Team Mijnzzp

Boekhouden voor Dummies

Ondernemers hebben te maken met financiële administratie. Een meer algemene term voor de financiële administratie is boekhouden. Boekhouden kan complex lijken, maar dit hoeft niet zo te zijn. Er zijn veel boekhoudprogramma's beschikbaar die ervoor zorgen dat het bijhouden van de boekhouding een makkie is. Door een boekhoudpakket te gebruiken, kun je eenvoudig transacties bijhouden, financiële overzichten opstellen en nog veel meer. Boekhouden voor dummies is dus geen probleem. Wel is het belangrijk dat je beschikt over de nodige basiskennis. Er zijn veel ondernemers die zelfstandig hun boekhouding bijhouden.

Inhoudsopgave:

Boekhouden voor dummies

Vrouw achter de laptopAls je zzp'er bent, is het belangrijk dat je de boekhouding goed beheerst. Je hebt kennis van boekhouding nodig om de boekhouding bij te houden. Als je boekhoudfouten maakt, zul je ook financiële voordelen mislopen. Bijvoorbeeld, als je een aftrekpost mist of een factuur vergeet in te boeken. Een overzichtelijke boekhouding opzetten is dan ook belangrijk als zzp'er. 

Leren boekhouden

Als startende ondernemer heb je misschien geen idee hoe je met de boekhouding moet beginnen. Met de juiste tips kun je echter prima zelf de boekhouding bijhouden. Je kunt bijvoorbeeld tutorials bekijken, online cursussen volgen of gebruikmaken van een goed online boekhoudprogramma. In de praktijk leer je door een combinatie van leren en doen, waardoor het boekhoudkundige proces steeds eenvoudiger zal worden.

Kernprincipes boekhouden

  • Man aan het werk laptopHet is belangrijk om je te concentreren op de kernprincipes van de boekhouding, zodat je een stevige basis krijgt. Daarnaast is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat boekhouden om meer gaat dan alleen cijfers invoeren. Het gaat ook over het analyseren en interpreteren van de gegevens die je hebt geregistreerd, zodat je kunt nagaan hoe je bedrijf ervoor staat. Het kan raadzaam zijn om ook gebruik te maken van een boekhouder, account of financieel adviseur wanneer we het hebben over de boekhouding.

Wat verstaan we onder boekhouden?

  • Boekhouden komt in het kort neer op het systematisch vastleggen en bijhouden van alle financiële gebeurtenissen in een bedrijf. Dit betekent onder andere het bewaren van uitgaven en ontvangsten, het opmaken en verzenden van facturen, net als het controleren van alle binnenkomende facturen.

Debiteurenbeheer en crediteurenbeheer

  • Ook debiteurenbeheer en crediteurenbeheer zijn belangrijke onderdelen van het boekhouden. Boekhouden heeft daarnaast betrekking op het opstellen van een winst- en verliesrekening, het maken van de jaarrekening en het verzorgen van de verplichte belastingaangiftes. Ook zul je ieder jaar verplicht de balans moeten opstellen. De balans heb je nodig om de winst- en verliesrekening te kunnen maken.

Wat moet je weten over boekhouden?

Zzp'ers moeten net als Mkb-ondernemers een boekhouding bijhouden. Om de boekhouding goed te kunnen doen, moet je een aantal basisconcepten kennen. Dit gaat bijvoorbeeld over debiteuren- en crediteurenbeheer, waardecreatie, aansprakelijkheid, afschrijvingen en belastingen. Binnen de boekhoudwereld worden veel verschillende boekhoudkundige termen gebruikt.

Het is ook van belang je bewust te zijn van de wet- en regelgeving die van toepassing is op boekhouding. Als je een bedrijf begint, moet je bijvoorbeeld weten welke belastingen je moet betalen en wanneer je ze moet betalen. Het is ook belangrijk dat je kennis hebt van andere wetten en regels, zoals de fiscale bewaarplicht met betrekking tot de financiële administratie.

Hoe moeilijk is boekhouden?

Het zelfstandig boekhouden kan voor dummies best een uitdaging zijn. Maar door de juiste tips en hulpmiddelen kun je toch eenvoudig aan de slag met de boekhouding. Veel boekhoudprogramma hebben handige functies waarmee het eenvoudig is de boekhouding bij te houden. Zorg ervoor dat je de financiële gegevens nauwkeurig invoert en verwerkt, zodat je geen fouten maakt bij het invoeren en verwerken ervan. Het is voor starters ook mogelijk om een cursus boekhouden te volgen.

Boekhouden voor dummies: bestseller boekhouden

Er zijn verschillende boeken en pdf-bestanden te vinden met de titel 'boekhouden voor dummies'. Dummies boekhouden is dan ook een populaire term voor het aanbieden van boekhoudkundige educatie. Over het algemeen is deze vorm van educatie vooral gericht op de basiskennis boekhouden. Ook is het mogelijk om een boek bedrijfsadministratie te lezen.

Boekhouding doen laptopBoekhouden voor dummies is tegenwoordig ook te leren door middel van een online cursus boekhouden. Het lezen van een compleet boek of e-book is dus niet meer nodig. Tijdens de cursus boekhouding leer je alles over de jaarafsluiting, het opstellen van een begroting, het maken van facturen, het gebruiken van grootboekrekeningen en het opstellen van de winst- en verliesrekening.

Maak het boekhouden vooral makkelijk

Bedrijven kunnen iedere maand veel tijd kwijt zijn aan het bijhouden van hun boekhouding. Om dit proces eenvoudiger te maken, kun je gebruikmaken van een boekhoudprogramma. Als je een boekhoudprogramma gebruikt, kun je veel sneller de financiële administratie bijhouden. De maandelijkse kosten zijn meestal niet hoog in vergelijking met de tijdwinst die je ermee boekt. Bovendien kun je natuurlijk ook een boekhouder inhuren om je te helpen bij het opstellen van je financiële overzichten en het beheren van de administratie.

Begin direct gratis met deze boekhoudprogramma’s

Onderstaande aanbieders van online boekhoudsoftware zijn een uitstekende keuze voor startende zzp'ers. Deze programma’s hebben een gebruiksvriendelijke interface, waardoor je direct aan de slag kunt met het boekhouden voor je bedrijf. Alle aanbieders maken gebruik van een gratis proefperiode van minimaal dertig dagen.

Waarom is online boekhouden voor dummies verstandig?

Voor boekhoudkundige dummies kan het soms lastig zijn om zelfstandig de boekhouding bij te houden. Het gebruik van online boekhoudprogramma’s maakt deze taak eenvoudiger omdat je snel aan de slag kunt door de eenvoudig te begrijpen functies. Veel boekhoudprogramma bieden ook de mogelijkheid om op afstand samen te werken met je boekhouder of de klantenservice. Dit voorkomt het foutief invoeren van gegevens.

Welke gegevens moet je allemaal bewaren?

Binnen de boekhouding moet je een aantal gegevens verplicht bewaren. Dit betreft onder andere:

  • Facturen en bonnetjes.
  • Bankafschriften.
  • Loonstroken en personeelsdossiers.
  • Balans, winst- en verliesrekeningen.
  • Belastingaangiften.

Bovendien moet je ook een aantal extra gegevens in de administratie bewaren, zoals kassabonnen, agenda en contracten met leveranciers en klanten. Het is van cruciaal belang alle relevante data met betrekking tot financiële gegevens te bewaren.

Hoe bewaar je de boekhouding?

Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma is de boekhouding al digitaal opgeslagen. De boekhouding kan natuurlijk ook op een externe harde schijf worden opgeslagen en beveiligd. Er is ook de mogelijkheid om de boekhouding te back-uppen. Dit is vooral verstandig als je met een extern bedrijf of boekhouder werkt.

Het is belangrijk alle financiële gegevens minimaal 7 jaar te bewaren. Wanneer een belastinginspecteur je administratie controleert, kan deze op deze manier je administratie nakijken. Wanneer er vragen zijn met betrekking tot de boekhouding, dient de informatie direct beschikbaar te zijn. Alleen op deze manier kun je aan de Belastingdienst bewijzen dat je boekhouding correct is. 

Boekhouden als ondernemer

Administratie bijhoudenAls ondernemer is het belangrijk om de boekhouding op een professionele manier bij te houden. Dit betekent dat je alle gegevens correct moet invoeren en op de juiste plaats moet opslaan, zodat ze gemakkelijk te vinden zijn. Daarnaast is het belangrijk om je boekhouding regelmatig te controleren. Zo voorkom je problemen en zorg je ervoor dat alles goed geregeld is.

Online boekhoudprogramma of Excel gebruiken

Het is veel verstandiger om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma in plaats van Excel. Online boekhoudprogramma zijn geoptimaliseerd om alle financiële processen te automatiseren, waardoor je tijd kan besparen bij het invoeren van gegevens. Bovendien bieden deze programma's gemakkelijk te begrijpen functies en een gebruiksvriendelijke interface. Door het gebruik van een online boekhoudprogramma kun je ook andere handige functies gebruiken

Boekhouding automatiseren met andere systemen

Het is tegenwoordig mogelijk om boekhoudprogramma's te koppelen met andere systemen. Wanneer je dit doet, kun je je boekhouding automatiseren, zodat je alle zakelijke processen in de gaten kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan het synchroniseren van jouw webshop of CRM-systeem met jouw boekhoudprogramma. Hierdoor kun je alle verkoop- en klantinformatie rechtstreeks invoeren in jouw boekhouding zodat je niet meer handmatig gegevens hoeft in te voeren.

Alle basisfuncties voor zzp'ers zijn aanwezig

Op onze vergelijkingspagina kunnen zzp’ers de verschillende mogelijkheden voor het kiezen van een boekhoudprogramma bekijken. Alle basisfuncties zoals facturering, bankboekingen en de btw-aangifte doen zijn aanwezig. Daarnaast bieden veel boekhoudpakketten aanvullende functies voor het maken van rapportages en analyses. Je krijgt hierdoor meer inzicht in jouw financiën, zodat je betere beslissingen kan nemen over jouw bedrijf.

Zzp boekhouden in de praktijk

De meeste zzp'ers kunnen na een paar weken hun boekhouding zelf op de juiste manier bijhouden. Als je je boekhouding op de juiste manier bijhoudt, kun je over het algemeen ook sneller de boekhouding bijhouden. Met de juiste tools, kennis en ervaring kan je dus een professionele boekhouding voeren zonder dat je hiervoor een boekhouder nodig hebt.

Financieel verslag aan het makenDe jaarafsluiting opstellen, de balans opmaken en de resultatenrekening maken is allemaal mogelijk door middel van online boekhouden. Het blijft op ieder moment wel belangrijk om het systematisch vastleggen van financiële gegevens op de juiste manier te doen. De softwareleveranciers beschikken over een helpdesk en geven heldere uitleg over de administratie en boekhouding. Deze heldere uitleg is ook te verkrijgen door het volgen van een gratis cursus boekhouden voor dummies.

Mijnzzp.nl