Opleiding tot Medisch secretaresse

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Avatar van Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingSecretaresse (Mbo 3)
VervolgopleidingCommunicatie (Hbo)
VervolgopleidingHuman Resource Management (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past
Online boekhoudingBoekhoudprogramma

Mbo-opleiding medisch secretaresse

De Mbo-opleiding medisch secretaresse heeft veel weg van de Mbo-opleiding secretaresse maar is niet hetzelfde, omdat de inhoud en het opleidingsniveau onderling verschillend zijn. Dit ondanks dat de beroepen onderling wel raakvlakken hebben. Tijdens de Mbo-opleiding medisch secretaresse leer je onder andere het voorbereiden en afhandelen van het spreekuur van patiënten, welke informatie je mag verstrekken aan patiënten, hoe de medische dossiers worden samengesteld, hoe je dossiers archiveert, het plannen en organiseren van vergaderingen, het bijhouden van de declaraties en hoe je precies moet corresponderen met artsen. De werkzaamheden van een medisch secretaresse zijn dan ook wezenlijk anders dan die van een reguliere secretaresse. Ze zijn ook meer aan regels gebonden. Gedurende deze opleiding zal je diverse keren stage lopen bij erkende leerbedrijven, zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen, onder begeleiding van een leermeester. De Mbo-opleiding medisch secretaresse is overigens niet op alle Mbo-scholen te volgen en kan soms ook een andere benaming hebben.

Opleidingsduur en niveau medisch secretaresse

De Mbo-opleiding medisch secretaresse zal over het algemeen twee tot drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen medisch secretaresse

Na het afronden van de Mbo-opleiding directiesecretaresse/managementassistent op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding communicatie of de Hbo-opleiding Human Resource Management (HRM).

Vooropleiding medisch secretaresse

De meeste scholen zien het liefst een vooropleiding op Mbo-niveau drie, zoals de Mbo-opleiding secretaresse. Wanneer je over een andere opleiding beschikt is het in de meeste gevallen mogelijk om een intakegesprek te houden, om te bekijken welke mogelijkheden er zijn. Ook zal je met een overgangsbewijs havo of vwo niveau vier toegelaten worden tot de Mbo-opleiding medisch secretaresse. De vakken Nederlands, Engels, wiskunde en economie zijn als vooropleiding voor deze opleiding zeker aan te raden.

Mijnzzp.nl