die mensen tegen betaling kunnen volgen. De meeste mensen kunnen de basis wel voor elkaar krijgen, maar de fijnafstemming lukt vaak niet. Hierbij kun jij als echte specialist wellicht helpen, en dat is een online-verdienmodel.

2: Start met affiliate marketing

Affiliate marketing kan zeer lucratief zijn wanneer je dit op de juiste manier toepast. Het is echter belangrijk om goed gevonden te worden met je website, omdat je anders niet veel zult verdienen met affiliate marketing. Voor het toepassen van affiliate marketing is het dus zeker nodig om kennis te hebben van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Daarnaast is het belangrijk dat je de techniek achter een website begrijpt, omdat een goed werkende technische website belangrijk is voor het aantrekken van voldoende bezoekers. Het kan ook raadzaam zijn om op verschillende manieren aan SEO te werken, bijvoorbeeld door het starten van een eigen YouTube-kanaal naast je website. Het is ook vanzelfsprekend belangrijk om een product of dienst te promoten waarvan je zelf voldoende kennis hebt.

3: Starten met e-commerce en webshop

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eigen producten op je website of webshop te verkopen. In dat geval is het echter belangrijk om te beseffen dat veel e-commerce ondernemers vroeg of laat weer stoppen. Het opbouwen van een succesvolle webshop is namelijk niet makkelijk en dit kan ook een langere periode in beslag nemen. Het opzetten van een webshop kun je echter eenvoudig zelf doen dankzij verschillende e-commerce platforms zoals Shopify, WooCommerce en Magento. Deze platforms bieden gebruiksvriendelijke interfaces en sjablonen waarmee je jouw webshop kunt ontwerpen en aanpassen zonder dat je hiervoor technische kennis nodig hebt. Zorg er in ieder geval wel voor dat de webshop ook mobielvriendelijk is.

4: Inzetten op online educatie

De laatste jaren is het steeds populairder geworden om online educatie aan te bieden, en dit gebeurt steeds vaker door middel van video's. Een groot voordeel van video's is dat mensen je veel sneller leren kennen en vertrouwen. Voor je eigen naamsbekendheid is het dus slim om gebruik te maken van videomarketing. Maak bijvoorbeeld verschillende korte openbare video's om mensen aan te trekken en bied verdere verdieping achter een betaalmuur aan. Een groot voordeel hiervan is dat je deze video's voor een langere periode kunt verkopen. Uiteraard is affiniteit met het onderwerp vereist. Denk bijvoorbeeld aan coaching, tuinieren, bakken enzovoort. Voor bijna ieder onderwerp is wel een vorm van educatie te bedenken.

5: Start met het bieden van ondersteuning

Het klinkt misschien vreemd, maar er zijn veel ondernemers die hun dagelijkse taken niet meer kunnen bijhouden. Als virtueel assistent kun jij mogelijk inspelen op deze behoefte als een alleskunner. Je kunt als virtueel assistent eigenlijk allerlei diensten aanbieden, zoals het beantwoorden van e-mails, het opstellen van facturen, het schrijven van teksten en het beheren van alle sociale media-kanalen. Over het algemeen zullen de taken vooral afhangen van de specifieke behoeften van de klant en kunnen deze van alles omvatten.

En wat waren dan de valkuilen?

Wanneer je start als ondernemer, kun je te maken krijgen met verschillende bekende valkuilen. Denk bijvoorbeeld aan het niet goed bijhouden van je eigen boekhouding, te snel van start gaan, en alles zelf willen doen, waardoor je uiteindelijk je focus verliest. Ook is het erg belangrijk om voldoende rust te nemen. Het heeft geen zin om je over de kop te werken, want anders zul je vroeg of laat afhaken. Bij het starten van een webshop is het raadzaam om het bestemmingsplan te controleren.

Het (online) gras is altijd groener bij de buren

Maak niet de fout om alleen maar naar de online succesverhalen te kijken die overal te vinden zijn. Het opstarten van een eigen bedrijf is niet gemakkelijk en klanten komen meestal niet vanzelf. Denk dus niet dat het jou ook gemakkelijk zal lukken, want dat weet je niet. Bovendien zijn veel van de succesverhalen die je online tegenkomt vaak sterk overdreven. De realiteit is dat je hard zult moeten werken en ook risico's zult moeten nemen. Zonder ondernemersrisico kun je geen eigen bedrijf starten.

Mijnzzp.nl