Tandtechnicus

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Tandtechnicus?

Een tandtechnicus is gespecialiseerd in het maken, onderhouden en repareren van tandheelkundige voorzieningen. Dit heeft niet alleen betrekking op kunstgebitten en protheses, omdat een tandtechnicus verantwoordelijk is voor het maken van tanden van porselein. Ook het maken van protheses die bestaat uit enkele tanden, behoort tot het takenpakket van een tandtechnicus. Als tandtechnicus ben je werkzaam in een tandtechnisch laboratorium, waarbinnen gebruikgemaakt wordt van moderne en ingewikkelde apparatuur om protheses te kunnen maken. Daarnaast zul je vaak met los gereedschap werken, zoals tangen, vijlen en slijp- en freesgereedschappen. Als tandtechnicus is het nauwkeurig kunnen werken volgens de opgave belangrijk, omdat het precisie werkzaamheden betreft. De werkzaamheden van een tandtechnicus kunnen niet gezien worden als de werkzaamheden van een tandprotheticus, omdat een tandtechnicus een paramedicus is die beschikt over meer bevoegdheden. Het beroep tandtechnicus betreft een beroep Mbo-niveau en het beroep tandprotheticus op Hbo-niveau. Ondanks dat de beroepen tandtechnicus en tandprotheticus raakvlakken hebben met elkaar kunnen deze beroepen niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Een tandtechnicus is meestal in opdracht werkzaam van een tandarts, kaakchirurg of orthodontist. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een tandtechnicus het beste omschrijven als het maken van implantaten, bruggen, kronen en kunstgebitten. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat dit soort tandtechnische hulpmiddelen zeer secuur gemaakt worden. Ook het repareren en aanpassen van bestaande tandtechnische hulpmiddelen komt veel voor. De tandtechnische hulpmiddelen die een tandtechnicus maakt kunnen een gebit ondersteunen, vervangen of corrigeren afhankelijk van de patiënt. Ook het maken van beugels behoort tot de werkzaamheden van de tandtechnicus.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Tandtechnicus

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Tandtechnicus

Wat is het salaris en tarief van een Tandtechnicus? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Tandtechnicus in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Tandtechnicus

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tandtechnicus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl