Opleiding tot Tandartsassistent

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VervolgopleidingGezondheidszorg (Hbo)
VervolgopleidingMondzorgkundige (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding tandartsassistent

De Mbo-opleiding tandartsassistent is op de meeste scholen alleen via de BOL-vorm te volgen. Tijdens deze BOL-vorm opleiding zal je ongeveer zestig procent van de tijd doorbrengen op school en de rest van de tijd stage lopen bij erkende leerbedrijven, zoals een tandartspraktijk, ziekenhuis of gezondheidscentrum. Tijdens de opleiding leer je onder andere intakegesprekken te houden, voorlichting en advies te geven, het bijdragen aan de tandheelkundige zorg en algemene zaken die bij de praktijkvoering horen, zoals administratieve zaken. Op school zal je vakken krijgen als gezondheidskunde, anatomie, fysiologie, tandheelkundige kennis, instrumenten- en materiaalkunde, tandtechniek, communicatie, Nederlands, Engels, rekenen en het vak loopbaan en burgerschap. Vooral communicatie is als tandartsassistent belangrijk, omdat je de hele dag met cliënten te maken zal krijgen die met verschillende soorten vragen kunnen zitten. Jij bent bent als tandartsassistent een het belangrijk aanspreekpunt.

Opleidingsduur en niveau tandartsassistent

De Mbo-opleiding tandartsassistent zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen tandartsassistent

Na het afronden van de Mbo-opleiding tandartsassistent niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding gezondheidszorg of de Hbo-opleiding mondzorgkunde.

Vooropleiding tandartsassistent

De meeste scholen verwachten verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo, voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding tandartsassistent niveau vier. De meeste scholen houden tegenwoordig ook een intakegesprek met nieuwe studenten, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past. Daarnaast is het zo dat de Mbo-opleiding tandartsassistent een populaire opleiding is die meestal snel vol zit. De opleiding tandartsassistent is overigens ook bij externe opleiders te volgen.

Mijnzzp.nl