Tandtechnicus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep tandtechnicus
Werken als tandtechnicus
Verschil tandtechnicus en tandprotheticus
Beroepsfilm tandtechnicus:
Opleidingen tot tandtechnicus
Bedrijven waar een tandtechnicus werkzaam kan zijn
Competenties tandtechnicus
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tandtechnicus
Arbeidsvoorwaarden en salaris tandtechnicus
Eigen bedrijf starten als Tandtechnicus
Boekhoudprogramma vergelijken Tandtechnicus

Beroep tandtechnicus

Een tandtechnicus is gespecialiseerd in het maken, onderhouden en repareren van tandheelkundige voorzieningen. Dit heeft niet alleen betrekking op kunstgebitten en protheses, omdat een tandtechnicus verantwoordelijk is voor het maken van tanden van porselein. Ook het maken van protheses die bestaat uit enkele tanden, behoort tot het takenpakket van een tandtechnicus. Als tandtechnicus ben je werkzaam in een tandtechnisch laboratorium, waarbinnen gebruikgemaakt wordt van moderne en ingewikkelde apparatuur om protheses te kunnen maken. Daarnaast zul je vaak met los gereedschap werken, zoals tangen, vijlen en slijp- en freesgereedschappen. Als tandtechnicus is het nauwkeurig kunnen werken volgens de opgave belangrijk, omdat het precisie werkzaamheden betreft. De werkzaamheden van een tandtechnicus kunnen niet gezien worden als de werkzaamheden van een tandprotheticus, omdat een tandtechnicus een paramedicus is die beschikt over meer bevoegdheden. Het beroep tandtechnicus betreft een beroep Mbo-niveau en het beroep tandprotheticus op Hbo-niveau. Ondanks dat de beroepen tandtechnicus en tandprotheticus raakvlakken hebben met elkaar kunnen deze beroepen niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Een tandtechnicus is meestal in opdracht werkzaam van een tandarts, kaakchirurg of orthodontist. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een tandtechnicus het beste omschrijven als het maken van implantaten, bruggen, kronen en kunstgebitten. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat dit soort tandtechnische hulpmiddelen zeer secuur gemaakt worden. Ook het repareren en aanpassen van bestaande tandtechnische hulpmiddelen komt veel voor. De tandtechnische hulpmiddelen die een tandtechnicus maakt kunnen een gebit ondersteunen, vervangen of corrigeren afhankelijk van de patiënt. Ook het maken van beugels behoort tot de werkzaamheden van de tandtechnicus.

Werken als tandtechnicus

Een tandtechnicus zal zelf geen protheses of andere hulpmiddelen aanmeten bij patiënten en zal ze niet plaatsen. Als tandtechnicus ben je alleen verantwoordelijk voor het maken van protheses en andere hulpmiddelen. Zoals eerder omschreven maakt een tandtechnicus tandtechnische hulpmiddelen in opdracht van tandartsen, orthodontisten of kaakchirurgen. De tandtechnicus maakt dus kunstgebitten, implantaten, bruggen en kronen in een tandtechnisch laboratorium. Om deze te kunnen maken maakt de tandtechnicus gebruik van mallen, ovens, machines, computers en handgereedschap. De werkzaamheden van een tandtechnicus moeten niet onderschat worden, omdat hier veel verschillende technieken bij komen kijken. Een tandtechnicus is de hele dag bezig met het maken van mallen, het bewerken van mallen, het polijsten van tanden en het inkleuren van tanden, zodat ze uiteindelijk geplaatst kunnen worden door de specialist. Als de tandtechnicus zijn werkzaamheden goed uitgevoerd heeft zijn de protheses of implantaten onzichtbaar en passen ze natuurlijk en goed.

Verschil tandtechnicus en tandprotheticus

Een tandtechnicus werkt in opdracht van tandartsen, tandprothetici en orthodontisten om hulpmiddelen te maken en te repareren als dit nodig mocht zijn. Een tandtechnicus zal zelf geen kunstgebitten of andere prothetische voorzieningen aanmeten bij patiënten. Een tandprotheticus mag deze werkzaamheden wel uitvoeren. Een tandprotheticus mag bijvoorbeeld zonder verwijzing van een tandarts zelfstandig een kunstgebit aanmeten. Bij andere werkzaamheden zoals een gedeeltelijke, frame- of overkappingsprothese op wortels of implantaten is wel een verwijzing van de tandarts nodig. De tandprotheticus heeft dan ook meer bevoegdheden dan een tandtechnicus. Het beroep tandtechnicus betreft een ambachtsberoep en het beroep tandprotheticus een paramedisch beroep.

Beroepsfilm tandtechnicus:

Opleidingen tot tandtechnicus

Wie een carrière ambieert als tandtechnicus kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Tandtechnicus Kroon- en Brugwerk op niveau vier aan de Dutch HealthTec Academy (DHTA) in Utrecht. De Mbo-opleiding Tandtechnicus Kroon- en Brugwerk is een gecombineerde opleiding, waarbinnen je vier dagen zal werken en je één dag in de week naar school gaat voor de verschillende theorielessen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie voor meer informatie ook de Branchevereniging Tandtechniek.

Bedrijven waar een tandtechnicus werkzaam kan zijn

Als tandtechnicus ben je werkzaam voor een tandtechnisch laboratorium, een tandartsenpraktijk, een orthodontie-praktijk of ben je werkzaam voor een tandprotheticus.

Competenties tandtechnicus

De belangrijkste competentie als tandtechnicus is toch wel het secuur kunnen werken volgens opgave. Daarnaast moet je over inzicht en technisch inzicht beschikken. Dit heeft vooral betrekking op het omgekeerd kunnen denken waar het aankomt op het kunnen maken van mallen en de diverse machines waarvan gebruikgemaakt zal worden. Ook communicatie speelt binnen dit beroep een belangrijke rol, omdat je meestal met diverse specialisten werkzaam zal zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendigheid, doorzettingsvermogen, kennis, veilheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tandtechnicus

Het arbeidsmarktperspectief van een tandtechnicus is over het algemeen goed te noemen. Als tandtechnicus kan je werkzaam zijn voor diverse specialisten, waardoor het verkrijgen van een baan vroeg of laat zeker zal moeten lukken. De doorgroeimogelijkheden als tandtechnicus moeten gezien worden in het volgen van een vervolgopleiding. Denk hierbij aan het beroep klinisch prothese technicus of aan het beroep tandprotheticus.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tandtechnicus

Als tandtechnicus val je meestal onder de cao tandtechniek, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf de arbeidsvoorwaarden. Een tandtechnicus in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Tijdens de opleiding zal je minder verdienen.

Eigen bedrijf starten als Tandtechnicus

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Tandtechnicus, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Tandtechnicus

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tandtechnicus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Tandtechnicus.

Mijnzzp.nl