Team Mijnzzp

Winst

Je wilt als zzp'er natuurlijk een succesvol bedrijf hebben en daar hoort winst bij. Er zijn verschillende manieren om de winst vervolgens op een bepaalde manier te besteden. Je kan de winst investeren in je bedrijf om verder te groeien, maar er zijn ook nog een aantal andere manieren om de winst uit onderneming te besteden. Uiteraard is het ideaal als je zo min mogelijk belasting hoeft te betalen en daarom is het handig om de winst fiscaal te beperken. Dat doe je door alle fiscale aftrekposten te gebruiken die op jou van toepassing zijn. Bekijk hier een aantal mogelijkheden en tips om de winst als zzp'er nuttig te besteden.

Inhoudsopgave
Leg een buffer aan
Jezelf vast inkomen toekennen
Denk aan je pensioen
Blijf jezelf ontwikkelen

Leg een buffer aan

Een van de opties om de winst van de onderneming te gebruiken, is door een buffer aan te leggen. De meeste zzp'ers hebben een wisselend inkomen en de winst is daarbij van diverse factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de opdrachten die binnenkomen of van het seizoen, maar ook van de eigen inzetbaarheid. Daarom is het verstandig een buffer aan te leggen om in elk geval minimaal meerdere maanden te kunnen overbruggen.

Jezelf vast inkomen toekennen

De winst van je onderneming is onder meer te gebruiken door jezelf een vast inkomen per maand toe te kennen. Indien de winst een stijgende lijn doorzet, is het altijd mogelijk om het vaste inkomen te verhogen. Bij een hogere winst is het echter ook verstandig om de buffer verder te vergroten.

Denk aan je pensioen

Het is ook slim om alvast aan je toekomst te denken, ook al is het pensioen misschien nog ver weg. Bij het gebruiken van een deel van de winst van je onderneming voor je pensioen bestaan er ook fiscale voordelen. Je mag een deel van de winst namelijk toevoegen aan de oudedagsreserve. Betaal je pensioenpremie voor je particuliere pensioen dan is het mogelijk deze af te trekken.

Blijf jezelf ontwikkelen

De winst van de onderneming is ook te gebruiken om jezelf te blijven ontwikkelen. Een investering in jezelf betaalt zich natuurlijk ook weer uit. Je kan daarbij denken aan het volgen van cursussen, maken van een studiereis of het investeren in goede apparatuur.

BedrijfAls zzp'er is het slim om gebruik te maken van online boekhouden.

Hiermee kun je op een goede en vooral eenvoudige manier grip houden op alle financiën.

Lees ook: Check je risico bij investeren in vaste activa

Mijnzzp.nl