Team Mijnzzp

Pensioen

Het is bekend dat een deel van de zzp'ers helemaal niet denkt aan het opbouwen van pensioen. Of er wel aan denkt, maar simpelweg de financiële mogelijkheden niet heeft om pensioen op te bouwen. Er zijn ook zzp'ers die in de toekomst graag voor de AOW-gerechtigde leeftijd met pensioen willen. Als je eerder met pensioen wilt als zzp'er dan is het belangrijk om daar al vroeg mee bezig te gaan. Wil je bijvoorbeeld 5 jaar eerder stoppen met werken en verdien je 3.000 euro per maand dan is er al 180.000 euro nodig om op dezelfde voet verder te leven tot je pensioen.

Inhoudsopgave
Sparen en beleggen
Vermogen in vastgoed opbouwen

Sparen en beleggen

Een van de manieren om eerder met pensioen te gaan als zzp'er is door simpelweg vermogen op te bouwen. Dat kan door iedere maand geld opzij te zetten op een spaarrekening. In dat geval is het wel belangrijk om met de inflatie rekening te houden. De kans is groot dat de huidige waarde van het geld in de toekomst een stuk lager uitkomt.

Daarom is het verstandiger om het geld dat je overhebt te gaan beleggen. Dat brengt inderdaad risico’s met zich mee, maar het is ook mogelijk om met een laag risico te investeren. Bijvoorbeeld door in een mixfonds te stappen met een laag risico en daar periodiek geld heen te brengen.

Vermogen in vastgoed opbouwen

Het opbouwen van vermogen kan ook door in vastgoed te investeren. In dat geval heb je de mogelijkheid om passief inkomen te genereren uit verhuur als je eerder met pensioen gaat als zzp'er. Het investeren in vastgoed is overigens ook mogelijk door een eigen huis te kopen als je zzp'er bent. De waarde van de eigen woning stijgt en in de toekomst is de hypotheek afbetaald.

Het vermogen zit dan in de stenen en als je eerder met pensioen wilt, is het mogelijk om het huis te verkopen. Dan moet je natuurlijk nog wel ergens wonen en daar zijn verschillende opties voor. Je kan met het geld dat vrijkomt een goedkopere en kleinere woning terugkopen, zodat er geld overblijft. Of je houdt het geld op de bank en gaat een huis huren, waarna je maandelijks geld uit je eigen vermogen haalt.

Boekhouding en administratie

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl