Wil je starten als zzp'er? Of ben je al gestart, maar heb je nog geen goede boekhoudsoftware gevonden? In dit artikel lees je alles over de verschillende boekhoudpakketten voor zzp'ers. Er is tegenwoordig een enorme keuze aan pakketten, waardoor het soms lastig kan zijn om de juiste te kiezen. Wij helpen je graag bij de zoektocht!
Boekhoudprogramma's voor zzp'ers
Als je net begint als zzp'er, is het verstandig om een simpel programma te kiezen. Je hebt namelijk nog geen ervaring in boekhouden en wilt je niet direct vastleggen aan een complex pakket. Een simpel programma is ook makkelijker om te leren kennen. Wanneer je bedrijf groeit, kan je altijd nog upgraden naar een uitgebreider pakket. De meeste zzp'ers hebben voldoende aan een eenvoudig boekhoudpakket. Op onze vergelijkingspagina zijn alle boekhoudpakketten overzichtelijk opgenomen.
Boekhouding zzp
De meeste zzp'ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Met een eenmanszaak heb je meestal te maken met vereenvoudigde boekhouding. Daarnaast ben je ook niet verplicht om een officiële jaarrekening te laten opstellen. Een winst- en verliesberekening met de balans aan het einde van het jaar is voldoende voor de Belastingdienst.
Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een boekhoudprogramma?
Als kleine ondernemer kun je kiezen uit verschillende boekhoudprogramma's die speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers. De meeste zzp'ers hebben voldoende aan:
- Het inboeken van inkoopfacturen;
- Het kunnen maken van facturen en offertes;
- Het importeren van bankafschriften;
- Het kunnen doen van de btw-aangifte;
- Het bijhouden van de urenregistratie;
- Het automatisch kunnen genereren van de winst- en verliesberekening;
- Het eventueel kunnen genereren van de aangifte inkomstenbelasting.
Zzp'ers hebben een relatief eenvoudige boekhouding. Het is dus niet nodig om voor een uitgebreid programma te kiezen. Kies je toch voor een complexer programma, dan zul je hier meestal extra voor moeten betalen. Simpele boekhoudprogramma's hebben vaak wel alle functionaliteiten die je nodig hebt.
Als je beschikt over een eenmanszaak, moet je iedere drie maanden btw-aangifte doen. Dit kan met alle boekhoudprogramma's die wij vergelijken. Je kunt de aangifte direct online invullen en versturen naar de Belastingdienst. Dit bespaart je tijd en moeite.
Voor eenmanszaken is het verplicht om jaarlijks een winst- of verliesrekening op te stellen. Dit kan met alle programma's die wij vergelijken. Een aantal programma's kan de rekening automatisch genereren. Dit bespaart je weer tijd en moeite.
Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers
Heb je wel een boekhouder nodig als zzp'er?
De meeste zzp'ers hebben geen boekhouder nodig. Als je een eenvoudig boekhoudprogramma gebruikt, kun je de meeste zaken zelf regelen. Bovendien is het niet verplicht om een officiële jaarrekening te laten opstellen als je over een eenmanszaak beschikt. Wel kan het verstandig zijn om bij ingewikkelde administratieve handelingen professionele hulp in te schakelen. Er zijn bijvoorbeeld ook redelijk veel zzp'ers die hun aangifte inkomstenbelasting laten verzorgen door een boekhouder.
ZZP boekhouding software
De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van boekhoudsoftware. Ook de Belastingdienst heeft al diverse keren aangegeven dat het gebruik van boekhoudsoftware de boekhouding vereenvoudigt. Als je ervoor kiest om zelf te boekhouden, is het verstandig om een goed programma te kiezen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om een helpdesk te kunnen bellen als je vragen hebt over de software.
Verschil tussen een zzp boekhouding en andere rechtsvormen?
Zzp'ers hebben bijna nooit te maken met dubbel boekhouden. Er kan dus verschil zitten in de manier waarop je de boekhouding bijhoudt. Daarnaast hebben de meeste zzp'ers ook niet te maken met een personeels- en salarisadministratie. Wel kunnen zzp'ers te maken hebben met verschillende fiscale regelingen, zoals:
- De kleineondernemersregeling (KOR);
- De zelfstandigenaftrek;
- De MKB-winstvrijstelling;
- Verschillende startersregelingen.
Een goed boekhoudprogramma uitkiezen?
Op onze vergelijkingspagina kun je alle benodigde functionaliteiten selecteren. Zo zie je direct welke boekhoudprogramma's geschikt zijn voor jouw bedrijf. Als je alle relevante functionaliteiten hebt geselecteerd, kun je de programma's vergelijken op prijs, kwaliteit en aanbiedingen. Zo vind je snel het boekhoudprogramma dat bij jouw bedrijf past! Zie voor extra hulp ook onze keuzewijzer boekhoudprogramma's.
Het is als zzp'er erg belangrijk om gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma. Dit maakt het ondernemen een stuk makkelijker en voorkomt problemen.
De meeste kleine ondernemers hebben voldoende aan een basispakket boekhouden.
Mijnzzp.nl