Piloot

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Piloot?

Een piloot is een bestuurder of bestuurster van een vliegtuig of ander soort luchtschip. Andere benamingen voor piloot zijn vlieger, vliegenier of verkeersvlieger. Afhankelijk van de werkzaamheden en de bevoegdheid kan er sprake zijn van andere benamingen. Denk hierbij aan de benaming copiloot, first officer en gezagvoerder. Deze benamingen geven de gezagsverhouding in de cockpit aan. De gezagvoerder is de hoogste piloot in rang waarna de first officer komt. Ondanks dat veel mensen de jeugddroom hebben gehad om piloot te worden is het worden van piloot niet makkelijk. Om piloot te worden is er een kostbare opleiding nodig, die de meeste piloten later tijdens hun dienstverband aflossen. Om in aanmerking te komen voor een pilotenopleiding moet je beschikken over de juiste vooropleidingen en zal je een medische keuring moeten ondergaan. Deze medische keuring heeft ook betrekking op verschillende psychologische testen. Piloot moet gezien worden als algemene benaming voor vliegeniers, omdat er verschillende piloten zijn. Het vliegen met verkeersvliegtuigen kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het vliegen van vrachtvliegtuigen of het hobbymatig vliegen. In alle gevallen is een piloot verantwoordelijk voor het veilig vliegen, maar het beroep piloot kent verschillende gradaties en bevoegdheden. Het is niet zo dat piloten zomaar in alle vliegtuigen mogen vliegen. Het beroep piloot is aan te merken als mooi beroep, waarbinnen je wel te maken hebt met grote verantwoordelijkheden. Omdat een piloot belast is met grote verantwoordelijkheden kan niet iedereen zomaar piloot worden. Een piloot moet over unieke vaardigheden en competenties beschikken om te kunnen werken als piloot. Het beroep piloot bestaat niet uit alleen het kunnen besturen van een vliegtuig, maar uit veel meer onderdelen, zoals het kennen van de techniek, het kaartlezen, het omgaan met weersituaties, het communiceren met de verkeersleiding en het beheersen van de Engelse taal.

Lees verder...

Opleiding tot Piloot

Welke opleiding is nodig om Piloot te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Piloot? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Piloot

Wat is het salaris en tarief van een Piloot? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Piloot in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Piloot

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Piloot bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl