Team Mijnzzp

Boekhouden voor Dummies

Zakelijk boekhouden kan overweldigend lijken, maar het hoeft echt niet zo te zijn. Er zijn veel boekhoudprogramma's beschikbaar die ervoor kunnen zorgen dat het bijhouden van de boekhouding een makkie is. Door deze programma's te gebruiken, kun je eenvoudig transacties bijhouden, financiële overzichten opstellen en veel meer.

Zelf leren boekhouden

Als startende ondernemer heb je misschien geen idee hoe je met de boekhouding moet beginnen. Met de juiste tips kun je echter prima zelf de boekhouding bijhouden. Je kunt bijvoorbeeld tutorials bekijken, online cursussen volgen of gebruikmaken van een goed online boekhoudprogramma. In de praktijk leer je door een combinatie van leren en doen, waardoor het boekhoudkundige proces steeds eenvoudiger zal worden.

Het is belangrijk om je te concentreren op de kernprincipes van de boekhouding, zodat je een stevige basis krijgt. Daarnaast is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat boekhouden om meer gaat dan alleen cijfers invoeren. Het gaat ook over het analyseren en interpreteren van de gegevens die je hebt geregistreerd, zodat je kunt nagaan hoe je bedrijf ervoor staat.

Wat verstaan we onder boekhouden?

Boekhouden komt in het kort neer op het systematisch vastleggen en bijhouden van alle financiële gebeurtenissen in een bedrijf. Dit betekent onder andere het bewaren van uitgaven en ontvangsten, het opmaken en verzenden van facturen, net als het controleren van alle binnenkomende facturen.

Ook het debiteurenbeheer en crediteurenbeheer zijn belangrijke onderdelen van het boekhouden. Boekhouden heeft daarnaast ook betrekking op het opstellen van een winst- en verliesrekening, het maken van een jaarrekening en het verzorgen van de verplichte belastingaangiftes.

Wat moet je weten over boekhouden?

Zzp'ers zijn net zo als Mkb-ondernemers verplicht boekhouding te voeren. Om goed met de boekhouding om te kunnen gaan, moet je enkele basisconcepten begrijpen. Dit gaat bijvoorbeeld over debiteuren- en crediteurenbeheer, waardecreatie, aansprakelijkheid, afschrijvingen en belastingen. Binnen de boekhoudwereld worden veel verschillende boekhoudkundige termen gebruikt.

Het is ook belangrijk om je bewust te zijn van de wet- en regelgeving die geldt voor boekhouding. Als je een bedrijf begint, moet je bijvoorbeeld weten welke belastingen er verschuldigd zijn en wanneer deze betaald moeten worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van andere wet- en regelgeving, zoals de fiscale bewaarplicht met betrekking tot de financiële administratie.

Hoe moeilijk is boekhouden?

Het zelfstandig leren boekhouden kan voor dummies best lastig zijn. Maar door de juiste tips en hulpmiddelen kun je toch eenvoudig aan de slag met de boekhouding. Veel boekhoudprogramma's bieden gebruiksvriendelijke functies waarmee het bijhouden van de boekhouding eenvoudig wordt gemaakt. Het is belangrijk om goed te begrijpen wat je doet, zodat je geen fouten maakt bij het invoeren en verwerken van de financiële gegevens. Het is voor starters ook mogelijk om een cursus boekhouden te volgen.

Maak het boekhouden vooral makkelijk

Ondernemers kunnen iedere maand opnieuw veel tijd kwijt zijn aan het bijhouden van boekhouding. Om dit proces eenvoudiger te maken, kun je gebruikmaken van een boekhoudprogramma. Door het gebruik van een boekhoudprogramma kun je veel sneller de financiële administratie bijhouden. De maandelijkse kosten zijn meestal te verwaarlozen in vergelijking met de tijdwinst die je ermee boekt. Daarnaast kun je natuurlijk ook een boekhouder inhuren om je te helpen bij het opstellen van je financiële overzichten en het beheren van de administratie.

Begin direct gratis met deze programma’s

Onderstaande aanbieders van online boekhoudsoftware zijn een uitstekende keuze voor starters. Deze programma’s bieden een gebruiksvriendelijke interface waardoor je direct aan de slag kunt met het boekhouden van je bedrijf. Alle aanbieders maken gebruik van een gratis proefperiode van minimaal dertig dagen.

Waarom is online boekhouden voor dummies verstandig?

Voor boekhoudkundige dummies kan het zelfstandig bijhouden van de boekhouding soms lastig zijn. Online boekhoudprogramma’s maken deze taak eenvoudiger doordat je snel aan de slag kunt met gemakkelijk te begrijpen functies. Daarnaast bieden veel programma’s de mogelijkheid om op afstand samen te werken met je boekhouder of de klantenservice. Het foutief invoeren van gegevens zal hierdoor voorkomen worden.

Welke gegevens moet je allemaal bewaren?

Binnen de boekhouding moet je een aantal verplichte documenten bewaren. Deze zijn onder andere:

  • Facturen en bonnetjes;
  • Bankafschriften;
  • Loonstroken en personeelsdossiers;
  • Balans, winst-en verliesrekeningen;
  • Belastingaangiften.

Daarnaast moet je ook een aantal extra documenten bewaren zoals kassabonnen, agenda's en contracten met leveranciers en klanten. Het is belangrijk om alle data met betrekking tot financiële gegevens te bewaren.

Hoe bewaar je de boekhouding?

Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma is de boekhouding al digitaal opgeslagen. Je kunt deze documenten natuurlijk ook lokaal opslaan en beveiligd bewaren op een externe harde schijf. Ook bestaat er de mogelijkheid om back-ups te maken van de boekhouding. Dit is vooral verstandig als je met een extern bedrijf of boekhouder samenwerkt.

Het is belangrijk om alle financiële gegevens tenminste 7 jaar te bewaren. Alleen op deze manier kunnen belastinginspecteurs je administratie nakijken. De informatie moet ook direct beschikbaar zijn als er vragen zijn met betrekking tot de boekhouding. Alleen op deze manier kun je aan de Belastingdienst bewijzen dat je boekhouding correct is.

Professioneel boekhouden als ondernemer

Als ondernemer is het belangrijk om de boekhouding op een professionele manier bij te houden. Dit betekent dat je alle gegevens correct moet invoeren en op de juiste plaats moet opslaan zodat ze gemakkelijk te vinden zijn. Daarnaast is het belangrijk om je boekhouding regelmatig te controleren. Op deze manier voorkom je fouten en zorg je ervoor dat alles goed geregeld is.

Online boekhoudprogramma of Excel gebruiken

Het is veel verstandiger om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma in plaats van Excel. Online programma's zijn geoptimaliseerd om alle financiële processen te automatiseren, waardoor je veel tijd kan besparen bij het invoeren van gegevens. Bovendien bieden deze programma's gemakkelijk te begrijpen functies en een gebruiksvriendelijke interface. Door het gebruik van een online boekhoudprogramma kun je ook andere handige functies gebruiken.

Boekhouding automatiseren met andere systemen

Het is tegenwoordig mogelijk om boekhoudprogramma's te koppelen met andere systemen. Hierdoor kun je je boekhouding automatiseren om zo alle zakelijke processen in de gaten te houden. Denk bijvoorbeeld aan het synchroniseren van jouw webshop of CRM-systeem met jouw boekhoudprogramma. Hierdoor kun je alle verkoop- en klantinformatie rechtstreeks invoeren in jouw boekhouding zodat je niet meer handmatig gegevens hoeft in te voeren.

Alle benodigde basisfuncties voor zzp'ers zijn aanwezig

Via onze vergelijkingspagina kun je een goed beeld krijgen van de mogelijkheden die zzp’ers hebben bij het kiezen van een boekhoudprogramma. Alle basisfuncties zoals facturering, bankboekingen en de Btw-aangifte doen zijn aanwezig. Daarnaast bieden veel programma’s ook aanvullende functies voor het maken van rapportages en analyses. Dit geeft je de mogelijkheid om beter inzicht te krijgen in jouw financiën, zodat je beter gefundeerde beslissingen kan nemen met betrekking tot jouw onderneming.

Boekhouden in de praktijk

De meeste zzp'ers kunnen na enkele weken al hun boekhouding zelfstandig op de juiste manier bijhouden. Alle financiële gegevens die je nodig hebt staan in een handige overzichtelijke omgeving. Door je boekhouding op de juiste wijze bij te houden, ben je al snel in staat om zelf de boekhouding bij te houden. Met de juiste tools, kennis en ervaring kan je een professionele boekhouding voeren zonder dat je hiervoor een boekhouder nodig hebt.

Mijnzzp.nl