Opleiding tot Opzichter (bouw)

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Bouwkunde
VooropleidingAssistent Uitvoerder (Mbo 4)
VooropleidingCalculator (Mbo 4)
VooropleidingHavo of Vwo
VooropleidingWerkvoorbereider bouw (Mbo 4)
VervolgopleidingVakopleiding Aannemer Bouw- en Infrabedrijf
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding bouwopzichter

Er bestaan verschillende soorten opleidingen voor het beroep bouwopzichter op verschillende niveaus. Over het algemeen zullen de meeste opzichters de Hbo-opleiding bouwkunde doorlopen hebben, omdat je met deze opleiding de meeste kans maakt binnen het bedrijfsleven. Het opleidingsniveau kan wel verschillen per werkgever, omdat het doorgaans de grotere bedrijven zijn die Hbo-opgeleide opzichters aannemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan woningstichtingen, grote aannemers, gemeentes en de overheid. Dit soort bedrijven en overheden verwachten doorgaans minimaal een Hbo-opleiding. Tijdens de Hbo-opleiding bouwkunde is er veel aandacht voor architectonisch ontwerpen, bouwtechnisch ontwerpen, constructief ontwerpen en organiseren. De eerste twee jaar van de Hbo-opleiding bouwkunde zijn nog vrij algemeen. Aan het einde van het tweede leerjaar moet er een afstudeerrichting gekozen worden. Na het eerste leerjaar bouwkunde ga je in de meeste gevallen ook stage lopen, die ook in het buitenland gevolgd kan worden. Na de opleiding bouwkunde ken je het gehele bouwproces en kan je op een bedrijfskundige en bedrijfseconomisch verantwoorde manier leidinggeven, bouwprojecten uitvoeren en een bedrijf leiden. Bedrijfskunde, bedrijfseconomie, vakkennis, organiseren en management zijn belangrijke woorden binnen de Hbo-opleiding bouwkunde.

Opleidingsduur en niveau bouwopzichter

De Hbo-opleiding bouwkunde duurt over het algemeen vier jaar, maar kan ook in drie jaar afgerond worden met de juiste vooropleidingen. Met het Mbo-diploma middenkaderfunctionaris bouwkunde op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot de Hbo-opleiding bouwkunde. Dan kan de Hbo-opleiding bouwkunde binnen drie jaar afgerond worden. De Hbo-opleiding bouwkunde is geen makkelijke opleiding en zal veel zelfstandigheid en doorzettingsvermogen vragen van de studenten. Tijdens de opleiding speelt wiskunde een grote rol, omdat je regelmatig ingewikkelde berekeningen zal moeten maken. Het is niet mogelijk om de Hbo-opleiding bouwkunde te volgen met een Mbo-diploma niveau drie.

Vervolgopleidingen bouwopzichter

Een vervolgopleiding als bouwopzichter, na een afgeronde Hbo-opleiding bouwkunde, kan de opleiding tot aannemer zijn, die over het algemeen nog eens één jaar in beslag zal nemen. Daarnaast kent de bouwsector veel externe cursussen, gericht op verschillende vakgebieden, die ook gezien kunnen worden als vervolgopleidingen.

Vooropleiding bouwopzichter

De meeste bouwopzichters hebben als vooropleiding een opleiding genoten gericht op de bouwsector, zoals de Mbo-opleiding middenkaderfunctionaris bouw, middenkaderfunctionaris infra of de opleiding kaderfunctionaris uitvoering niveau 4. Er bestaan op het Mbo geen specifieke opleidingen voor het beroep bouwopzichter. Wie vanuit het Mbo wil doorstromen tot de Hbo-opleiding bouwkunde zal wel minimaal één Mbo-diploma niveau vier moeten bezitten.

Mijnzzp.nl