Gipsverbandmeester

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep gipsverbandmeester
Werken als gipsverbandmeester
Wat doet een gipsverbandmeester?
Taken van een gipsverbandmeester:
Beroepsfilm gipsverbandmeester:
Opleidingen tot gipsverbandmeester
Bedrijven waar een gipsverbandmeester werkzaam kan zijn
Competenties gipsverbandmeester
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gipsverbandmeester
Arbeidsvoorwaarden en salaris gipsverbandmeester
Eigen bedrijf starten als Gipsverbandmeester
Boekhoudprogramma vergelijken Gipsverbandmeester

Beroep gipsverbandmeester

Een gipsverbandmeester is over het algemeen een verpleegkundige of fysiotherapeut, die beschikt over de vervolgopleiding gipsverbandmeester. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding gipsverbandmeester is het belangrijk dat de verpleegkundige of fysiotherapeut minimaal over twee jaar werkervaring beschikt, en dat hij of zij geregistreerd staat bij het BIG-register. Om als verpleegkundige op de spoedeisende hulp te mogen werken is het in de meeste ziekenhuizen verplicht om de zogenaamde SEH-opleiding te volgen. Als verpleegkundige of als fysiotherapeut is de opleiding gipsverbandmeester dan ook een belangrijke aanvulling op je bestaande opleiding. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een gipsverbandmeester het beste omschrijven als het aanleggen van gips-kunststof verbanden om een botbreuk of spierafwijking te herstellen. Een gipsverbandmeester zal de werkzaamheden in de praktijk aanleren op de gipskamer, onder begeleiding van ervaren medewerkers. Ook het verwijderen van gipsverband na genezing is specifiek een taak die toebehoort tot de gipsverbandmeester. De werkzaamheden van een gipsverbandmeester zijn erg belangrijk, omdat verbanden het genezingsproces van patiënten bevorderen. Als gipsverbandmeester zal je niet alleen met spoedgevallen te maken krijgen, omdat ook andere medisch specialisten patiënten kunnen doorverwijzen, zoals de afdeling chirurgie, orthopedie of de afdeling plastische chirurgie. Een gipsverbandmeester zal dus met verschillende patiënten te maken krijgen, die op verschillende manieren behandeld moeten worden. Als gipsverbandmeester is het belangrijk dat je precies weet met welke materialen je het beste kan werken en wat het best passende gipsproduct is voor de patiënt, zonder dat dit een belemmering zal vormen voor de aandoening. Denk hierbij aan het aanleggen van gipsverband met verschillende materialen, zoals plastic, verband of spalken.

Werken als gipsverbandmeester

Een gipsverbandmeester dus meestal een verpleegkundige, verpleegkundig specialist of een fysiotherapeut, die beschikt over een aanvullende opleiding tot verbandmeester. Als gipsverbandmeester ben je meestal werkzaam in de gipskamer of in een revalidatiecentrum. De functie gipsverbandmeester moet aangemerkt worden als belangrijke ondersteunende functie voor andere medisch specialisten. Denk bijvoorbeeld aan revalidatieartsen, chirurgen, plastisch chirurgen en aan orthopedisch specialisten. Als gipsverbandmeester krijg je over het algemeen te maken met patiënten van alle leeftijden. Afhankelijk van de patiënten kan het ook voorkomen dat je verantwoordelijk bent voor het regelmatig controleren van gipsverbanden. Als gipsverbandmeester maak je over het algemeen gebruik van speciale scharen en een elektrische zaag om gipsverband te verwijderen. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat een gipsverbandmeester gipsverband zo kan aanbrengen dat het gips geen onnodige belemmeringen heeft op het dagelijks functioneren van patiënten.

Wat doet een gipsverbandmeester?

Een gipsverbandmeester, ook wel bekend als een gipsmeester of gipsverband technicus, is een meestal een verpleegkundige die gespecialiseerd is in het aanbrengen en verwijderen van gipsverbanden. Ze werken vaak in ziekenhuizen, medische centra of gipskamers en hebben expertise op het gebied van orthopedie en traumatologie. De taken en verantwoordelijkheden van een gipsverbandmeester kunnen als volgt worden omschreven:

  • Evaluatie en beoordeling: Een gipsverbandmeester beoordeelt de behoeften van de patiënt en de aard van de verwonding of aandoening die behandeld moet worden. Ze werken samen met artsen om de juiste behandelingsplannen op te stellen en te beslissen welk type gipsverband het meest geschikt is.
  • Aanbrengen van gipsverbanden: Een belangrijke taak van een gipsverbandmeester is het nauwkeurig en veilig aanbrengen van gipsverbanden op het lichaamsdeel van de patiënt. Ze moeten de juiste technieken en materialen gebruiken om ervoor te zorgen dat het gipsverband stevig en comfortabel zit.
  • Positionering en immobilisatie: Gipsverbanden worden vaak gebruikt om fracturen, verstuikingen of andere verwondingen te immobiliseren en de genezing te bevorderen. Een gipsverbandmeester is verantwoordelijk voor het positioneren van het lichaamsdeel van de patiënt in de juiste positie voordat het gipsverband wordt aangebracht, om een optimale genezing te bevorderen.
  • Gipsverband onderhoud: Gedurende de draagtijd van het gipsverband controleert de gipsverbandmeester regelmatig de toestand van het gips en de huid eronder. Ze kunnen aanpassingen maken, zoals het snijden van openingen voor zwelling, het controleren van de bloedcirculatie en het controleren op tekenen van infectie. Indien nodig kunnen ze ook het gipsverband vernieuwen.
  • Patiëntenzorg en educatie: Een gipsverbandmeester biedt zorg en ondersteuning aan patiënten met gipsverbanden. Ze geven instructies aan patiënten over hoe ze het gipsverband moeten verzorgen, wat ze wel en niet mogen doen, en hoe ze met eventuele ongemakken of problemen moeten omgaan. Ze verstrekken ook informatie over de verwachte duur van het dragen van het gips en eventuele vervolgafspraken.
  • Samenwerking met het behandelteam: Een gipsverbandmeester werkt nauw samen met orthopedisch chirurgen, artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners. Ze verstrekken informatie en rapporteren over de toestand van de patiënt, de voortgang van het herstel en eventuele complicaties die kunnen optreden.

De rol van een gipsverbandmeester is van groot belang bij het bieden van passende immobilisatie, comfort en zorg aan patiënten met musculoskeletale verwondingen. Ze dragen bij aan het bevorderen van een goede genezing en het herstel van de patiënt.

Taken van een gipsverbandmeester:

  • Het diagnosticeren van patiënten.
  • Het informeren van patiënten.
  • Het overleggen met andere medisch specialisten.
  • Het prioriteren van patiënten.
  • Het uitvoeren van administratieve werkzaamheden.
  • Het uitvoeren van tussentijdse controles.
  • Het wisselen van gipsverbanden.
  • Het zelfstandig zetten van breuken.

Beroepsfilm gipsverbandmeester:

Opleidingen tot gipsverbandmeester

Een erkende opleiding gipsverbandmeester is doorgaans alleen mogelijk voor BIG-geregistreerde medewerkers, zoals een verpleegkundige of bijvoorbeeld een fysiotherapeut. De aanvullende opleiding tot gipsverbandmeester zal doorgaans minimaal vijftien maanden in beslag nemen. Het diploma gipsverbandmeester wordt ook erkend door de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Vereniging voor traumachirurgie (NVT), waarmee je als gipsverbandmeester zeker een goede stap zal zetten binnen je carrière. Het is niet zomaar mogelijk om een gipsverbandmeester opleiding te volgen. Zie voor meer informatie over mogelijke opleidingseisen ook de website van de Verenigde gipsverbandmeesters Nederland (VGN). Als zzp gipsverbandmeester kun je het beste gebruikmaken van een goed online boekhoudpakket voor het bijhouden van de administratie.

Bedrijven waar een gipsverbandmeester werkzaam kan zijn

Een gipsverbandmeester is over het algemeen werkzaam binnen de gezondheidssector, zoals in een ziekenhuis op de gipskamer. Binnen de ziekenhuizen spreekt over het algemeen van een SEH-verpleegkundige, wat staat voor spoedeisende hulp, waaronder ook de gipskamer kan vallen. Een gipsverbandmeester is doorgaans ook werkzaam als spoedeisende verpleegkundige.

Competenties gipsverbandmeester

De belangrijkste competentie als gipsverbandmeester is dat je op een professionele manier om kunt gaan met stressvolle momenten, zoals die vaak voorkomen bij de spoedeisende hulp. Daarnaast moet je in staat zijn om zelfstandig te kunnen handelen als gipsverbandmeester. Tijdens de opleiding is er dan ook veel aandacht voor de verschillende behandelmethodes, die je uiteindelijk zelfstandig zal moeten kunnen toepassen. Ook communicatie is een belangrijke competentie, die niet onderschat moet worden. Als gipsverbandmeester heb je te maken met veel medisch specialisten en verschillende patiënten. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, samenwerken, overleggen, daadkracht, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, kennis en flexibiliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gipsverbandmeester

Het arbeidsmarktperspectief als gipsverbandmeester is alleen van toepassing op medewerkers die al in de gezondheidszorg werkzaam zijn, zoals verpleegkundige of fysiotherapeuten. De opleiding gipsverbandmeester is al een belangrijke doorgroeimogelijkheid binnen je carrière. Verdere doorgroeimogelijkheden als gipsverbandmeester zijn afhankelijk van je opleidingsniveau en competenties. Het is binnen de gezondheidszorg over het algemeen niet mogelijk om door te groeien zonder verdere opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gipsverbandmeester

Als verpleegkundige of gipsverbandmeester heb je natuurlijk onregelmatige werktijden en kan het voorkomen dat je in de avond, nacht of in het weekend moet werken, zoals op de spoedeisendehulpafdeling. Dit hoort bij het werk als verpleegkundige. Als verpleegkundige kan je onder verschillende cao's vallen, afhankelijk van je soort werkgever. Een verpleegkundige met een Mbo-opleiding verdient in loondienst ergens tussen 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en dienstjaren.

Eigen bedrijf starten als Gipsverbandmeester

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Gipsverbandmeester, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Gipsverbandmeester

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gipsverbandmeester bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Gipsverbandmeester.

Mijnzzp.nl