Team Mijnzzp

Ondernemingsplan maken

Ben je van plan om een ondernemingsplan te maken, omdat je een bedrijf wilt beginnen? Dat is een uitstekend begin om niet alleen jezelf inzicht te verschaffen, maar ook andere partijen van informatie over je bedrijf te voorzien. Bijvoorbeeld wanneer je als startende ondernemer een zakelijke lening van een bank nodig hebt. Het is wel belangrijk om bij het maken van een ondernemingsplan rekening te houden met een aantal valkuilen en deze te voorkomen.

Inhoudsopgave
Niet vooruitkijken
Risico’s niet goed inschatten
Onvolledige marktanalyse
Puur gericht op financiering

Niet vooruitkijken

Een valkuil bij het maken van een ondernemingsplan is alleen de huidige situatie te beschrijven en niet vooruit te kijken. Bij het starten van een bedrijf is het belangrijk om een visie voor de toekomst te hebben. Speel je met je bedrijf in op een actuele trend? Wat gebeurt er dan als de trend voorbij is? Houd daarom altijd rekening met toekomstige ontwikkelingen in de markt en welke rol jouw bedrijf daar dan in heeft.

Risico’s niet goed inschatten

Je bent als startende ondernemer natuurlijk optimistisch gestemd als je een bedrijf gaat starten. Ben je te optimistisch en houd je geen rekening met verschillende risico’s dan stap je in een valkuil. Het is wat dat betreft aan te raden om met een objectieve blik naar eventuele risico’s te kijken. Daarbij helpt het als je advies vraagt om in de risico’s goed in te kunnen schatten. Een ander risico is dat er mogelijk al teveel vergelijkbare bedrijven actief zijn in een regio. 

Onvolledige marktanalyse

Het maken van een ondernemingsplan is een serieuze aangelegenheid die tijd kost en waar je de nodige aandacht aan moet besteden. Bijvoorbeeld aan de marktanalyse. Ben je onvolledig in de analyse dan laat je daarmee een gat vallen in het ondernemingsplan. Dit is dan ook een valkuil om voor te waken. Zorg dat je altijd een complete marktanalyse uitvoert en opneemt in je ondernemingsplan.

Puur gericht op financiering

Maak je alleen een ondernemingsplan met als enige doel om een financiering los te krijgen? Dit is een grote valkuil, want banken en andere kredietverstrekkers prikken daar vaak direct doorheen. Het is juist van belang dat je het ondernemingsplan maakt in de vorm van een onderzoek, waarbij je zelf kritisch kijkt naar alle aspecten. Laat je ondernemingsplan in elk geval ook door anderen lezen en neem de feedback ter harte.

Mijnzzp.nl