Team Mijnzzp

Boekhoudpakketten

Wil je starten als zelfstandig ondernemer en ben je op zoek naar het beste zzp boekhoudprogramma voor zzp'ers? Of ben je al gestart, maar heb je nog geen goede boekhoudsoftware gevonden? In dit artikel lees je alles over de verschillende boekhoudpakketten voor zzp'ers. Er is tegenwoordig een enorme keuze aan gebruiksvriendelijke software, waardoor het soms lastig kan zijn om hét online boekhoudprogramma voor zzp'ers te kiezen. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat een zzp boekhoudprogramma geschikt is voor het bijhouden van de volledige boekhouding en moet het gaan om een overzichtelijk programma. Wij helpen je graag bij de zoektocht!

Facturen aan het bekijkenHet makkelijkste boekhoudprogramma voor zzp'ers is wellicht nog wel e-boekhouden. Met het boekhoudpakket van e-boekhouden kun je zelfstandig de complete financiële administratie bijhouden en nog veel meer. Er zijn veel zzp'ers die naar volle tevredenheid gebruikmaken van het boekhoudprogramma e-boekhouden. Het boekhoudpakket van e-boekhouden is voor startende zzp'ers 15 maanden gratis te gebruiken. Daarnaast behoort e-boekhouden tot een van de meeste goedkoopste boekhoudprogramma's voor zzp'ers. Verschillende boekhoudprogramma's vergelijken met elkaar blijft overigens wel belangrijk, omdat de beste boekhoudpakketten wel per onderneming en zzp'er kunnen verschillen.

Inhoudsopgave
Boekhoudprogramma's voor zzp'ers
Boekhouding eenmanszaak zzp
Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een boekhoudprogramma?
Zzp boekhoudpakket eenvoudige boekhouding
Urenregistratie en boekhoudsoftware
Btw-aangifte doen als zzp'er
Heb je wel een boekhouder nodig als zzp'er?
Wat is het voordeel van online boekhouden?
Zzp administratie software
Verschil tussen zzp administratie en andere rechtsvormen?
Een goed online boekhoudprogramma uitkiezen?
Boekhouden en boekhoudpakket
Online boekhoudpakket en afschrijving berekenen

Boekhoudprogramma's voor zzp'ers

Zzp-er aan het werkAls je net begint als startende ondernemer, is het verstandig om een simpel online boekhoudprogramma voor zzp'ers te kiezen. Je hebt namelijk nog geen ervaring in boekhouden en wilt je niet direct vastleggen aan een complex boekhoudprogramma. Een simpel boekhoudprogramma is ook makkelijker om te leren kennen en de gebruiksvriendelijkheid is groot. Wanneer je bedrijf groeit, kan je altijd nog upgraden naar een uitgebreider boekhoudprogramma met meer functies. De meeste zzp'ers hebben voldoende aan een eenvoudig boekhoudpakket. Op onze vergelijkingspagina zijn alle boekhoudpakketten overzichtelijk opgenomen.

Boekhouding eenmanszaak zzp

Vrouw aan het werkenDe meeste zzp'ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Met een eenmanszaak heb je meestal te maken met vereenvoudigde boekhouding. Daarnaast ben je ook niet verplicht om een officiële jaarrekening te laten opstellen. Een winst- en verliesberekening met de balans aan het einde van het jaar is voldoende voor de Belastingdienst. Voor eenmanszaken is het dus verplicht om jaarlijks een winst- of verliesrekening op te stellen. Dit kan met alle boekhoudpakketten die wij vergelijken. Een aantal boekhoudprogramma's kan de winst- en verliesrekening bijna volautomatisch genereren. Dit bespaart je weer tijd en moeite.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een boekhoudprogramma?

Als kleine ondernemer kun je kiezen uit verschillende boekhoudprogramma's die speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers. De meeste zzp'ers hebben voldoende aan:

  • Het inboeken van inkoopfacturen.
  • Het kunnen maken van facturen en offertes.
  • Het onbeperkt facturen kunnen maken.
  • Het kunnen maken van periodieke facturen.
  • Het importeren van bankafschriften.
  • Het kunnen doen van de btw-aangifte.
  • Het bijhouden van de urenregistratie.
  • Het automatisch kunnen genereren van de winst- en verliesberekening.
  • Het eventueel kunnen genereren van de aangifte inkomstenbelasting.

Zzp boekhoudpakket eenvoudige boekhouding

Aan het werkenZzp'ers hebben een relatief eenvoudige boekhouding. Het is dus niet nodig om voor een uitgebreid boekhoudpakket te kiezen. Kies je toch voor een complexer boekhoudpakket, dan zul je hier meestal extra voor moeten betalen. Eenvoudige boekhoudprogramma's hebben vaak wel alle functionaliteiten die je nodig hebt.

Urenregistratie en boekhoudsoftware

Horloge aan arm bekijkenVoor de meeste zzp'ers moet er een mogelijkheid zijn om de gewerkte uren bij te kunnen houden. De urenregistratie functie is beschikbaar binnen alle zzp boekhoudprogramma's. De zzp boekhoudprogramma's maken ook allemaal gebruik van een mobiele app voor de urenregistratie. Met de mobiele app kun je ook andere administratieve handelingen uitvoeren. Het is dus mogelijk om met één programma meerde functies uit te voeren. Vanzelfsprekend is het fijn als je alle financiële zaken kunt uitvoeren met één pakket. Het blijft daarnaast mogelijk om extra functies toe te voegen.

Btw-aangifte doen als zzp'er

Btw berekenen factuurAls je beschikt over een eenmanszaak, moet je iedere drie maanden btw-aangifte doen. Dit kan met alle boekhoudprogramma's die wij vergelijken. Je kunt de btw-aangifte direct online invullen en versturen naar de Belastingdienst. Dit bespaart je tijd en moeite. Met een zzp boekhoudpakket is het dus niet nodig om de btw-aangifte handmatig te berekenen. Dit is een groot voordeel ten opzicht van het gebruiken van Excel voor de btw-aangifte. Met Excel maak je relatief snel vergissingen met het opmaken van de btw-aangifte. Ook kun je de btw-aangifte door middel van online boekhouden rechtstreeks indienen bij de Belastingdienst. Dit is bijvoorbeeld met Excel niet mogelijk. Met ieder zzp boekhoudpakket kun je tegenwoordig de btw-aangifte opmaken en naar de Belastingdienst versturen. Zie voor het eenvoudig de btw berekenen ook onze handige calculator voor de btw.

Online btw-calculator

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Heb je wel een boekhouder nodig als zzp'er?

Hulp boekhouderDe meeste zzp'ers hebben geen boekhouder nodig. Als je een eenvoudig boekhoudprogramma gebruikt, kun je de meeste zaken zelf regelen. Bovendien is het niet verplicht om een officiële jaarrekening te laten opstellen als je over een eenmanszaak beschikt. Wel kan het verstandig zijn om bij ingewikkelde administratieve handelingen professionele hulp in te schakelen. Er zijn bijvoorbeeld ook redelijk veel zzp'ers die hun inkomstenbelasting laten verzorgen door een goede boekhouder. Door middel van online boekhouden heb je eigenlijk geen boekhouder meer nodig.

Wat is het voordeel van online boekhouden?

Het online boekhouden bespaart veel tijd en ook bespaar je op de jaarlijkse boekhoudkosten. Een ander groot voordeel van een zzp boekhoudpakket s dat je veel minder snel vergissingen maakt tijdens het boekhouden. Een zzp boekhoudpakket zet bijvoorbeeld alle binnenkomende facturen netjes in de juiste grootboekrekeningen. Daarnaast is een boekhoudprogramma voor zzp'ers speciaal gemaakt voor kleine ondernemingen. Je hebt dus niet te maken met functionaliteiten je toch niet zal gebruiken. Dit helpt weer bij het overzichtelijk boekhouden. Een boekhouder inschakelen is dus niet nodig als zzp'er. Zie ook onze handige rekentool wat je de jaarlijkse boekhoudkosten zijn, met of zonder boekhouder.

Eenmanszaak zzp boekhoudkosten

Zzp administratie software

In de Cloud werkenDe meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van boekhoudsoftware. Ook de Belastingdienst heeft al verschillende keren aangegeven dat het gebruik van online boekhoudsoftware de administratie vereenvoudigt. Als je ervoor kiest om zelf te boekhouden, is het verstandig om een goed boekhoudprogramma te kiezen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om een gratis helpdesk te kunnen bellen als je vragen hebt over de software. De beste boekhoudprogramma's beschikken allemaal over een gratis helpdesk inclusief gratis opstartservice. Voor de meeste zzp-ers is het gebruiken van een goedkoop boekhoudprogramma al voldoende voor de complete administratie voeren. Zoals eerder aangegeven zijn de meeste boekhoudprogramma's aan te merken als relatief goedkoop.

Verschil tussen zzp administratie en andere rechtsvormen?

Zzp'ers hebben bijna nooit te maken met dubbel boekhouden. Er kan dus verschil zitten in de manier waarop je de administratie bijhoudt. Daarnaast hebben de meeste zzp'ers ook niet te maken met een personeels- en salarisadministratie. Wel kunnen zzp'ers te maken hebben met verschillende fiscale regelingen, zoals:

Een goed online boekhoudprogramma uitkiezen?

Op onze vergelijkingspagina kun je alle benodigde functionaliteiten selecteren. Zo zie je direct welke boekhoudprogramma's geschikt zijn voor jouw bedrijf. Als je alle relevante functionaliteiten hebt geselecteerd, kun je de boekhoudsoftware vergelijken op prijs, kwaliteit en aanbiedingen. Zo vind je snel het beste boekhoudprogramma dat bij jouw bedrijf past! Dit hoeft overigens niet het goedkoopste boekhoudprogramma te zijn. Het is veel belangrijker om naar de mogelijkheden en het gemak te kijken. Ook ontlopen de beste boekhoudprogramma's elkaar niet veel in de maandelijkse kosten.

Werken op laptopDe boekhoudsoftware die wij opgenomen hebben is voorzien van een keurmerk en werken allemaal veilig in de cloud. Daarnaast kun je de boekhoudsoftware ook gebruiken voor de urenregistratie, rittenregistratie en kun je een bankkoppeling maken. Zie voor extra hulp ook onze keuzewijzer boekhoudprogramma's om tot het beste online boekhoudprogramma te komen.

Boekhouden en boekhoudpakket

Het gebruiken van een boekhoudpakket is als zzp'er om meerdere redenen aan te bevelen. Denk bijvoorbeeld ook aan de mogelijkheid om de jaarlijkse inkomstenbelasting eenvoudig op te maken. Ook het indienen van de aangifte inkomstenbelasting is met een goed boekhoudpakket mogelijk. Het boekhoudprogramma moet dan wel beschikken over de module Automatische Winstaangifte. Het automatisch opmaken van de aangifte IB is alleen mogelijk voor zzp'ers met een eenmanszaak zonder personeel.

Online boekhoudpakket en afschrijving berekenen

Als zzp'er investeer je meestal in verschillende kostbare bedrijfsmiddelen. Deze bedrijfsmiddelen moeten op de balans staan boven een aankoopbedrag van 450,- euro. Met een boekhoudpakket kun je de afschrijving en boekwaarde berekenen. Dit hoef je dus niet zelf te doen. Zie hiervoor ook onze eigen handige rekentool.

Afschrijving en boekwaarde berekenen

zzp-er achter de computerHet is als zzp'er erg belangrijk om gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma. Dit maakt het ondernemen een stuk makkelijker en voorkomt problemen.

De meeste kleine ondernemers hebben voldoende aan een basispakket boekhouden. Naast het eerder genomende e-boekhouden zijn er nog veel meer boekhoudpakketten die speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers. Deze boekhoudpakketten richten zich meestal op eenmanszaken.

Mijnzzp.nl