Opleiding tot Mondhygienist

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Mondzorgkunde
VooropleidingHavo of Vwo
VooropleidingTandartsassistent (Mbo 4)
VervolgopleidingTandeheelkunde (Wo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding mondzorgkunde

Wie graag mondhygiënist wil worden zal de Hbo-opleiding mondzorgkunde moeten volgen. Tijdens de opleiding leer je alles wat te maken heeft met mondverzorging. Het eerste jaar van de opleiding zal je meteen bekend worden gemaakt met diverse theoretische vakken en de praktijk, zoals fysiologie, chemie, microbiologie, cariologie, tandanatomie, instrumenteel technische vaardigheden, medisch biologische onderwerpen, EHBO-vaardigheden en algemene vaardigheden, zoals communicatie, administratieve vaardigheden en ondernemersvaardigheden. Ook zal je binnen het eerste leerjaar van de opleiding direct oefenen op een fantoomhoofd. Een fantoomhoofd is een oefenpop met een mensenkaak, waar leerlingen op kunnen oefenen. Na het oefenen op de fantoomhoofd zal je over het algemeen eerst gaan oefenen op mede studenten voordat je echte patiënten mag gaan behandelen.

Het behandelen van echte patiënten komt meestal aan het einde van het eerste leerjaar aan bod, onder begeleiding van de school. Vanaf het tweede leerjaar zal de hoofdfase van de opleiding beginnen, die een verdere verbreding kent qua leerstof en ook verdiept zal ingaan op de leerstof vanuit het eerste leerjaar. Tijdens de hoofdfase van de opleiding leer je onder andere het opstellen van behandelplannen, werk je veel samen met studenten tandheelkunde en zal je minimaal drie patiënten per week moeten behandelen. De Hbo-opleiding mondzorgkunde kent alleen de minor jeugd en mondzorg, die gezien moet worden als een verdere specialisatie op het gebied van gebitsproblematiek bij kinderen. Het afstuderen van deze opleiding doe je door het diagnosticeren en behandelen van patiënten met gecompliceerde gebitsproblemen. Ook het opstellen van een wetenschappelijk onderzoeksverslag behoort tot de afstudeeropdracht.

Opleidingsduur en niveau mondzorgkunde

De Hbo-opleiding mondzorgkunde zal minimaal vier jaar in beslag nemen en is een redelijk zware opleiding te noemen.

Vervolgopleidingen mondzorgkunde

Na de Hbo-opleiding mondzorgkunde is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding, zoals de opleiding tandheelkunde. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding mondzorgkunde

Over het algemeen is een Mbo-opleiding niveau vier of een havo- of vwo-diploma voldoende om toegelaten te worden tot Hbo-opleiding mondzorgkunde. Wel zijn de vakken biologie en scheikunde zeer belangrijk als vooropleiding. De meeste kans om toegelaten te worden tot deze opleiding maak je met een passende Mbo-opleiding niveau vier, zoals de Mbo-opleiding tandartsassistent. Daarnaast is de Hbo-opleiding mondzorgkunde een zogenaamde numerus fixus opleiding. Dit betekent dat de opleiding populair is en de plekken beperkt zijn.

Mijnzzp.nl