Tandartsassistent

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Tandartsassistent?

Een tandartsassistent is verantwoordelijk voor ondersteunende tandheelkundige werkzaamheden. Een tandartsassistent is dan ook de hulp van de tandarts en is in de meeste gevallen onmisbaar voor de tandarts. Naast het aangeven van instrumenten en andere materialen tijdens behandelingen heeft een tandartsassistent meer taken, zoals het aannemen van de telefoon, het maken van afspraken en het geven van advies en voorlichting aan patiënten. Ook heb je als tandartsassistent met administratieve taken te maken. De belangrijkste werkzaamheden van een tandartsassistent zijn het helpen van de tandarts tijdens de behandelingen, omdat de tandarts anders zijn of haar werk niet op een goede manier kan uitvoeren. De tandarts en tandartsassistent zijn dan in meeste gevallen een geoliede machine, die op elkaar zijn ingespeeld. Welke taken een tandartsassistent precies uitvoert kan per tandartspraktijk verschillen, omdat er ook sprake kan zijn van aparte medewerkers voor het maken van afspraken en de administratieve handelingen. Het is dus niet zo dat een tandartsassistent alleen verantwoordelijk is voor het aangeven van werkinstrumenten. De werkzaamheden van een tandartsassistent moeten veel breder gezien worden. In sommige gevallen mag een tandartsassistent ook zelfstandig tandsteen verwijderen bij patiënten onder toezicht van de tandarts. Daarnaast kan een tandartsassistent verantwoordelijk zijn voor het maken van röntgenfoto's, het geven van fluorbehandelingen, het uitvoeren van kleine reparaties aan protheses en het polijsten van protheses. Vanzelfsprekend is een tandartsassistent ook verantwoordelijk voor het klaarmaken van de behandelkamers, het opruimen van behandelkamers en het schoonmaken van behandelkamers. Een tandartsassistent is dus op een brede manier verantwoordelijk voor ondersteunende werkzaamheden, die verder gaan dan alleen het aangeven van werkmaterialen. Als tandartsassistent is het belangrijk dat je sociaal bent, omdat je iedere dag met verschillende patiënten te maken krijgt.

Lees verder...

Opleiding tot Tandartsassistent

Welke opleiding is nodig om Tandartsassistent te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Tandartsassistent? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Tandartsassistent

Wat is het salaris en tarief van een Tandartsassistent? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Tandartsassistent in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Tandartsassistent

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tandartsassistent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl