Team Mijnzzp

Skyline Rotterdam

Er zijn redelijk veel startende ondernemers die zich afvragen of een ondernemingsplan altijd nodig is. Het is in elk geval niet verplicht om een ondernemingsplan te hebben. Toch is het in bepaalde situaties zeker aan te raden om een plan klaar te hebben liggen. Bijvoorbeeld als je startkapitaal nodig hebt en daarvoor een financiering bij de bank wilt regelen. Heb je geen ondernemingsplan dan is de bank niet bereid om te voorzien in een bedrijfsfinanciering. Heb je geen startkapitaal nodig en kan je direct van start? Dan is het zeker niet altijd nodig om een ondernemingsplan te schrijven. Het helpt dan wel om een aantal zaken duidelijk in kaart te brengen met een vastgesteld doel voor ogen.

Inhoudsopgave
Financieel belang van een ondernemingsplan
Duidelijkheid voor jezelf

Financieel belang van een ondernemingsplan

Bij het aanvragen van een financiering is een ondernemingsplan van belang. De bank of een investeerder wil namelijk wel graag weten waar het geld voor nodig is. In een ondernemersplan vermeld je dan ook welk product of dienst je gaat aanbieden. Ook geef je met het plan inzicht in de verwachte financiële vooruitzichten. Verder is je motivatie om de onderneming te starten van belang. Tot slot wil de bank weten wat de strategie is. Op basis van deze elementen is te bepalen of je onderneming kans van slagen heeft. Dat is natuurlijk van groot belang om de financiering rond te krijgen.

Goed voorbereid starten als zzp'er:

Duidelijkheid voor jezelf

Is er geen externe partij zoals een bank betrokken bij je bedrijf dan kan het toch verstandig zijn om een ondernemingsplan te maken. Je creëert daarmee namelijk meer duidelijkheid voor jezelf. Bijvoorbeeld door een strategie uit te stippelen, waarbij je onder meer vermeld hoe je klanten gaat vinden. Of hoe je het voor je ziet als er ineens een financiële tegenvaller is en hoe je met risico’s omgaat.

Het is ook handig voor de toekomst als je wel een financiering nodig hebt omdat je bijvoorbeeld gaat uitbreiden. Een ondernemingsplan voorziet in een concrete aanpak en over een visie. Dat maakt het gemakkelijker om met vol vertrouwen je bedrijf van start te laten gaan. Uiteraard is het mogelijk om de strategie aan de hand van veranderende omstandigheden aan te passen.

Administratie en boekhoudingHet is als startende ondernemer niet verplicht om gebruik te maken van een ondernemingsplan. Wel kan een mogelijke kredietverstrekker dit verlangen.

Ook voor jezelf kan het maken van een ondernemingsplan erg nuttig zijn.

Lees ook ons artikel: 10 Tips om een succesvolle zzp-er te worden

Mijnzzp.nl