Orthodontist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep orthodontist
Werken als orthodontist
Hoe werk een orthodontist
Werkzaamheden van een orthodontist zijn:
Wat doet een orthodontist:
Beroepsfilm orthodontist:
Opleidingen tot orthodontist
Bedrijven waar een orthodontist werkzaam kan zijn
Competenties orthodontist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als orthodontist
Arbeidsvoorwaarden en salaris orthodontist
Eigen bedrijf starten als Orthodontist
Boekhoudprogramma vergelijken Orthodontist

Beroep orthodontist

Een orthodontist is een tandarts-specialist in de orthodontie. Een andere benaming voor orthodontist is soms ook wel beugeltandarts, echter is dit geen officiële benaming. Een orthodontist is gespecialiseerd in het uitvoeren van gebitscorrecties. Over het algemeen krijgen mensen met een orthodontist te maken als tanden of kiezen scheef staan of als tanden en kiezen te weinig ruimte hebben, waardoor problemen kunnen ontstaan. Maar ook het verhelpen van niet goed sluitende kaken is een specialisatie, die toebehoort tot de werkzaamheden van een orthodontist. Het woord orthodontist komt van de oud-Griekse woorden orthos (recht) en odous (tand). Een orthodontist is dus gespecialiseerd in de vorm, groei en ontwikkeling van het gebit en de kaken en het corrigeren hiervan als dat nodig is, door het toepassen van bijvoorbeeld een beugel. De titel orthodontist is binnen Nederland beschermd, wat inhoudt dat niet iedereen zich zomaar orthodontist mag noemen. Het beroep orthodontist is aan te merken als een belangrijk beroep, omdat gebitscorrecties voor mensen belangrijk kunnen zijn. Een orthodontist is een afgestudeerde tandarts, die beschikt over een aanvullende specialistenopleiding, die nog eens vier jaar in beslag neemt. Ondanks dat de meeste mensen een orthodontist alleen kennen als beugeltandarts, moeten de werkzaamheden van een orthodontist veel breder gezien worden. Een orthodontist heeft te maken met patiënten tussen de tien en vijftien jaar omdat binnen, die leeftijd de kaakgroei nog kan worden beïnvloed. Tandartsen verwijzen patiënten meestal door naar een orthodontist, omdat orthodontisten gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van de meer complexere behandelingen. Het is niet zo dat orthodontisten alleen patiënten behandelen die een beugel nodig hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan patiënten die snurken, of aan patiënten die een aangeboren afwijking hebben, zoals een hazenlip. Bij dit soort behandelingen is er meestal ook sprake van andere medisch specialisten, zoals een kaakchirurg.

Werken als orthodontist

Een orthodontist is dus een tandarts, die aangemerkt moet worden als tandarts-specialist. Het is niet zo dat tandartsen helemaal geen orthodontische behandelingen uitvoeren, echter zijn dit over het algemeen wel de meer simpele behandelingen. Orthodontische behandeling is een andere omschrijving voor beugelbehandeling. Een orthodontist werkt over het algemeen in een eigen praktijk waar hij of zij cliënten zal adviseren en behandelen. Ondanks dat een orthodontist zelfstandig werkt kan het zijn dat een orthodontist ook andere specialisten in zijn praktijk heeft werken. Die richten zich bijvoorbeeld op de behandeling van hazenlippen, schisis, kaakgewrichtsaandoeningen of vernauwingen van de luchtwegen. Bij vernauwingen van de luchtwegen is er meestal sprake van snurken of slaapapneu. Een orthodontist werkt hoofdzakelijk met kinderen, maar kan ook met volwassenen te maken hebben.

Hoe werk een orthodontist

Een orthodontist zal bij nieuwe patiënten meestal eerst röntgenfoto's maken en eventueel een gipsafdruk maken om de gebitssituatie van de patiënt in kaart te kunnen brengen. Hierna zal de orthodontist een passend behandelvoorstel geven, zoals het dragen van een beugel. Kinderen, die een beugel dragen (of ouderen) zullen regelmatig terug moeten komen bij de orthodontist om de stand van het gebit of kaak te laten controleren en de beugel bij te laten stellen. Over het algemeen moeten mensen met een beugel iedere maand terugkomen voor controle. Tegenwoordig zijn er verschillende beugels te verkrijgen, die allemaal zo hun voor- en nadelen kennen. Er bestaan tegenwoordig zelfs onzichtbare beugels, die aan de achterkant van de tanden worden geplaatst. De meeste mensen die te maken krijgen met een orthodontist zijn doorverwezen door hun tandarts. Het is niet noodzakelijk om een doorverwijzing te krijgen, omdat iedereen een afspraak kan maken met een orthodontist. Een orthodontist beschikt meestal ook over assistenten, die vergeleken kunnen worden met een tandartsassistent.

Werkzaamheden van een orthodontist zijn:

  • Het onderzoeken van afwijkingen in kaak en gebit.
  • Het adviseren over de noodzaak van behandeling.
  • Het maken van röntgenfoto's en gebitsafdrukken.
  • Het opstellen van behandelingsplannen en begrotingen.
  • Het plaatsen en bijstellen van beugels.
  • Het regelmatig uitvoeren van controles.
  • Het samenwerken met andere specialisten.

Wat doet een orthodontist:

Beroepsfilm orthodontist:

Opleidingen tot orthodontist

Wie orthodontist wenst te worden zal eerst de opleiding tandheelkunde moeten afronden en vervolgens nog een vierjarige universitaire specialistenopleiding moeten volgen en afronden tot orthodontist. De opleiding tot orthodontist kan in Amsterdam, Groningen of Nijmegen gevolgd worden. Omdat de tandartsopleiding al zes jaar in beslag zal nemen en je als aanstaande orthodontist nog eens vier jaar onderwijs zal moeten volgen ben je over het algemeen tien jaar bezig voordat je jezelf orthodontist mag noemen en ingeschreven kan worden in het BIG-register. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig orthodontist.

Bedrijven waar een orthodontist werkzaam kan zijn

Een orthodontist moet in veel gevallen aangemerkt worden als ondernemer, die binnen een eigen praktijk werkzaam is. Dit neemt niet weg dat een orthodontist ook werkzaam kan zijn in loondienst. Dit betreft vaak de grotere orthodontie praktijken, waarbinnen verschillende specialisten werkzaam zijn.

Competenties orthodontist

Tijdens de specialistenopleiding orthodontist is er uitgebreid aandacht voor de verschillende competenties die je moet bezitten als orthodontist. Vanzelfsprekend moet een orthodontist goed kunnen samenwerken en zijn je communicatieve vaardigheden belangrijk. Daarnaast moet je heel precies en nauwkeurig kunnen werken. Als orthodontist ben je nooit uitgeleerd en zal je gedurende je carrière moeten blijven bijleren, door het volgen van extra opleidingen en cursussen. Algemeen belangrijke woorden zijn analyseren, adviseren, plannen, organiseren, secuur, stressbestendigheid, inzicht, controleren, waakzaamheid en medisch handelen. Een orthodontist heeft ook te maken met vaste beroepscompetenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als orthodontist

Het arbeidsmarktperspectief van een orthodontist is zeer goed te noemen, omdat er te weinig orthodontisten zijn en de vraag toenemend is. Ook is het zo dat een specialistenopleiding tot orthodontist minimaal tien jaar zal duren (tandarts en tandarts-specialist) en er dus niet snel nieuwe orthodontisten bij komen. De doorgroeimogelijkheden van een orthodontist moeten gezien worden in het starten van je eigen orthodontistenpraktijk of het nog verder specialiseren. Daarnaast kan een orthodontist promoveren als wetenschapper.

Arbeidsvoorwaarden en salaris orthodontist

Omdat de meeste orthodontisten werkzaam zullen zijn als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en zijn deze verder niet van toepassing. Er is ook een verenging van orthodontisten waar meer informatie te vinden is. Een orthodontist met een afgeronde opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 4500 en 8000 euro bruto per maand, afhankelijk van het aantal cliënten natuurlijk. Over het algemeen zal een orthodontist veel verdienen, mits deze een goed lopende praktijk bezit.

Eigen bedrijf starten als Orthodontist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Orthodontist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Orthodontist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Orthodontist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Orthodontist.

Mijnzzp.nl