Spackspuiter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een spackspuiter is een vakman die zich heeft gespecialiseerd in het afwerken van wanden en plafonds door het toepassen van spuitpleister (spack), dat door middel van een compressor en spuit aangebracht wordt op wanden en plafonds. Er bestaan verschillende soorten afwerkingsmogelijkheden, zoals het behangklaar maken van wanden of het toepassen van een korrelstructuur, die qua korrel kan verschillen. Over het algemeen worden spackspuiters ingeschakeld bij nieuwbouwprojecten en bij renovatiewerkzaamheden. Spackspuiters brengen over het algemeen minimaal twee lagen aan om tot een mooi resultaat te kunnen komen. De eerste laag wordt vlak afgepleisterd, zodat er een vlakke ondergrond ontstaat. Deze onderlaag kan ook in kleur aangebracht worden als dat nodig is. De tweede laag die een spackspuiter zal aanbrengen is de afwerklaag. De werkzaamheden van een spackspuiter zijn aan te merken als gespecialiseerde werkzaamheden, omdat het op een mooie en egale manier aanbrengen van spuitpleister niet heel makkelijk is. Het hanteren van de juiste spuittechniek als spackspuiter is dan ook erg belangrijk. De werkzaamheden van een spackspuiter bestaan niet alleen uit het aanbrengen van spuitpleister, omdat een spackspuiter ook verantwoordelijk is voor het afplakken van woningen. Het op de juist manier afplakken is belangrijk als spackspuiter, omdat anders alles onder komt te zitten met spuitpleister. Ook het schoonmaken van de spuitmachine is als spackspuiter belangrijk, omdat anders de spuitmachine niet meer gebruikt kan worden voor de volgende opdracht.

De werkzaamheden van een spackspuiter hebben veel weg van stukadoorswerkzaamheden, maar zijn niet helemaal te vergelijken. Dit omdat het spacspuiten meestal alleen de afwerking betreft van wanden en plafonds. Het spacspuiten kan alleen toegepast worden op vlakke ondergronden, omdat de afwerklaag slechts enkele millimeters dik is. Wanden en plafonds die grote oneffenheden vertonen moeten over het algemeen eerst vlak gemaakt worden door een stukadoor voordat ze afgewerkt kunnen worden. Spacpuiten kan niet toegepast worden op alle ondergronden, omdat de ondergrond vlak en draagkrachtig moet zijn. Daarnaast kunnen er kleine haarscheuren optreden wanneer de spack op bepaalde ondergronden wordt toegepast. Deze zogenaamde haarscheuren worden over het algemeen veroorzaakt door de werking van de verschillende ondergronden.

Spacspuiten is populair om de vele mogelijkheden en het fraaie resultaat. Daarnaast is het spacpuiten relatief gezien goedkoop en kunnen de meeste woningen in enkele uren afgewerkt worden. Wel is het erg belangrijk om goede voorbereidingen te treffen, zoals het afplakken van kozijnen en andere delen die niet gespoten hoeven te worden. Het afplakken van een woning voor het spuiten is belangrijk omdat anders alles onder komt te zitten. Tegenwoordig is het ook mogelijk om direct in kleur te spuiten, waardoor het sauzen van de wanden niet meer nodig is.

Woning spacspuiten:

Opleidingen tot spackspuiter

Er bestaan geen gerichte opleidingsmogelijkheden voor het beroep spackspuiter binnen Nederland. De meest passende opleiding als aanstaande spackspuiter is de Mbo-opleiding allround stukadoor van drie jaar. De meeste spackspuiters hebben ook ervaring met stukadoorswerkzaamheden en combineren de werkzaamheden wellicht.

Bedrijven waar een spackspuiter werkzaam kan zijn

De meeste spackspuiters werken voor afwerkingsbedrijven, zoals een spackspuitersbedrijf die wellicht ook reguliere stukadoorswerkzaamheden uitvoert. Er zijn ook redelijk veel zelfstandig ondernemers actief als spackspuiter.

Competenties spackspuiter

Als spackspuiter ben je actief binnen de afwerkingssector en zal je dus secuur en netjes moeten kunnen werken. Daarnaast is het belangrijk om bekend te zijn met de verschillende technieken en materialen die er gebruikt kunnen worden. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld meer dan duizend verschillende kleuren toepasbaar en worden er bijzondere technieken toegepast, zoals het creëren van betonlook. De vakinhoudelijke kennis binnen dit beroep is dan ook zeer belangrijk. Ook veiligheid in het algemeen kan gezien worden als belangrijke competentie, omdat het als spackspuiter belangrijk is om de juiste veiligheidsmiddelen te dragen, zoals oorkappen en stofmaskers.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als spackspuiter

Het arbeidsmarktperspectief als spackspuiter is over het algemeen goed te noemen. Wel is het zo dat de meeste bedrijven het spackspuiten combineren met andere werkzaamheden, zoals het reguliere stukadoren. De doorgroeimogelijkheden als spackspuiter moeten gezien gezien worden in het uitbreiden van je diensten zodat je een allround vakman wordt. Verder doorgroeimogelijkheden zijn er niet echt binnen dit beroep. Wel kan het starten van je eigen bedrijf gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris spackspuiter

Een spackspuiter werkt doorgaans per vierkante meter en niet per uur. De meeste spackspuiters voeren hun werkzaamheden dan ook niet per uur uit maar per vierkante meter. Het salaris van een spackspuiter hangt sterk af van het aantal vierkante meters. Een spackspuiter in loondienst verdient afhankelijk van zijn ervaring en leeftijd tussen de 1600 euro tot 2600 euro. Een spackspuiter die als zelfstandige werkt verdient niet automatisch veel meer dan in loondienst, omdat de productie van het aantal vierkante meters per dag niet zal stijgen. Natuurlijk kan de spackspuiter er wel voor kiezen om meer meters per dag te maken of zijn klussen beter aan te nemen.

Mijnzzp.nl