Paymaster

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep paymaster
Werken als paymaster
Regels financiële instellingen
The International Monetary Fund (IMF):
Verschil wereldbank en IMF:
Opleidingen tot paymaster
Bedrijven waar een paymaster werkzaam kan zijn
Competenties paymaster
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als paymaster
Arbeidsvoorwaarden en salaris paymaster
Eigen bedrijf starten als Paymaster
Boekhoudprogramma vergelijken Paymaster

Beroep paymaster

Een paymaster fungeert als neutrale derde partij tussen afzonderlijke personen, bedrijven of overheden. Een paymaster wordt over het algemeen ingeschakeld als het grote sommen geld betreft die op een veilige en correcte manier overgemaakt moeten worden van de ene partij naar de andere partij. Het is de paymaster die verantwoordelijk is voor de juiste betalingen op het juiste moment. Een andere kerntaak van de paymaster is het op de juiste manier afhandelen van de commissies die uitgekeerd moeten worden. Omdat een paymaster over het algemeen alleen van toepassing is als het om veel geld gaat krijgt een paymaster ook te maken met vergoedingsovereenkomsten, waarbinnen precies is opgenomen wie welk geld krijgt volgens de gemaakte afspraken. Een andere benaming voor het beroep paymaster is ook wel de benaming betaalmeester. Paymasters worden dus ingeschakeld wanneer een of meerdere partijen zoals overheden, bedrijven of internationale stichtingen veel geld moeten overmaken. In de meeste gevallen betreft het grote geldsommen die afgehandeld moeten worden op de juiste manier om problemen te voorkomen. Een paymaster heeft doorgaans geen kennis van de inhoudelijke afspraken, maar heeft wel kennis van de juiste manier van afhandeling volgens de opgestelde overeenkomsten. Een paymaster zal alleen geld overmaken als alle gegevens kloppen volgens de gemaakte afspraken. Omdat een paymaster te maken kan krijgen met grote geldsommen kan het zelfs zo zijn dat betalingen heel voorzichtig gespreid uitgevoerd moeten worden om bedrijven, overheden of stichtingen niet in de problemen te brengen.

Werken als paymaster

Omdat partijen een paymaster inschakelen om de integriteit te waarborgen zal een paymaster alleen strikt uitkeren volgens de opgestelde vergoedingsovereenkomst. Met andere woorden is er geen ruimte voor onduidelijkheden met betrekking tot wie welk geld ontvangt. Partijen die een paymaster inschakelen weten daarom precies wat ze kunnen verwachten. Omdat paymasters met grote sommen geld te maken krijgen is het belangrijk dat ze bekend zijn bij bankinstellingen zodat de transacties goedgekeurd worden door de betreffende bankinstelling. Bankinstellingen hebben een zorgplicht met betrekking tot het voorkomen van mogelijke fraude en zullen grote sommen geld van onbekende partijen niet zomaar afhandelen. Als een bankinstelling niet precies weet van welke fondsen het geld afkomstig is zullen ze de transacties niet goedkeuren. Om een soepele en efficiënte afhandeling te kunnen garanderen worden daarom paymasters ingezet.

Regels financiële instellingen

Financiële instellingen, zoals banken, hebben tegenwoordig te maken met strenge regelgeving en verschillende toezichthouders, die financiële instellingen controleren. Financiële instellingen maken daarom gebruik van een speciale compliance afdeling, waarbinnen verschillende compliance officers en de compliance manager verantwoordelijk zijn voor het toezien op de naleving van wet- en regelgeving. Het is de compliance afdeling, die er voor moet zorgen dat financiële instellingen geen wetten en/of regels overtreden, waardoor mogelijke problemen kunnen ontstaan. Het is dan ook denkbaar dat een paymaster vaak te maken krijgt met de afdeling compliance. Zoals eerder omschreven hebben paymasters in de meeste gevallen te maken met complexe constructies waarbij de financiële belangen groot kunnen zijn. Om fraude op welke manier dan ook te voorkomen kunnen financiële instellingen gebruikmaken van een paymaster.

The International Monetary Fund (IMF):

Verschil wereldbank en IMF:

Opleidingen tot paymaster

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot paymaster of betaalmeester. Een paymaster moet vanzelfsprekend over een financiële achtergrond beschikken. Ondanks dat een paymaster niet in alle gevallen een advocaat hoeft te zijn zijn de meeste paymasters wel advocaat. Wanneer een paymaster advocaat is noemt men deze ook wel advocaat-paymaster of advocaat-betaalmeester. Over het algemeen kunnen we stellen dat een paymaster over een universitaire studie moet beschikken om te kunnen werken als paymaster. Het beroep paymaster betreft een bijzonder beroep dat in de praktijk niet veel voorkomt. Over welke opleiding een paymaster precies zal beschikken kan dan ook verschillen per paymaster. Ook de boekhouding op de juiste manier bijhouden is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een paymaster werkzaam kan zijn

Een paymaster is werkzaam voor een paymaster services organisatie. Deze specifieke organisaties hebben als kerntaak het afhandelen van nationale en internationale geldstromen als derde onafhankelijke partij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afhandelen van geldstromen die te maken hebben met obligaties, salarissen, grondstoffen en valuta's. Een paymaster is werkzaam binnen de financiële branche.

Competenties paymaster

De belangrijkste competentie van een paymaster is dat een paymaster kennis heeft van internationale wet- en regelgeving. Omdat een paymaster met veel geld te maken krijgt moet er gewerkt worden volgens internationale afspraken om problemen te voorkomen. Daarnaast speelt integriteit een belangrijke rol bij een paymaster, omdat paymasters vaak met geheimhoudingsverklaringen te maken krijgen. Daarnaast zal een paymaster te maken hebben met verschillende toezichthouders, die de werkzaamheden van een paymaster zullen monitoren en controleren. In algemene zin kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, secuur, betrouwbaarheid, doorzettingsvermogen, stressbestendigheid, controleren, waakzaamheid en bijscholing.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als paymaster

Het arbeidsmarktperspectief van een paymaster is gering te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Het beroep paymaster is geen doorsnee beroep en vraagt om specifieke competenties, ervaring en kennis. De doorgroeimogelijkheden als paymaster moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de afdeling.

Arbeidsvoorwaarden en salaris paymaster

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als paymaster. Wat een paymaster precies zal verdienen is ook niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de verantwoordelijkheden als paymaster en genoten studies. Over het algemeen ontvangt een paymaster een commissie over de transacties die deze uitvoert voor cliënten.

Eigen bedrijf starten als Paymaster

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Paymaster, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Paymaster

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Paymaster bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Paymaster.

Mijnzzp.nl