Voetbalscheidsrechter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep voetbalscheidsrechter
Wat doet een voetbalscheidsrechter
Kan iedereen voetbalscheidsrechter worden
Soorten voetbalscheidsrechters:
Eredivisie scheidsrechters
Film: achter de schermen
Film: scheidsrechtersopleiding
Opleidingen tot voetbalscheidsrechter
Bedrijven waar een voetbalscheidsrechter werkzaam kan zijn
Competenties voetbalscheidsrechter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voetbalscheidsrechter
Arbeidsvoorwaarden en salaris voetbalscheidsrechter
Eigen bedrijf starten als Voetbalscheidsrechter
Boekhoudprogramma vergelijken Voetbalscheidsrechter

Beroep voetbalscheidsrechter

Een voetbalscheidsrechter is verantwoordelijk voor controleren van beide voetbalteams met betrekking tot het naleven van alle voetbalregels tijdens voetbalwedstrijden. Het houden van toezicht als voetbalscheidsrechter heeft niet alleen betrekking op de naleving van de spelregels, maar heeft betrekking op alles wat voetbalwedstrijden kan beïnvloeden, zoals ongepast lichamelijk contact, mogelijke overtredingen en de omstandigheden, die de voetbalwedstrijd kunnen beïnvloeden, zoals de weersomstandigheden en het publiek. Een andere benaming voor een voetbalscheidsrechter is soms ook wel arbiter. Arbiter heeft betrekking op de tussenkomst van een persoon, die geen rechter is. Een arbiter beslecht dan ook conflicten zonder tussenkomst van een andere partij. Een voetbalscheidsrechter of arbiter is verantwoordelijk voor arbitrage. Arbitrage is particuliere rechtspraak buiten de rechter om, die voor beide partijen bindend is. Zonder arbitrage kunnen spelregels niet gehandhaafd worden door een voetbalscheidsrechter. Tijdens voetbalwedstrijden is er één voetbalscheidsrechter, die wel extra ondersteuning krijgt van andere assistent-scheidsrechters, zoals de grensrechter en de videoscheidsrechter. De belangrijkste taak van een voetbalscheidsrechter is het toezien op eerlijk spelverloop volgens de regels. Voetbalscheidsrechters worden tegenwoordig naast de assistent-scheidsrechters (grensrechter) bijgestaan door een vierde official. Een vierde official is verantwoordelijk voor het uitvoeren van assisterende administratieve handelingen. Denk hierbij aan het noteren van vervangende spelers en aan het mogelijk maken dat spelers op het veld vervangen kunnen worden volgens de regels. Het is de vierde official, die het elektronische lichtbord omhoog zal houden tijdens voetbalwedstrijden, zodat wisselingen op de juiste manier doorgevoerd kunnen worden.

Wat doet een voetbalscheidsrechter

Voetbalscheidsrechters zijn dus verantwoordelijk voor het in goed banen leiden van voetbalwedstrijden. Binnen Nederland is voetbal veruit de meeste populaire sport en worden er jaarlijks ongeveer 750.000 voetbalwedstrijden gespeeld, die niet gespeeld kunnen worden zonder scheidsrechters. De meeste voetbalscheidsrechter zijn actief als vrijwilliger en niet beroepsmatig werkzaam als scheidsrechter. Omdat er verschillende voetbalklassen bestaan zijn er ook verschillende bevoegdheden als voetbalscheidsrechter. De meeste voetbalscheidsrechters beginnen hun carrière als pupillenscheidsrechter en groeien na het opdoen van wedstrijdervaring door tot vervolgopleidingen zodat ze ook andere wedstrijden mogen fluiten. Als voetbalscheidsrechter is het noodzakelijk dat je alle spelregels kent van het voetbal. De spelregels van voetbal zijn vastgelegd in het spelregeldocument van het KNVB. Binnen het spelregeldocument staat precies omschreven wat de regels zijn met betrekking tot voetbal en aan welke voorwaarden een voetbalveld of ander soort veld moet voldoen om officiële wedstrijden te mogen spelen.

Een voetbalscheidsrechter moet niet alleen de spelregels kennen van het voetbal. Een voetbalscheidsrechter moet ook over de juiste kennis beschikken met betrekking tot het speelveld. Denk hierbij aan de juiste afbakening van het speelveld, de juiste afmetingen van het speelveld en aan de juiste maat doelen inclusief verankering hiervan. Andere zaken waarop een voetbalscheidsrechter behoort te letten zijn voorwerpen die niet thuis horen op een speelveld, zoals mogelijke reclameborden of camera's, die op plekken hangen waar ze niet horen te hangen, zoals aan het doel of aan vlaggenstokken. Het is dus niet zo dat voetbalscheidsrechters alleen verantwoordelijk zijn voor het aansturen van voetbalwedstrijden. Een voetbalscheidsrechter is verantwoordelijk voor alle zaken, die met voetbal te maken hebben. Andere belangrijke werkzaamheden van een voetbalscheidsrechter zijn het instrueren van alle andere ondersteunende assistent-scheidsrechters inclusief mogelijke ballenjongens.

Kan iedereen voetbalscheidsrechter worden

Iedereen kan voetbalscheidsrechter worden na het volgen van een opleiding, echter zal niet iedereen geschikt zijn om te werken als scheidsrechter. Een voetbalscheidsrechter moet over een bepaalde persoonlijkheid beschikken om te kunnen werken als scheidsrechter. Een van de belangrijkste eigenschappen van een voetbalscheidsrechter is overwicht, omdat niet alle voetballers en/of het aanwezige publiek het iedere keer eens zullen zijn met de voetbalscheidsrechter. Met andere woorden zul je als voetbalscheidsrechter sterk in je schoenen moeten staan. Vooral binnen belangrijke wedstrijden kan het er nogal eens fel aan toegaan.

Soorten voetbalscheidsrechters:

  • Assistent-scheidsrechter.
  • Jeugdscheidsrechter.
  • Pupillenscheidsrechter.
  • Scheidsrechter veldvoetbal.
  • Scheidsrechter zaalvoetbal.
  • Verenigingsscheidsrechter.
  • Videoscheidsrechter.

Eredivisie scheidsrechters

De Eredivisie is de hoogste voetbalcompetitie in Nederland. De scheidsrechters die wedstrijden in de Eredivisie leiden, zijn professionele scheidsrechters die zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Hier zijn enkele bekende Eredivisie scheidsrechters:

  • Björn Kuipers: Björn Kuipers is een van de bekendste scheidsrechters uit Nederland. Hij heeft veel ervaring in zowel de nationale als internationale competities en heeft onder andere wedstrijden gefloten op Europese Kampioenschappen en Wereldbekers.
  • Danny Makkelie: Danny Makkelie is een andere gerenommeerde scheidsrechter in Nederland. Hij heeft ook internationale ervaring en heeft de leiding gehad over verschillende belangrijke wedstrijden, waaronder Europa League en Champions League-wedstrijden.
  • Serdar Gözübüyük: Serdar Gözübüyük is een Nederlandse scheidsrechter die regelmatig wedstrijden in de Eredivisie fluit. Hij heeft ook ervaring op internationaal niveau en heeft onder andere deelgenomen aan Europa League-wedstrijden.
  • Kevin Blom: Kevin Blom is een ervaren scheidsrechter in Nederland en heeft vele Eredivisie wedstrijden gefloten. Hij is actief geweest in zowel nationale als internationale competities.

Naast deze scheidsrechters zijn er nog andere scheidsrechters die actief zijn in de Eredivisie en de wedstrijden in goede banen leiden. De KNVB heeft een systeem van beoordeling en selectie om ervoor te zorgen dat de scheidsrechters de nodige kwalificaties en competenties hebben om op dit niveau te werken. Ook worden er assistent-scheidsrechters eredivisie ingezet die de scheidsrechters ondersteunen.

Film: achter de schermen

Film: scheidsrechtersopleiding

Opleidingen tot voetbalscheidsrechter

Er bestaan uiteenlopende soorten opleidingen tot voetbalscheidsrechter die aangeboden worden door de KNVB. De meeste mensen beginnen hun carrière als voetbalscheidsrechter door het volgen van de Basis Opleiding Scheidsrechters (BOS) veldvoetbal, waarna er nog gekozen kan worden voor diverse vervolgopleidingen. In de meeste gevallen zal een nieuwe scheidsrechter binnen voetbalclubs begeleiding krijgen van de verenigingsscheidsrechter (leermeester), die ook weer beschikt over een speciale opleiding. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een voetbalscheidsrechter werkzaam kan zijn

In de meeste gevallen is een voetbalscheidsrechter niet werkzaam voor voetbalclubs, omdat deze actief is als vrijwilliger. Voetbalscheidsrechters die actief zijn binnen het betaald voetbal werken voor de KNVB. Veruit de meeste voetbalscheidsrechters zijn niet beroepsmatig werkzaam. Net zo als andere sporters zijn de meeste voetbalscheidsrechters actief binnen de amateursport. Het worden van professioneel voetbalscheidsrechter is alleen mogelijk als je beschikt over het juiste talent.

Competenties voetbalscheidsrechter

De competenties waaraan een voetbalscheidsrechter moet voldoen verschillen per voetbalscheidsrechter, omdat er verschillende voetbalscheidsrechter zijn. De KNVB maakt gebruik van standaard competentieprofielen, waarbinnen de verschillende competenties zijn opgenomen. In het kort komen de competenties neer op kennis, vaardigheden, houding en de persoonlijke eigenschappen van een scheidsrechter. Daarnaast moet een voetbalscheidsrechter beschikken over veel motivatie en goede communicatieve vaardigheden. Ook conflictbeheersing en stressbestendigheid zijn belangrijk als voetbalscheidsrechter. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, plezier, overwicht, doorzettingsvermogen, energie, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel en onafhankelijkheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voetbalscheidsrechter

Het arbeidsmarktperspectief als voetbalscheidsrechter is niet echt van toepassing omdat het beroep voetbalscheidsrechter in de meeste gevallen vrijwilligerswerk betreft. Dit neemt niet weg dat een voetbalscheidsrechter wel in dienst kan zijn van de KNVB wanneer de voetbalscheidsrechter actief is binnen het betaald voetbal. De doorgroeimogelijkheden als voetbalscheidsrechter moeten dan ook gezien worden als het mogen fluiten van voetbalwedstrijden binnen het betaald voetbal.

Arbeidsvoorwaarden en salaris voetbalscheidsrechter

Een voetbalscheidsrechter binnen het betaald voetbal zal onder de cao (assistent-)scheidsrechters vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een voetbalscheidsrechter binnen het betaald voetbal ontvangt een bruto jaarsalaris tussen de 60.000 en 80.000 euro, wat neerkomt op een gemiddeld bruto maandsalaris van 5.833 euro.

Eigen bedrijf starten als Voetbalscheidsrechter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Voetbalscheidsrechter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Voetbalscheidsrechter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Voetbalscheidsrechter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Voetbalscheidsrechter.

Mijnzzp.nl