Team Mijnzzp

Bouwbedrijf

De bouwsector blijft alsmaar groeien en dat zal zeker nog even zo blijven. De bouwsector biedt dus veel kansen voor jou als startende ondernemer. Ben je van plan om een eigen bedrijf in de bouw te starten als zzp'er? Dan is dit het juiste moment.

Het is van belang om jezelf goed voor te bereiden. Neem het serieus en zorg ervoor dat je alles goed regelt. Het is anders dan klusjes doen voor vrienden en familie. Je wordt echt een ondernemer. Met dit artikel helpen we je graag op weg om je eigen bedrijf in de bouw te starten.

Inhoudsopgave
Starten als zzp’er of met een bestaand bouwbedrijf?
Heb ik een ondernemersplan nodig?
Het aanschaffen van gereedschap en materialen
Sluit de juiste verzekeringen af
Mag ik alle werkzaamheden zomaar uitvoeren?
Mijnzzp.nl staat voor je klaar

Starten als zzp’er of met een bestaand bouwbedrijf?

Wanneer je een eigen bedrijf in de bouw wilt starten, heb je eigenlijk twee mogelijkheden. Of je start als zzp’er of je wordt franchisenemer. In beide gevallen betreft het een eenmanszaak, maar als franchisenemer word je eigenaar van een bestaand bedrijf. Het verschil zit hem in de manier van werken. Het is tegenwoordig ook mogelijk om als franchisenemer via een bouw-uitzendbureau te werken.

Werk je met een bestaand bouwbedrijf, dan werk je voor anderen en met anderen, waardoor je niet zelf je opdrachten hoeft aan te nemen. Daarnaast profiteer je ook van handige tools en bijvoorbeeld de gezamenlijke inkoop van materialen. Werk je als zzp’er dan ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen opdrachten en je eigen materialen. Je hebt dus automatisch ook meer verantwoordelijkheden.

Heb ik een ondernemersplan nodig?

Nee, een ondernemersplan is niet verplicht. Wel is het noodzakelijk om een ondernemersplan te schrijven, wanneer je behoefte hebt aan financiering. Heb je al een eigen werkbus en het juiste gereedschap om een bedrijf te starten? Dan is het ook mogelijk om een eigen bouwbedrijf te beginnen zonder ondernemersplan.

Maar ook als je geen financieringsbehoefte hebt, is het handig om een ondernemersplan te schrijven. Een ondernemersplan vormt namelijk de basis voor elke ondernemer. Het is een leidraad waaraan je je kunt vasthouden.

Het aanschaffen van gereedschap en materialen

Heb je nog niet alle gereedschappen en materialen voor je te starten bedrijf aangeschaft? En heb je hiervoor geen financiering nodig? Bewaar dan alle bonnetjes goed, wanneer je gereedschap en materialen aanschaft. Van je opbrengst mag je namelijk zakelijke kosten aftrekken. Zakelijke kosten zijn kosten die nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming en de kosten die rechtstreeks betrekking hebben op je bedrijf. Alle andere kosten zijn niet aftrekbaar.

Ik hoor je denken: maar hoe zit het dan met gereedschap dat ik al aangeschaft heb, voordat ik mijn bedrijf officieel gestart ben, maar dat ik wel ga gebruiken? Bij de start van jouw onderneming mag je dit opnemen in jouw boekhouding, maar wel tegen de waarde in het economisch verkeer. Dus voor de prijs die je zou ontvangen wanneer je het gereedschap aan een ander zou verkopen. Het moet een te onderbouwen waarde zijn.

Sluit de juiste verzekeringen af

Niet leuk, maar wel heel belangrijk als ondernemer: het afsluiten van de juiste verzekeringen. Het is van belang om als startende zzp’er een inschatting te maken van de risico’s die je kunt lopen. Heb je deze risico’s in kaart gebracht? Dan kun je kijken welke verzekeringen daarbij passen.

Als bouwbedrijf is het echt aan te raden om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Een foutje maken is menselijk, maar je kunt dan wel aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Daarnaast is een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook handig, eventueel een zakelijke rechtsbijstandverzekering en een autoverzekering voor je werkbus.

Het is als zzp’er sowieso slim om even om de tafel te gaan zitten met je verzekeringsmaatschappij voor een goed advies. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste verzekeringen voor jouw onderneming afsluit.

Mag ik alle werkzaamheden zomaar uitvoeren?

Als startende ondernemer in de bouw mag je niet alle werkzaamheden zomaar uitvoeren. Bij constructiewerkzaamheden bijvoorbeeld is het belangrijk om na te gaan of je deze zomaar mag uitvoeren.

Het kan zijn dat bepaalde constructiewerkzaamheden alleen onder je verzekering vallen wanneer je bent aangesloten bij het BouwGarant-keurmerk. Maar voordat je recht hebt op het BouwGarant-keurmerk, moet je minimaal twee jaar aantoonbare ervaring hebben in de bouw.

Mijnzzp.nl staat voor je klaar

Wij begrijpen als geen ander dat het lastig is om uit het niets een bedrijf in de bouw te starten. Daarom staan wij van Mijnzzp.nl voor je klaar. Een platform vol informatie waar je als zzp’er allemaal rekening mee kunt houden en handige tips die je verder helpen. Veel succes met je nieuwe uitdaging als zzp’er.

Boekhoudprogramma zzpAls startende ondernemer is het erg belangrijk om de boekhouding goed te organiseren.

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Vooral binnen de bouwsector kun je te maken hebben met veel administratie.

Mijnzzp.nl