Mondhygienist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een mondhygiënist is een paramedicus die zich gespecialiseerd heeft in preventieve mondzorg. De term paramedicus houdt in dat een mondhygiënist zelfstandig bepaalde vastgestelde medische behandelingen mag uitvoeren ondanks dat een mondhygiënist niet aangemerkt kan worden als tandarts of als arts. Een mondhygiënist is dus geen tandarts, maar werkt in veel gevallen wel nauw samen met een tandarts. Een mondhygiënist houdt zich voornamelijk bezig met de mondverzorging van patiënten door het controleren, adviseren en behandelen van mogelijke mondproblemen. Naast de fysieke werkzaamheden kan een mondhygiënist werkzaam zijn als adviseur of voorlichter op scholen. Het beroep mondhygiënist is een beroep op Hbo-niveau en wordt tegenwoordig wel mondzorgkunde genoemd. De opleiding tot mondhygiënist is geen makkelijke opleiding en is zeer uitgebreid. Tegenwoordig mogen mondhygiënisten ook de halfjaarlijkse controle uitvoeren. Het jaarlijks of vaker bezoeken van een mondhygiënist kan veel problemen voorkomen en zal de levensduur van het gebit aanzienlijk verlengen. Het voorkomen van tandsteen, terugtrekkend tandvlees en botontkalking zijn belangrijke taken om het gebit gezond te houden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een mondhygiënist het beste omschrijven als het voorkomen van problemen aan het gebit door het uitvoeren van preventieve behandelingen. Denk hierbij aan het geven van de juiste voorlichting, gebitsreiniging en aan het uitvoeren van tandvleesbehandelingen. Daarnaast kunnen mondhygiënisten verantwoordelijk zijn voor het maken van röntgenfoto's, het boren en vullen van kleine gaatjes en het geven van verdovingen. Als mondhygiënist werk je in de meeste gevallen zelfstandig, echter ben je meestal wel werkzaam onder de supervisie van een tandarts. Dit is afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Een mondhygiënist mag alleen verdoven, röntgenfoto's maken en gaatjes boren en vullen onder toezicht van een tandarts.

Een mondhygiënist is dus een gespecialiseerd in preventieve mondzorgkunde als paramedicus en is meestal werkzaam onder de supervisie van een tandarts. Zoals eerder omschreven heeft een mondhygiënist naast het behandelen van patiënten een belangrijke rol op het gebied van voorlichting. Denk bijvoorbeeld aan het voordoen hoe mensen hun tanden moeten poetsen en met welke middelen dit het beste gedaan kan worden. Maar ook het voordoen hoe mensen moeten flossen en tandenstokers moeten gebruiken is belangrijk om het gewenste resultaat te behalen. Een mondhygiënist is dus niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van behandelingen. De mondhygiënist speelt juist ook een belangrijke rol als het aankomt op het adviseren en de verzorging van het gebit. Een mondhygiënist zal ook röntgenfoto's maken van patiënten als dat nodig is, om de staat van het gebit en mond in zijn algemeen te controleren. De meeste mondhygiënisten zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer, die wellicht beschikken over een eigen praktijk of gezamenlijk in de praktijk van de tandarts hun werkzaamheden uitvoeren, wat voor de patiënten, tandartsen en mondhygiënist diverse voordelen biedt. Er is ook een Nederlandse vereniging van mondhygiënisten, waar de meeste mondhygiënist bij aangesloten zijn.

Verschil mondhygiënist en tandarts

Het belangrijkste verschil tussen een mondhygiënist en tandarts is dat een tandarts een arts is, die beschikt over de universitaire studie tandheelkunde. Tandheelkunde heeft betrekking op het herkennen, voorkomen en behandelen van ziekten van de tanden en de omringende structuren. Een mondhygiënist kan niet aangemerkt worden als arts en is niet gespecialiseerd in tandheelkunde. Een mondhygiënist is gespecialiseerd in mondzorgkunde, wat alleen betrekking heeft op preventieve zorg. Zoals eerder omschreven mogen mondhygiënisten wel bepaalde behandelingen uitvoeren, die aangemerkt kunnen worden als tandheelkunde. In dat geval is een mondhygiënist wel werkzaam onder de supervisie van een tandarts. Als mondhygiënist ben je meestal zelfstandig aan het werk en assisteer je de tandarts niet direct. Het assisteren van de tandarts behoort tot de werkzaamheden van de tandartsassistent.

De taken van een mondhygiënist zijn onder meer:

  • Het beoordelen van de tandheelkundige conditie van een patiënt
  • Het maken van röntgenfoto's
  • Het controleren op mondziektes
  • Het reinigen van het gebit en tandvlees, zoals tandplaque verwijderen
  • Het uitvoeren tandheelkundige behandelingen, zoals fluorbehandelingen en het sealen van vullingen
  • Het beschermen van wortelkanalen en tandwortel aandoeningen tegengaan
  • Het toepassen van lokale verdovingen
  • Het maken van gebitsafdrukken
  • Het geven van voorlichting over mondverzorging, mondhygiëne en voeding
  • Het rapporteren aan en overleggen met de tandarts

Opleiding Mondzorgkunde:

Beroep Mondhygiëniste:

Opleiding tot mondhygiënist

Om als mondhygiënist te kunnen werken zal je de Hbo-opleiding mondzorgkunde moeten afronden, die doorgaans vier jaar in beslag zal nemen. Om toegelaten te worden tot de opleiding zijn er wel bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen. Daarnaast zijn er ieder jaar beperkte plekken vrij en kan het zijn dat je simpelweg niet wordt toegelaten omdat er geen plek meer is. De Hbo-opleiding mondzorgkunde is geen makkelijke opleiding en is onder alle Hbo-opleiding wellicht een van de zwaarste. Enkele belangrijke beroepstaken tijdens de opleiding zijn het geven van voorlichting en instructies, het hanteren van de instrumenten, het opstellen van een behandelplan, het geven van lokale verdovingen, het maken van röntgenfoto's, het uitvoeren van tandheelkundige controles en het aanbrengen van eenvoudige vullingen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een mondhygiënist werkzaam kan zijn

Een mondhygiënist kan voor verschillende werkgevers werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een mondhygiënist die werkzaam is voor een tandarts, of aan een mondhygiënist die werkzaam is voor een orthodontist. Daarnaast kan een mondhygiënist werkzaam zijn binnen een ziekenhuis. In dat geval ben je meestal werkzaam voor een kaakchirurg. Als mondhygiënist is het ook mogelijk om je eigen praktijk te starten als ondernemer. Er zijn redelijk veel mondhygiënisten, die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties mondhygiënist

Als mondhygiënist moet je over behoorlijk, wat verschillende competenties beschikken waar tijdens de opleiding veel aandacht voor is, zoals het resultaatgericht werken, je communicatieve vaardigheden, klantgerichtheid en je vakinhoudelijke kennis, die op orde moet zijn. Als mondhygiënist ben je eigenlijk nooit uitgeleerd, omdat er steeds nieuwe technieken en mogelijkheden bijkomen. Algemeen belangrijke woorden zijn analytisch, adviseren, plannen, zelfstandigheid, overleggen, samenwerken, motivatie, secuur, hygiëne, controleren, waakzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mondhygiënist

Het arbeidsmarktperspectief van een mondhygiënist is goed te noemen. Er is nog steeds een tekort aan mondhygiënisten en steeds meer taken van tandartsen worden tegenwoordig uitgevoerd door mondhygiënisten. Het verkrijgen van werk als goed opgeleide mondhygiënist zal over het algemeen geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden van een mondhygiënist moeten gezien worden in het verder specialiseren, door het volgen van extra opleidingen. Maar ook het starten van je eigen praktijk kan gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris mondhygiënist

Bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) is meer informatie te vinden over de arbeidsvoorwaarden en salaris van mondhygiënisten. Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent als mondhygiënist bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en salaris en zijn deze verder niet van toepassing. Een mondhygiënist werkzaam in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl