Opleiding tot Piloot

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Piloot / Verkeersvlieger
VooropleidingHavo of Vwo

Opleiding piloot

Er bestaan verschillende opleidingen voor het beroep piloot/verkeersvlieger binnen Nederland. De meeste aankomende piloten/verkeersvliegers zullen de opleiding volgen bij particuliere beroepsluchtvaartscholen zoals de KLM Flight Acedemy (KLS) of de CAE-NLS (Nationale Luchtvaart School), maar er bestaan ook mogelijkheden om piloot/verkeersvlieger te worden door het volgen van de Hbo-opleiding Aviation Flight aan de hogeschool van Amsterdam, de Hbo-opleiding Luchtvaarttechnologie aan de hogeschool Inholland of de Hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde met de afstudeerrichting Airline Pilot & Management aan de Hanzehogeschool Groningen. Het is overigens niet zo dat deze scholen de opleiding tot piloot/verkeersvlieger zullen betalen. Daarnaast bestaan er natuurlijk nog mogelijkheden bij de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine. De Koninklijke Marine spreekt overigens niet van piloten maar van vliegers. Enkele belangrijke woorden tijdens de opleiding verkeersvlieger en als verkeersvlieger in het algemeen zijn verantwoordelijkheidsgevoel, besluitvaardig, leiderschapskwaliteiten, zelfkritiek, teamverband, overzicht en precisie. Enkele theorievakken tijdens de opleiding tot piloot/verkeersvlieger zijn Meteorologie, Air Law, Radio Navigation, Communications VFR, Communications IFR, Principles of Flight, General Navigation en Flight planning and monitoring.

Opleidingsduur en niveau piloot

De opleiding tot piloot/verkeersvlieger zal over het algemeen twee jaar in beslag nemen, maar kan ook vier jaar duren, afhankelijk van de gekozen opleiding. De opleiding tot piloot/verkeersvlieger is zeker geen makkelijke opleiding maar is wel goed te doen.

Vervolgopleidingen piloot

Er bestaan voldoende vervolgopleidingen als piloot/verkeersvlieger, die meestal te maken zullen hebben met je bevoegdheid als piloot.

Vooropleiding piloot

Om tot de pilotenopleiding toegelaten te worden zullen de meeste vliegscholen minimaal verwachten dat iemand minimaal 18 jaar is en maximaal 27 jaar, de Nederlandse nationaliteit heeft of EU-burger is, minimaal de lichaamslengte heeft van 157,5 en maximaal de lichaamslengte heeft van 203, een eventuele oogafwijking niet groter is dan -6 en +5, iemand niet kleurenblind is, Havo-diploma met wiskunde B, natuurkunde, Engels en Nederlands bezit of het Vwo-diploma met wiskunde A, natuurkunde, Engels en Nederlands. Met een Hbo-diploma technische richting met voldoende wiskunde en natuurkunde is het ook mogelijk om piloot/verkeersvlieger te worden. Met een Mbo-diploma op niveau vier is het niet mogelijk om deel te nemen aan de basisopleiding van twee jaar tot verkeersvlieger, maar mag je wel deelnemen aan de vierjarige opleiding Airline Pilot & Management.

Mijnzzp.nl