Opleiding tot Schoenmaker

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingFashion & Textile Technologies (Hbo)
VervolgopleidingSmall Business en Retail Management (Hbo)
VervolgopleidingVormgeving (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding ambachtelijk schoenmaker

Wie schoenmaker wil worden kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding ambachtelijk schoenmaker, binnen de sector mode & textiel. De Mbo-opleiding ambachtelijk schoenmaker is een uitstroomrichting binnen de Mbo-opleiding creatief vakman. Tijdens deze vakopleiding leer je onder andere met verschillende machines werken, zoals poetsmachines, schuurmachines en naaimachines. Maar ook voor het werken met handgereedschap zal veel aandacht zijn, omdat dit als schoenmaker nog veel voor zal komen. Naast het maken en repareren van schoenen is er aandacht voor het repareren van andere lederwaren, zoals riemen en tassen. Omdat de meeste schoenmakers vroeg of laat hun eigen schoenenwinkel willen starten is er tegenwoordig ook veel aandacht voor algemene ondernemingsvaardigheden. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding zal je over het algemeen diverse keren stage lopen bij een erkend leerbedrijf, waarbij de schoenmaker gezien moet worden als leermeester. Er is tijdens de Mbo-opleiding ambachtelijk schoenmaker overigens niet alleen aandacht voor het kunnen repareren van schoenen. Ook is er aandacht voor het kunnen ontwerpen van schoenen. Naast vaktechnische vakken is er veel aandacht voor de vakken Nederlands, rekenen en algemene beroepsvorming. Daarnaast zal er zoals eerder geschreven aandacht zij voor ondernemersvaardigheden, omdat je in de meeste gevallen zal werken als middenstander of als filiaalmanager. De Mbo-opleiding ambachtelijk schoenmaker is overigens lang niet op alle scholen te volgen. Het is wel de meest gerichte Mbo-opleiding voor mensen die graag schoenmaker willen worden.

Opleidingsduur en niveau ambachtelijk schoenmaker

De Mbo-opleiding ambachtelijk schoenmaker zal over het algemeen vier jaar duren en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen ambachtelijk schoenmaker

Na het afronden van de Mbo-opleiding ambachtelijk schoenmaker op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding vormgeving of de Hbo-opleiding orthopedisch technoloog.

Vooropleiding ambachtelijk schoenmaker

De meeste scholen verwachten minimaal het Vmbo-diploma of enkele jaren Havo of Vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding ambachtelijk schoenmaker op niveau vier.

Mijnzzp.nl