Neonatologie verpleegkundige

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep neonatologie verpleegkundige
Een carrière als neonatologie verpleegkundige
Werken als neonatologie verpleegkundige
Taken neonatologie verpleegkundige:
Wat is neonatologie?
Film: opleiding neonatologie verpleegkundige:
Film: Neonatologie verpleegkundige:
Opleidingen tot neonatologie verpleegkundige
Bedrijven waar een neonatologie verpleegkundige werkzaam kan zijn
Competenties neonatologie verpleegkundige
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als neonatologie verpleegkundige
Arbeidsvoorwaarden en salaris neonatologie verpleegkundige
Eigen bedrijf starten als Neonatologie verpleegkundige
Boekhoudprogramma vergelijken Neonatologie verpleegkundige

Beroep neonatologie verpleegkundige

Een neonatologie verpleegkundige is een verpleegkundige, die zich gespecialiseerd heeft in het verplegen en/of verzorgen van pasgeborenen (prematuren). Een andere benaming voor een neonatologie verpleegkundige kan ook zijn intensive care neonatologie verpleegkundige. Over het algemeen zal een neonatologie verpleegkundige te maken krijgen met pasgeborenen, die sterk afhankelijk zijn van complexe zorg omdat ze kwetsbaar zijn. Ook het begeleiden en informeren van ouders is een taak, die toebehoort tot de werkzaamheden van een neonatologie verpleegkundige. Op de afdeling intensive care neonatologie liggen pasgeborenen al vanaf vierentwintig weken zwangerschap. Deze pasgeborenen zijn zeer kwetsbaar en afhankelijk van specialistische zorg. Denk bijvoorbeeld aan het bewaken van een of meerdere vitale levensfuncties en aan het eventueel overnemen van de levensfuncties als dat nodig mocht zijn. Een neonatologie verpleegkundige zal ook samenwerken met verschillende medisch specialisten, de verzorgers of ouders en andere specialisten, zoals maatschappelijk werkers of thuiszorgmedewerkers. Omdat baby's op de afdeling neonatologie zeer kwetsbaar zijn moet een verpleegkundige aanvullende opleidingen volgen om te mogen werken op de afdeling intensive care neonatologie. Het is niet zo dat je als neonatologie verpleegkundige alleen te maken krijgt met kinderen die te vroeg geboren zijn. Denk ook aan kinderen die veel te licht geboren zijn, een hartafwijking hebben of aan kinderen, die te maken hebben met verschillende afwijkingen. Vanzelfsprekend betreft het beroep neonatologie verpleegkundige een beroep dat bij je moet passen, omdat je te maken krijgt met een kwetsbare doelgroep waarbij de emoties hoog kunnen oplopen. Als neonatologie verpleegkundige is het snel kunnen handelen en het op de juiste manier klinisch redeneren belangrijk. De opleiding neonatologie verpleegkundige is alleen toegankelijk als je beschikt over de juiste vooropleidingen.

Een carrière als neonatologie verpleegkundige

Een neonatologie verpleegkundige is dus een verpleegkundige of verpleegkundig specialist, die beschikt over de aanvullende opleiding intensive care neonatologie verpleegkundige. Neonatologie is een specialisme in de geneeskunde die als de zorg voor zieken of vroeggeboren baby's of zuigelingen wordt gedefinieerd. Neonatologie kan dan ook niet gezien worden als kindergeneeskunde omdat kindergeneeskunde betrekking heeft op kinderen (geboorte tot puberteit) en op adolescenten (overgang jeugd en volwassenheid). Een neonatologie verpleegkundige is dan ook niet werkzaam binnen de kindergeneeskunde maar werkzaam met pasgeborenen. Een ander woord voor pasgeborene is prematuur. Prematuur heeft weer betrekking op baby's die te vroeg geboren zijn. Als de zwangerschap niet de volle veertig weken duurt, is er afhankelijk van het moment van geboorte sprake van een eerdere geboorte, vroeggeboorte of sprake van extreme prematuriteit. Daarnaast kan er sprake zijn van een miskraam.

Werken als neonatologie verpleegkundige

Als neonatologie verpleegkundige heb je grote verantwoordelijkheden, omdat je werkzaam bent met kwetsbare pasgeborenen die over het algemeen sterk afhankelijk zijn van specialistische zorg. Zoals eerder omschreven werkt een neonatologie verpleegkundige samen met diverse andere medisch specialisten zoals de neonatoloog. Een neonatoloog is weer een kinderarts die zich heeft gespecialiseerd in neonatologie. Als neonatologie verpleegkundige werk je veel zelfstandig, echter ben je wel werkzaam onder supervisie van de neonatoloog, hoofdverpleegkundige of zorgmanager. Zoals eerder omschreven moet het beroep neonatologie verpleegkundige wel bij je passen, omdat je regelmatig te maken krijgt met acute noodsituaties waarbij het snel handelen van levensbelang is.

Taken neonatologie verpleegkundige:

  • Het aansluiten en controleren van apparatuur.
  • Het bewaken van vitale levensfuncties.
  • Het bijhouden van patiëntendossiers.
  • Het coördineren van de zorg.
  • Het deelnamen aan behandelteams (overleggen).
  • Het informeren van ouders en andere specialisten.
  • Het toedienen van medicijnen en injecties.
  • Het uitvoeren van administratieve handelingen.
  • Het verzorgen van de pasgeborenen.

Wat is neonatologie?

Neonatologie is een medisch specialisme dat zich richt op de zorg voor pasgeboren baby's, met name premature baby's of baby's die met complexe gezondheidsproblemen worden geboren. Het omvat de medische zorg en behandeling van baby's tijdens de eerste 28 dagen van hun leven, ook wel de neonatale periode genoemd. Neonatologen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de neonatologie en werken in neonatale intensive care units (NICU) of speciale afdelingen voor pasgeborenen. Ze zijn getraind om de unieke behoeften van pasgeborenen te begrijpen en te behandelen, inclusief hun fysiologische ontwikkeling, voeding, ademhaling, circulatie en de diagnose en behandeling van verschillende aandoeningen.

In een neonatale eenheid worden verschillende medische interventies toegepast, waaronder monitoring van vitale functies, beademing, infuustherapie, voeding via sonde, fototherapie voor geelzucht, behandeling van infecties en andere medische behandelingen die specifiek zijn afgestemd op de individuele behoeften van elke baby. Naast medische zorg biedt neonatologie ook ondersteuning aan ouders en familieleden van de pasgeborenen. Neonatologen werken vaak nauw samen met verpleegkundigen, lactatiekundigen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners om een uitgebreid zorgplan te bieden voor de gezondheid en ontwikkeling van pasgeboren baby's.

Het doel van neonatologie is om de overlevingskansen en de kwaliteit van leven van pasgeborenen te verbeteren, met speciale aandacht voor de unieke behoeften van deze kwetsbare doelgroep.

Film: opleiding neonatologie verpleegkundige:

Film: Neonatologie verpleegkundige:

Opleidingen tot neonatologie verpleegkundige

De opleidingen tot neonatologie verpleegkundige is op verschillende manieren toegankelijk, zoals wanneer je al beschikt over het diploma Verpleegkunde A of het diploma Verpleegkunde op Hbo-niveau. Wanneer je beschikt over de Mbo-opleiding Verpleegkunde is het noodzakelijk dat je beschikt over de aanvulling kinderverpleegkunde of de aanvulling obstetrie verpleegkunde. De opleiding neonatologie verpleegkundige zal over het algemeen vijftien maanden in beslag nemen. De specialistische vervolgopleiding intensive care neonatologie verpleegkundige bestaat uit theorie-, vaardigheids- en praktijkmodules. Met alleen de Mbo-opleiding Verpleegkundige is het over het algemeen niet mogelijk om de opleiding tot NICU verpleegkundige te volgen. Er zijn voor de zorgsector meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar.

Bedrijven waar een neonatologie verpleegkundige werkzaam kan zijn

Een neonatologie verpleegkundige is over het algemeen werkzaam binnen een academisch ziekenhuis. Er zijn ook algemene ziekenhuizen die beschikken over een afdeling Neonatologie, echter zijn er maar tien ziekenhuizen die beschikken over een afdeling Neonatale Intensive Care Unit.

Competenties neonatologie verpleegkundige

De kerncompetenties waarover een neonatologie verpleegkundige moet beschikken worden tijdens de aanvullende opleiding bijgebracht. Denk hierbij aan kerncompetenties die betrekking hebben op het bieden van de juiste zorg bij de acute opvang van (zieke) pasgeborenen, die in een levensbedreigende situatie verkeren na hun geboorte. Ook communicatie en stressbestendigheid moeten aangemerkt worden als belangrijke competenties. Algemeen belangrijke woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, energie, flexibiliteit, samenwerken, zelfstandigheid, oordeelkunde, inzicht, monitoren, waakzaamheid, controleren, overleggen, ziekteleer en klinisch redeneren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als neonatologie verpleegkundige

Het arbeidsmarktperspectief van een neonatologie verpleegkundige is goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt om deel te kunnen nemen aan de specialistische opleiding. Het betreft zeer specifieke zorgwerkzaamheden, waardoor het verkrijgen van werk over het algemeen geen probleem is. De doorgroeimogelijkheden van een neonatologie verpleegkundige moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, omdat anders de doorgroeimogelijkheden beperkt zullen zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris neonatologie verpleegkundige

Een neonatologie verpleegkundige zal doorgaans onder de cao Ziekenhuizen of de cao UMC (universitair medische centra) vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een neonatologie verpleegkundige zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 3000 en 3700 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Neonatologie verpleegkundige

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Neonatologie verpleegkundige, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Neonatologie verpleegkundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Neonatologie verpleegkundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Neonatologie verpleegkundige.

Mijnzzp.nl