Team Mijnzzp

Ondernemer

Het bijhouden van de boekhouding is voor de meeste ondernemers niet de leukste klus. Een boekhoudprogramma kan hierbij helpen, door de boekhouding deels automatisch bij te houden. Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar geeft ook inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Bovendien zijn er verschillende handige functionaliteiten beschikbaar in boekhoudprogramma’s, zoals het aanmaken van digitale facturen of het automatisch berekenen van de btw-aangifte. Een ander groot voordeel van een boekhoudprogramma is dat alle gegevens op één plek worden bijgehouden. Met een online boekhoudprogramma kun je daarnaast altijd en overal je boekhouding bijwerken. Afhankelijk van de software kun je met het boekhoudprogramma ook een koppeling maken met de kamer van koophandel.

De meeste zzp'ers en andere ondernemers kiezen ervoor om een online boekhoudprogramma te gebruiken, zoals e-boekhouden.nl of MoneyMonk. Het online boekhouden moet vooral gezien worden als online hulpmiddel en niet als vervanging van de boekhouder. Voor complexe vraagstukken of fiscale aangelegenheden zal er soms ook advies ingewonnen moeten worden bij een deskundige. Over het algemeen kunnen de meeste zzp'ers wel volledig zelfstandig hun boekhouding bijhouden met behulp van een online boekhoudprogramma. Dit kan natuurlijk per ondernemer en bedrijf verschillen. De administratie als zzp'er is over het algemeen niet moeilijk en de meeste kleine ondernemers kunnen zelfstandig online boekhouden. Het enige wat je nodig hebt, is een goed programma. Het programma is ook te koppelen met de belastingdienst en de bank voor de zakelijke bankrekening.

Inhoudsopgave:

Waarom als zzp'er gebruikmaken van boekhoudsoftware?

Er zijn meerdere redenen waarom het voor ondernemers interessant is om gebruik te maken van boekhoudsoftware. Zoals hierboven al beschreven, bespaart dit veel tijd en geeft het inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Een ander groot voordeel van online boekhoudsoftware is dat deze overal beschikbaar is, waardoor je op ieder moment van de dag en vanaf iedere plek ter wereld inzage hebt in je financiële gegevens.

Online app gebruikenDaarnaast kunnen boekhoudprogramma’s heel erg veel tijd besparen. Zo hoef je niet langer handmatig alle facturen in te voeren, maar kan je dit automatisch laten doen door de software. Dit bespaart niet alleen tijd, maar voorkomt ook fouten. Bovendien zijn er steeds meer online boekhoudprogramma’s die geschikt zijn voor zzp'ers en andere kleine ondernemers. Dit betekent dat je niet meer hoeft te investeren in dure boekhoudprogramma’s die bedoeld zijn voor grotere bedrijven.

De belangrijkste voordelen van online boekhouden zijn:

  • Het werkt veel sneller.
  • Het voorkomt fouten.
  • Het doen van belastingaangifte is veel eenvoudiger.
  • Het overtikken van een Excel-sheet is niet meer nodig.
  • Je hoeft zelf geen berekeningen te maken.
  • Je kunt financiële rapporten uitdraaien.
  • Je hebt de beschikking over een scan en herken functie.
  • Je kunt de bankrekening koppelen aan het boekhoudprogramma.

Nieuwe fiscale regels worden automatisch verwerkt

Als ondernemer kun je niet op de hoogte zijn van alle fiscale veranderingen en nieuwe regels. Dit is ook niet de bedoeling, want je moet je als ondernemer toch vooral richten op je eigen bedrijf. Leveranciers van boekhoudsoftware zijn hier wel van op de hoogte. Zij verwerken alle wijzigingen meteen in het programma. Dit scheelt je als ondernemer heel wat tijd en geeft je rust, want je hoeft je niet meer druk te maken over de boekhouding.

Tijdig herinneringen ontvangen

Werken op laptopIs er een klant die zijn factuur nog niet heeft betaald? Of heb je een vervaldatum van een fiscale aangifte bijna bereikt? Een online boekhoudprogramma stuurt je automatisch een herinnering, waardoor je tijdig kunt handelen. Dit voorkomt dat je belangrijke deadlines mist of dat er geld verspild wordt aan rente en boetes.

Kosten besparen op de boekhouding

Vrouw de administratie aan het doenWanneer je een boekhoudprogramma gebruikt, bespaar je al snel op de boekhoudkosten. Dit komt doordat je geen boekhouder meer nodig hebt die je maandelijks of per kwartaal een rekening stuurt. Als zzp'er kun je de boekhouding prima zelf bijhouden met behulp van een online programma. Natuurlijk is het gebruiken van een online boekhoudprogramma niet gratis, maar dit is wel veel goedkoper dan een boekhouder. Ook voor de aangifte inkomstenbelasting heb je eigenlijk geen boekhouder meer nodig.

Een online boekhoudprogramma helpt waar nodig

De voordelen van online boekhouden zijn aanzienlijk. Met behulp van een online boekhoudprogramma is het bijvoorbeeld mogelijk om de urenregistratie bij te houden via de mobiele app. Veel ondernemers maken gebruik van deze app om nauwkeurig bij te houden hoeveel uren ze hebben gewerkt. Dit is met name relevant voor zelfstandige ondernemers (zzp'ers) aangezien het bijhouden van gewerkte uren belangrijk kan zijn voor de belastingdienst. Met een online boekhoudprogramma is het ook mogelijk om complexe berekeningen te maken. Denk bijvoorbeeld aan het opmaken van de winst- en verliesrekening of aan het jaarlijks opmaken van de balans met een druk op de knop.

Online boekhouden met boekhoudsoftware

Btw berekenenOnline boekhouden met behulp van boekhoudsoftware gaat verder dan enkel het invoeren van facturen of het genereren van facturen. Dankzij automatische updates hoef je je nooit zorgen te maken dat je met verouderde software werkt. Op ieder moment is de software namelijk up-to-date. Bovendien heb je de mogelijkheid om vanaf elke locatie toegang te krijgen tot je administratie. Dit draagt bij aan flexibiliteit en efficiëntie in het beheren van je financiële gegevens. Het automatisch updaten van de administratie werkt eenvoudig en voorkomt dat gegevens verloren raken. Het online boekhouden is wat dat betreft veilig en betrouwbaar.

Je boekhouder kan meekijken met de boekhouding

Wanneer je kiest voor online boekhouden, hoef je natuurlijk geen gedoe te verwachten. Het is mogelijk om je boekhouder toegang te verlenen tot je bedrijfsaccount. Hierdoor kan de boekhouder je administratie controleren en andere taken uitvoeren. Dit stelt je in staat om gewoon te blijven samenwerken met je boekhouder of administratiekantoor voor je bedrijf. Bijna alle goede online boekhoudprogramma's bieden tegenwoordig deze mogelijkheid aan, en hiervoor hoef je geen extra kosten te betalen. Ook voor de aanwezigheid van een app hoef je niet extra te betalen. Ook voor de aanwezigheid van een app hoef je niet extra te betalen.

Wat kun je nog meer met een online boekhoudprogramma?

Mensen aan het werkEr zijn steeds meer boekhoudpakketten die je ook kunt gebruiken voor de jaarlijkse winstaangifte. Het boekhoudprogramma kan dan automatisch de aangifte inkomstenbelasting klaarzetten voor je. De software moet dan wel beschikken over de module automatische winstaangifte. Dit zorgt ervoor dat je nog minder tijd kwijt bent aan de administratie. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om een koppeling te maken met je bank voor je bedrijf.

Mijnzzp.nl