Orthodontist

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts-specialist in de orthodontie. Een andere benaming voor orthodontist is soms ook wel beugeltandarts, echter is dit geen officiële benaming. Een orthodontist is gespecialiseerd in het uitvoeren van gebitscorrecties. Over het algemeen krijgen mensen met een orthodontist te maken als tanden of kiezen scheef staan of als tanden en kiezen te weinig ruimte hebben, waardoor problemen kunnen ontstaan. Maar ook het verhelpen van niet goed sluitende kaken is een specialisatie, die toebehoort tot de werkzaamheden van een orthodontist. Het woord orthodontist komt van de oud-Griekse woorden orthos (recht) en odous (tand). Een orthodontist is dus gespecialiseerd in de vorm, groei en ontwikkeling van het gebit en de kaken en het corrigeren hiervan als dat nodig is, door het toepassen van bijvoorbeeld een beugel. De titel orthodontist is binnen Nederland beschermd, wat inhoudt dat niet iedereen zich zomaar orthodontist mag noemen. Het beroep orthodontist is aan te merken als een belangrijk beroep, omdat gebitscorrecties voor mensen belangrijk kunnen zijn. Een orthodontist is een afgestudeerde tandarts, die beschikt over een aanvullende specialistenopleiding, die nog eens vier jaar in beslag neemt. Ondanks dat de meeste mensen een orthodontist alleen kennen als beugeltandarts, moeten de werkzaamheden van een orthodontist veel breder gezien worden. Een orthodontist heeft te maken met patiënten tussen de tien en vijftien jaar omdat binnen, die leeftijd de kaakgroei nog kan worden beïnvloed. Tandartsen verwijzen patiënten meestal door naar een orthodontist, omdat orthodontisten gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van de meer complexere behandelingen. Het is niet zo dat orthodontisten alleen patiënten behandelen die een beugel nodig hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan patiënten die snurken, of aan patiënten die een aangeboren afwijking hebben, zoals een hazenlip. Bij dit soort behandelingen is er meestal ook sprake van andere medisch specialisten, zoals een kaakchirurg.

Lees verder...

Opleiding tot Orthodontist

Welke opleiding is nodig om Orthodontist te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Orthodontist? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Orthodontist

Wat is het salaris en tarief van een Orthodontist? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Orthodontist in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Orthodontist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Orthodontist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl